Vulkánok hozták el a dinoszauruszok hajnalát

Vulkánok hozták el a dinoszauruszok hajnalát

2017-06-21

Egy tanulmány szerint több mint 200 millió évvel ezelőtt olyan vulkáni aktivitás volt a bolygón, ami az akkora faunában tömeges kihalást okozott. A keletkező ökológiai rést a dinoszauruszok töltötték ki, így ők lettek a bolygó urai.

Tudósok egy csoportja őskori kőzeteket elemeztek, és egy 200 millió évvel ezelőtti óriási vulkánkitörés-sorozat nyomaira bukkantak. Ez a valaha létezett egyik legnagyobb tömeges kihaláshoz vezethetett, lehetővé téve a dinoszauruszok későbbi dominanciáját.

A kutatók 4 kontinensen is vizsgálatokat végeztek, ahol a kőzetek higany illetve széntartalmát vizsgálták. A magas higany-,és a széntartalom vulkánkitörésekre utal. A higanyt a vulkánok lökik a levegőbe, ami később a felszínen megül, és így kerül be a kőzetbe. A magas széntartalomból a levegő megemelkedett szén-dioxid szintjére lehet következtetni, ami ismét csak a vulkánkitöréseknél jellemző.

A kutatók a geológiailag nagyon aktív időszak hosszát körülbelül 1 millió évre saccolják. Ezalatt az idő alatt rengeteg vulkánkitörés történhetett, és viszonylag rövid idő alatt nagymennyiségű láva és mérges gáz jutott a felszínre. A vulkánok közelében lakó élőlények azonnali pusztulásra voltak ítélve, a távolabb élőket pedig a szén-dioxid szint megemelkedése, illetve a por és hamu ölte meg. Ezek az akkoriban a felszínen élő krokodilszerű lényeket és hüllőszerű emlősöket egyszerűen eltörölte a felszínről. A korai dinoszauruszok néhány képviselője azonban túlélte a pokoli időszakot, és a vulkánok eltűnése után, versenytársak híján tömeges szaporodásnak indultak.

A kutatók a későbbiekben higanyszintet akarják vizsgálni, ugyanis szerintük az egy kitűnő eszköz az őskori vulkántevékenységek megfigyelésére. Segítségével újabb távlatok nyílnak meg a szakemberek előtt, illetve sokkal jobban megismerhető a Föld evolúciója.

Forrás: bbc.co.uk

Borítókép forrása: wired.com

Hozzászólások