Puskás Öcsi „a száguldó őrnagy”

Puskás Öcsi „a száguldó őrnagy”

Mint már tudjátok, minden hónapban választunk a hónap híres szülöttei közül néhányat, akiknek egy-egy cikket szentelünk. Ebben a hónapban is nagyon érdekes élettörténetekkel készülünk majd Nektek, kezdjük is a hónapot az egyik legismertebb magyar születésnapjának ünneplésével, aki nem más, mint Purczeld Ferenc, vagy ismertebb nevén Puskás Öcsi bácsi, akiről minden magyar tudja, hogy kicsiny országunk leghíresebb labdarúgója volt.

Puskás Ferenc

 • Puskás Ferenc Budapesten született 1927. április elsején. (Nem tréfa, de képzeljétek, mivel nem akarta, hogy megtréfálják a születésnapján, azt mindig április 2. napján tartotta meg!)
 • Édesapja, id. Puskás Ferenc a Kispest FC játékosa volt, majd a Budapesti Honvéd edzőjeként dolgozott. Édesanyja, Bíró Margit varrónő volt.
 • Tehetséges labdarúgó volt, már gyerekkorától kezdve remekül futballozott. Szegények voltak, így ekkor még általában rongyokból készített labdával játszott a közeli grundon, ahol társaival napi tíz órát is eltöltött. Legjobb barátja, későbbi csapattársa, a szomszédban lakó Bozsik József („Bozsik Cucu”) volt.
 • „Cucut” tizenkét éves korában, az akkori szabályok szerinti korhatárt elérve, leigazolta a Kispesti AC kölyökcsapata. Puskás ezt látva addig könyörgött a klub intézőjének, hogy hamis igazolással, Kovács Miklós néven bevette őt is a csapatba.
 • Puskás már 15 évesen bekerült a kispesti felnőtt csapatba (a húszéves alsó korhatár kijátszása érdekében a korábban készített hamis adatokkal, Kovács Miklós álnéven), nem sokkal azt követően, hogy édesapja edzőként átvette azt. A csapat tagjaként 1943 őszén játszott legelőször.
 • 1945 augusztusában a második világháború után első ízben összeállt magyar válogatottal vett részt az első nemzetközi mérkőzésen, melyen 5:2-re győzték le Ausztria csapatát.
 • Képzéséhez és sikeréhez nagyban hozzájárult a csapat edzője, Sebes Gusztáv, akit lenyűgözött Puskás játékstílusa és aki megjósolta, hogy tanítványa egy napon a világ legjobb futballistájává válik.
 • 1949-ben a Kispesti AC a Sportminisztérium védnöksége alá került, Budapesti Honvédként működött tovább. Mivel a klub ezután a Magyar Honvédséghez (a Magyar Néphadsereghez) tartozott, az állandó játékosai többnyire hivatásos katonák is voltak. Puskás másik közismert beceneve, a „Száguldó Őrnagy” innen ered.
 • Ebben az időben a Budapesti Honvéd volt a legjobb magyar futballcsapat. Játékosai a nemzeti válogatott arculatát is meghatározták. Puskás a Honvéddal ötször nyerte meg a magyar bajnokságot és négyszer szerzett gólkirályi címet.
 • 1949-ben megnősült, Hunyadvári Erzsébet egész élete során hű társa volt, jó házasságban éltek. Lányuk, Anikó 1952-ben született.
 • Az Aranycsapat, élén Puskással minden idők legsikeresebb magyar csapatává vált. 1950. május 14-től 1954. július 4-éig, a berni Wankdorf-Stadionban elszenvedett vereségig 32 meccsen keresztül nem kaptak ki (e sorozaton belül is csak négy döntetlen volt, a többi mérkőzést megnyerték).
 • Az Aranycsapat első nagy győzelme az 1952-es, Helsinkiben megrendezett nyári olimpiai játékok megnyerése volt. A következő siker 1953-ban jött, amikor győzelmet arattak a legerősebb európai csapatok felett az Európa-kupán , melynek döntőjében az újonnan épült római Olimpiai Stadionban 80 ezer néző előtt 3:0-ra verték meg az olasz csapatot. Puskás a torna legjobb góllövőjeként összesen tíz gólt szerzett, melyből kettőt a döntőben szerzett.
 

