Adam Sandler: humoristából színész

Adam Sandler: humoristából színész

Adam Sandler sokak kedvence, mivel humora és arckifejezései mindenkit mosolyra fakasztanak. Mióta eszét tudja, mulattatni akart, így 17 éves korától már stand-up komikusként lépett fel különböző bárokban és klubokban. Egy nap azonban jött a fordulópont: felfedezője, Dennis Miller bemutatta a Satuday Night Live producerének. Ettől a pillanattól pedig felfelé ívelt filmes pályafutása és ismertsége is.

 
strucc
A  strucc hátán Kavarás című filmjében!
Forrás: blikk.hu

Sandler 1966. szeptember 9-én született Brooklynban. Magánéletéről keveset lehet tudni, mivel teljesen elzárja családját a média elől. Amit biztosan tudunk, az az, hogy Sandler '90- és '95 között lankadatlanul gyártotta a poénokat Saturday Night Live-ben, olyan visszatérő témákban, mint az önkielégítés, valamint a tanárok és a közhivatalnokok kíméletlen kigúnyolása. Mikor azonban filmes karrierje megindult, otthagyta a komédiázás világát, hogy filmekkel szórakoztassa az egész világot. 

"Erős a meggyőződésem, hogy sokat kell nevetni az életben, mert akik sokat röhögnek, azok jobb kedvűen halnak meg. Az édesapám is így ment el, és amikor a halotti toron felidéztük a legmókásabb anekdotáit és vicceit, akkor mind szívből nevettünk rajtuk. Tulajdonképpen, vele nevettünk, de ehhez persze az is kellett, hogy a barátaim is jól ismerték."

A Pancserockban, a Csúcsfejekben és a Segítség, karácsony!-ban kapott kisebb szerepek után a Billy Maddisonban játszhatta el élete első főszerepét.  Ebben a filmben Sandler egy lúzert alakít, aki kénytelen visszaülni az iskolapadba, mert egyébként nem örököl a milliomos apjától egy árva vasat sem. Ezt az infantilis, felnőtt testben rekedt gyermeki lelket pedig a Sandler-életmű háromnegyedében viszontláthattuk azóta is. Sokan nagy gyereknek tartják. "Ennek roppantul örülök, mert akkor az álmom valósággá vált. Gyerekként olyan hivatásról álmodoztam, amelyben örökre gyerek maradhatok."

A következő filmje, a Happy Gilmore című komédia már 40 millió dollárnál is többet hozott, és innentől nem volt megállás: azóta csak azok a Sandler-filmek kerestek 100 millió dollár alatt, amikben a színész igyekezett komolyan viselkedni. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy megreked a komédiás szerepében, így válaszolt: "Félelem nincs bennem, mert még ma sem hiszem el, micsoda önállóságot kaptam Hollywoodtól. Szoktam vállalni komolyabb hangvételű szerepet is, de a komédia a műfajom, azon belül viszont szeretek kipróbálni új dolgokat, a struccfutamot is ezért csináltam. A lényeg, hogy nem bánok semmit sem."

A Távkapcs és az 50 első randi sztárja elmondhatja magáról, hogy ő a legviccesebb és legértékesebb komikus Hollywoodban. A Times kutatásai szerint a színész tizenkét filmje haladta meg a 100 millió dolláros bevételt – melyet még Eddie Murphynek sem sikerült elérnie. Az pedig egyáltalán nem zavarja, hogy a kritikusok nívótlannak tartják övön aluli poénjait: "Egyáltalán nem zavar a dolog. Nem akarok olyan filmet forgatni, ami biztosan tetszik majd a kritikusoknak, és nem is fogok, hiszen van egy saját produkciós cégem." A magazin szerint nem volt még olyan komikus, aki ennyire sikeres lett volna a mozik pénztárainál.

gyerek
Gyerekeivel: Sadie és Sunny
Forrás: blikk.hu

Sandlertől többször megkérdezték már, hogy mitől tart a leginkább, és ő mindig azt felelte, hogy a legnagyobb félelme akkor teljesülne be, ha elveszítené az egyik családtagját, illetve hogy egy kis humort is csempésszen a válaszba, azt felelte: „Tudom elég hülyén hangzik, de én Bob Barkertől is félek.”

Személyiségfejlődéséről és higgadt stílusáról így nyilatkozott: "Korábban képes voltam bármilyen kis sérelem miatt heteken, hónapokon át fortyogni, de a lányaim helyre tettek. Amióta látom, hogy ők egy perccel egy cívódás után már újra úgy beszélnek egymással, mint korábban, beláttam, hogy a haragot el kell engedni. Ilyen egyszerű."

Felesége, Jackie és lányai, Sunny és Sadie rádöbbentették, hogy az életben nem a munka a legfontosabb és arra is, hogy az egészségére is figyelnie kell. "A Kavarás egyik szereplőjére a lányok ajánlották be Bella Thornet, akit ők a Disney Club című műsorból ismertek. A film nagy részét Dél-Afrikában forgattuk, ahová a feleségem és a két lányunk is eljöttek, és gyakran meglátogattak minket. Az idő többi részében elfoglalták magukat, a hétvégéken pedig együtt mászkáltunk. Ha ők nem lennének, ma is mániákusan dolgoznék, de ma már saját magamnak is határidőket szabok, hogy minél több időt tölthessek velük."

Adam Sandlert sokan ismerik színészként, azonban már kevesebben tudják róla, hogy producer és forgatókönyvíró is. Annak ellenére pedig, hogy több évben is ő volt Hollywood legtúlfizetettebb színésze, nagyon kevés elismerésben részesült még ez idáig: egyetlen Arany Málna díjat kapott 2000-ben, az Apafejben nyújtott alakításáért, mint legrosszabb színész. 2008-ban pedig  MTV generáció nyertessé nyilvánították. 

Mi mindenesetre szeretjük kissé fanyar humorát és filmjeit, még akkor is, ha néha kicsit erőltetett  dolog. Az minden esetre becsülendő, hogy ő nem balhéival hívja fel magára a figyelmet, mit más hollywoodi sztárok. Kedves Adam, nagyon boldog 50. születésnapot kívánunk ezúton is!

 

Borítókép forrása: zap2it.com

Hozzászólások