Till Attila

Till Attila

A médiavilág gépezetének fogaskerekei úgy működnek, akár egy daráló. Nap mint nap tűnnek fel nagyreményű tehetségek, törvényen kívüli valóságshow hősök és önjelölt megmondó emberek. Ám az új arcok általában épp olyan hamar tűnnek el a süllyesztőben, amilyen valószínűtlenül gyorsan ismertté váltak.

A tartós- és minőségi siker elérése, ilyen körülmények között olykor lehetetlennek tűnik; szinte művészi teljesítmény. Mai születésnaposunknak azonban ez sikerült. Több mint húsz éve tartó televíziós pályafutása már magában is figyelemreméltó, ám legnagyobb érdeme talán, hogy mind ez idő alatt képes volt új és új oldalairól megmutatkozni, miközben nem hasonult meg önmagával!

Ma ünnepli 45. születésnapját Tilla.

A tekintet, melyet egy ország ismer
Forrás: http://static.est.hu

Till Attila, vagy ahogyan egy ország becézi, „Tilla” 1971. december 3-án született Budapesten. Festőművésznek készült, ám nem tartotta magát eléggé tehetségesnek ehhez a pályához, érdeklődése hamarosan a média világa felé fordult.

Kócos frizuráját és jellegzetes orgánumát először az MTV1-en csíphették el a szemfülesebb tévénézők, 1994-ben. A nagy áttörésig azonban közel egy évtizednek kellett eltelnie, amikor a TV2 Big Brother című valóságshow-jának műsorvezetője lett 2002-ben, a következő évben pedig már az ifjú megasztárok mellett tűnt fel estéről-estére, az ország első, könnyűzenei tehetségkutatójában. Televíziós karrierje azóta töretlen, sőt egyre bátrabban bontogatja szárnyait a filmrendezés terén is.

Hogy mi lehet Tilla sikerének titka, az talán nem is annyira nagy titok, mint gondolnánk. Kadarkai Endre, ArcKépi című portréműsorában úgy nyilatkozott, hogy a képernyőn történő szereplés, számára könnyen jött. A pályán maradni persze már egészen más dolog.

Tilla nem riad vissza az extravagáns stílustól
Forrás:http://static.origos.hu/

A következőkben – részben az említett műsor, részben pedig személyes médiatapasztalatok alapján – megkíséreljük összeállítani Tilla maradandó sikerének receptjét.

 

1. Stílus & nyitottság

Tillát tájékozott, intelligens kérdésekkel előrukkoló műsorvezetőként ismerhettük meg, akit ugyanakkor egy percig sem lehet azzal vádolni, hogy túl komolyan venné magát, vagy a szituációt, amelybe éppen került. Humorára inkább a kifinomultság jellemző, a faviccek és zsigeri humor távol állnak tőle.

Mindehhez párosul egy rendszerint feltűnő külső. Saját elmondása szerint a kezdetektől fogva vevő a stylelistok ötleteire, így nem meglepő, hogy láthattuk már őt talpig vörösben és virágos öltönyben is.

Akár tudunk azonosulni stílusával, akár idegenkedünk tőle, közömbösek bizonyosan nem maradunk iránta.

 

2. Allűr- és botránymentesség

A népszerűséggel akarva-akaratlanul együtt jár, hogy a médiaszereplők életének egyes részletei különböző sajtófelületeken landolnak. A magánélet védelme, azonban lehetséges, Tilla pedig pontosan ennek fényében tár fel, vagy inkább nem tár fel részleteket mindennapjaiból.

Pályafutásának eddigi húsz évében egyszer sem találkozhattunk hosszan tartó válóperről, szex botrányról, vagy ittas vezetésről beszámoló címlapokkal, Tilla nevével fémjelezve. Az ilyen és ehhez hasonló hírek kétélű fegyverek, melyek által inkább hírhedté, mintsem híressé válnak a közszereplők, s félő, hogy kiégnek, nevük pedig a feledés homályába merül. Hogy Tilla miért nem esett ebbe a hibába, arra a már említett portréműsorban tett kijelentése adhat választ. Állítása szerint tökéletesen helyén tudja kezelni ismertségét és tisztában van azzal, hol van a határ.

 

3. Sokoldalúság

Televíziós pályafutását kulturális műsorokban kezdte (Múzsa, 72 óra), majd egy valóságshow-ban (Big Brother) és egy tehetségkutatóban (Megasztár) ragadott mikrofont. Utóbbi kategória TV2-őn futó verzióinak azóta is állandó arca. Lássuk be, az említettek más-más műsorvezetői attitűdöt követelnek, Tilla pedig mindegyikben helyt tudott állni, ráadásul nem ragadt meg csak és kizárólag a televíziónál.

Nagy vágya filmrendezőként is maradandót alkotni, az utóbbi évek tükrében pedig úgy tűnik, ez a törekvése is megvalósulni látszik.

2011-es Csicska című rövidfilmje számos díjat zsebelt be, majd Cannes-ban, a Rendezők Kéthete elnevezésű programban debütált. Ezt követte 2015-ös, Tiszta szívvel című nagyjátékfilmje, amely tarolt a külföldi filmfesztiválokon, nem csoda hát Magyarország a következő évi Oscar-díjátadóra is ezt a filmet kívánja felterjeszteni a lehetséges jelöltek közé.

Tilla a Tiszta szívvel című nagyjátékfilmje forgatásán
Forrás:http://kep.cdn.index.hu/

Izgatottan várjuk a fejleményeket, Tillának pedig legalább még 45, hasonló sikerekben gazdag évet és boldog születésnapot kívánunk a munkahet.hu egész csapata nevében!

Borítókép forrása: http://cf1.ystatics.com

ihttps://www.youtube.com/watch?v=zn8Wq2yoF-Q

 

 

Hozzászólások