Az Aranycsapat egyik legemlékezetesebb győzelmét 1953. november 25-én, a Wembley stadionban lejátszott angolok elleni találkozón aratta, mely az „évszázad meccseként” vonult be a futballtörténelembe.

Az aranycsapat

 • A hazájában veretlen angol válogatottat 6:3-ra győzték le. Puskás két gólt lőtt.
 • Az angolokat, akik a meccs kezdete előtt még jót mulattak az általuk alacsonynak és túlsúlyosnak tartott Puskás külsején, sokkolta az eredmény. Puskás legismertebb gólja, melynél a kapuralövés előtt a labdát egy elegáns mozdulattal visszahúzza, kicselezve az angol Billy Wrightot, látható a legtöbb futballról szóló dokumentumfilmben. Puskás ezt a meccset tartotta pályafutása legszebb eredményének. A következő év májusában a Népstadionban megrendezett visszavágóról az angolok 7:1-es vereséggel távoztak, amely szintén jórészt Puskásnak volt köszönhető.

Az 1954-es svájci világbajnokság legesélyesebbjének a magyar csapatot tartották.

 • Az első két csoportmérkőzésük során 9:0-ra győzték le Dél-Koreát, és 8:3-ra a nagyrészt cserejátékosokkal játszó németeket. Puskás bokája megsérült a meccs alatt, mikor a középhátvéd, Werner Liebrich a lábába rúgott.
 • Több mérkőzés kihagyása után, annak ellenére, hogy lábsérülése még nem jött helyre, ismét játszott a németek elleni berni döntőben. Az első félidő elején két gyors góllal a magyar csapat 2:0-ra elhúzott (az egyik gólt Puskás szerezte). A németek azonban tíz percen belül kiegyenlítettek. Ezután 65 percen át nem esett újabb gól. A 84. percben azonban Rahn a hálóba talált. Ezzel az Aranycsapat 2:3-ra elveszítette a döntőt.
 • (Puskás utolsó percben belőtt második gólját lesre hivatkozva nem adta meg a bíró, habár a tévékamerák által készített felvétel igazolja, hogy a találat érvényes volt. A mérkőzésről szóló dokumentumfilmekben azonban nincs olyan szögből felvétel, hogy ezt ellenőrizni lehessen - ha volna, bizonyára több honlap is közölné). Ez a vereség egy négy és fél éves veretlenségi sorozatnak vetett véget.

 

A VB-cím elvesztésének híre csalódottságot és keserűséget váltott ki egész Magyarországon. Budapesten utcai zavargásokra is sor került. Feltűnő volt, hogy a döntő után több német játékos is kórházba került, ami doppingolásra utal, de ez bizonyítást csak 2010 októberében nyert: a németeknek a pervitin nevű ajzószert injekciózták be, ami ma már tiltott.

 • A világbajnokság után Puskás a Budapest Honvéd és a válogatott játékosaként folytatta pályafutását.
 • Az 1956-os forradalom kitörésekor a Honvéd egy Európa Kupa-mérkőzésen vendégszerepelt Spanyolországban, ezután a bizonytalan hazai állapotok miatt a csapat úgy döntött, hogy vár a visszatéréssel.
 • A decemberi brüsszeli visszavágó után elutazott a hazai vezetés által nem engedélyezett dél-amerikai turnéra.
 • A januári visszatérés idejére a szovjet hadsereg már leverte a forradalmat, Puskás és a csapat néhány másik tagja pedig úgy döntött, hogy Bécsben marad, elkerülendő az országra váró megtorlást.
 • Az Aranycsapat ezzel véglegesen feloszlott. Puskásék külföldön maradtak, mások pedig, mint például az Aranycsapat kapusa Grosics Gyula, hazatértek.
 • Az emigráció miatt az Magyar Labdarúgó Szövetség közbenjárására a FIFA 18 hónapra mindenkit eltiltottak a játéktól. Puskás ezután először Olaszországba, majd Spanyolországba költözött, hogy eltiltása után újra játszhasson.

1956 decemberében a Honvéd a Real Madrid elleni barátságos mérkőzésen 5:5-ös eredményt ért el. Ez egy új történet kezdetévé vált: Puskást még ebben az évben leigazolták a Realhoz.

 

 

 

 • Rövidesen barátságot kötött Alfredo Di Stéfanóval (a képen), és közös munkájuk révén a Real Madrid a legjobb európai futballklubbá vált. Hatszor nyerték meg a nemzeti bajnokságot és további három alkalommal hódították el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.
 • Az 1960-as BEK döntőben az Eintracht Frankfurt ellen 7:3-ra nyert a Real, Puskás ebből négy gólt szerzett (amely máig megdöntetlen rekord) és így hét meccsen szerzett tizenkét góljával elnyerte a Pichichi-trófeát, azaz spanyol gólkirállyá választották.
 • 1960 novemberében, miután a Real sorozatban ötödször is győzött a BEK-ben, alulmaradt a rivális FC Barcelona csapatával szemben (az eredmény 2:2, majd a visszavágón 1:2 lett), így a veretlenségi sorozat megszakadt.
 • Puskás négyszeres spanyol gólkirály lett és 1961-ben megkapta a spanyol állampolgárságot, így az 1962-es labdarúgó-világbajnokságra , azonban három meccs egyikén sem sikerült a kapuba találnia.
 • 1963. október 23-án futball-világválogatottként játszotta legutolsó nemzetközi válogatott meccsét, Anglia ellen, majd 39 évesen befejezte játékosi pályafutását.

1967-től edzőként kezdett tevékenykedni elsőként egy spanyol csapatnál, majd az Egyesült Államokban. 1970 és 1974 között a Panathinaikósz Athénnál dolgozott, amely edzői pályafutása legnagyobb sikere volt.

1981-ben adódott az első lehetőség arra, hogy a kommunista diktatúra által dezertőrként és disszidensként számon tartott és részben rehabilitált Puskás, akiről a médiában hosszú időn át szinte tilos volt említést tenni hazautazhasson. A Magyarország-Anglia vb-selejtező előtt megrendezett Budapest-Vidék öregfiúk gálán ünnepelhette őt a közönség.

 • 1991-ben végleg Magyarországra költözött. Még ebben az évben Kispest díszpolgárává avatták.
 • 1992-ben a Magyar Labdarúgó-szövetség utánpótlás, majd nemzetközi igazgatója lett.
 • 1993-ban a magyar nemzeti válogatott szövetségi kapitánya volt, de a csapatnak az 1994-es labdarúgó-világbajnokságra nem sikerült bejutnia.
 

Kitüntetései:

 • 1997-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatával tüntette ki. Ebben az évben a müncheni az Évszázad Labdarúgó Gáláján az első osztályú bajnoki mérkőzéseken szerzett góljai (489) alapján a legnagyobb játékklasszisnak járó elismerésben részesült.
 • 1998-ban a FIFA Hírességek Csarnokának (Hall of Fame) tagja lett.
 • 1999-ben a magyar sport tiszteletbeli nagykövetévé nevezték ki.
 • 2001-ben pedig az évszázad legjobb férfi sportolójának választották.
 • 2002-ben az Aranycsapat egykori játékosai közül Bozsik József és Hidegkuti Nándor után ő részesült harmadikként abban a megtiszteltetésben, hogy stadiont nevezzenek el róla. A Népstadion, melyben az 1950-es évek válogatottja legendává vált, az egykori csapatkapitány 75. születésnapján kapta a Puskás Ferenc Stadion nevet.

2000-től az Alzheimer-kór hatására az egészségi állapota rohamosan romlani kezdett. 2006. november 17-én, reggel 7 órakor hosszú betegség után hunyt el. December 9-én nagy állami szertartással, a nemzet halottjaként temették el a budapesti Szent István-bazilikában. Erre a napra a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el, és a temetést több TV és rádió is közvetítette.

(Képek: puskasferenc.hu és wikipedia.hu)

Hozzászólások