Robotok. Veszélyesek? Hogyan élnek velünk?

Robotok. Veszélyesek? Hogyan élnek velünk?

2016-04-26

Amikor annak idején a Csillagok háborúja sorozat elindult, mindenki számára elképzelhetetlen volt, hogy egyszer a mindennapi életünkben is jelen lehetnek majd a mesterséges intelligenciával felruházott, sokféle célra hasznosítható teremtmények. Mára azonban ez már majdnem, hogy bevett gyakorlat, csak maximum nem tudunk róla. Ebben a cikkünkben a robotok típusait és hatásukat vizsgáljuk az emberekre, illetve a munkahelyekre. Reméljük, érdekesnek találod majd!

 

Milyen gyors a robotok fejlődése?

2050-re a robotok minden szempontból felülmúlják az emberek teljesítményét, derült ki a texasi Információtechnológiai Intézet igazgatójának szavaiból az amerikai Tudományos Fejlődés Szövetség éves kongresszusán 2016 februárjában.

A társadalomnak választ kell találnia arra a kérdésre, hogy ha a robotok képesek az emberek munkáját elvégezni, akkor mit fognak csinálni az emberek?

Alig három évtized múlva emberek tízmillióinak kell más munkalehetőséget találni. Vardi szerint nem lesz "robotbiztos" foglalkozás, a jelenség egyaránt sújthatja majd a nőket és a férfiakat.

Az Egyesült Államokban már most 200 ezer ipari robot dolgozik, és számuk megállíthatatlanul gyarapodik. Egyre több területen veszik át az ember munkáját: például 25 éven belül a gépjárművezetők 10 százalékáét.

Két-három éven belül számítanunk kell arra, hogy az autonóm működésű rendszerek robbanásszerűen elterjednek. Ilyenek lesznek az önvezető gépjárművek és teherautók, a megfigyelő drónok, az automatikus kereskedőrendszerek, a házi (például takarító-) robotok és egyéb "intelligens asszisztens" szolgáltatások, amelyek képesek lesznek majd döntéseket hozni az emberek helyett.

Az első kérdés, ami mindenkiben felvetődik, hogy veszélyesek-e ránk nézve a robotok.

A válasz:

Mivel hamarosan kölcsönösen előnyös együttműködésben fogunk élni a robotokkal, új hozzáállást kell elsajátítanunk, de nehéz lesz megbíznunk a robotokban, mert nem tudjuk, milyen ütemben fejlődik a mesterséges intelligencia, milyen okossá képesek válni a gépek. Márpedig a gépek feletti uralmunk azon múlik, hogy értjük-e a működésüket. Ennek híján azt sem ismerjük föl, hogy mikor jelenthetnek számunkra fenyegetést.

Az új technológiákkal kapcsolatos legnagyobb aggodalom az, hogy a gépek mennyivel jobbak nálunk adatelemzésben és akár bonyolult műveletek elvégzésében, derült ki a konferencián. Ezért félnek attól a tudósok, hogy egyszer elveszítik a mesterséges intelligencia felett a hatalmukat.

Stephen Hawking így nyilatkozott 2014-ben a robotokról: „Amint a robotok önálló tudatra ébrednek, egyre ügyesebben fogják újratervezni magukat. Hozzájuk képest az ember evolúciója korlátozott és lassú. Nem vagyunk versenyképesek, a robotok túl fogják szárnyalni az embereket. A teljes körű mesterséges intelligencia kifejlesztése az emberi faj végét jelentheti."

Mi a megoldás?

A vezető tudósok egy olyan etikai szabályozás megteremtését akarják, amely felügyelné a fejlesztéseket és a biztonsági szabályok kialakítását. 2015-ben a Tesla és az Elon Musk 10 millió dollárt adományozott erre a célra. Kijelentették, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan veszélyesebb, mint az atombomba.

Miért használunk egyáltalán robotokat?

 • Vannak olyan feladatok, amire csak ők képesek: feltérképezni veszélyes tárgyak belsejét, közel menni valamihez (például bemenni egy vulkán belsejébe, a Mars felszínét vizsgálni).
 • Bírják a monotonitást, nem fáradnak bele mentálisan ugyanannak a folyamatnak az ismétlésébe órákon keresztül.
 • Egyszer kell megvenni őket, néha karban tartani, de egyébként nem kell fizetni a havi bérüket, így mondhatni ingyen dolgoznak. Nincs szükségük alvásra, evésre, tisztasági szünetre, nem mennek szabadságra és nagyon ritkán hibáznak.
 • Nem okoz gondot nekik a veszélyes anyagok között való munka.
 

Érdekes és értelmes robotok az elmúlt évekből:

 1. A Google autók:
  Google autó
  A Google robotautók prototípusa
  Forrás: itcafe.hu
  8 éve fejleszti folyamatosan a sofőr nélküli autóit a Google, és egyre inkább úgy tűnik, hogy idővel senkinek nem lesz muszáj autót vezetnie. Nagy kérdés, hogy milyen messze vagyunk a robotautók korától. Chris Urmson, a Google robotautókért felelős vezetője azt mondja, hogy csak akkor juthatnak majd ilyenhez a fogyasztók, ha a járművek biztonságosabbak és jobbak lesznek az emberi sofőröknél. A járműveknek képesnek kell lenniük az általános ismereteik alapján kulcsfontosságú döntéseket hozniuk. A robotautók defenzíven reagálnak a történésekre, így minden kockázatos helyzetet elkerülnek, többet, mint az emberek általában. 

  Előnyök:
  A robotautók megkönnyíthetnék mindennapjainkat, mert nem kellene a vezetéssel bíbelődnünk, utazás közben telefonálhatnánk, intézhetnénk napi ügyeinket, ehetnénk, filmet nézhetnénk, vagy amit csak akarunk. Ráadásul, ha csak robot eszközök lennének forgalomban, valószínűleg sokkal kevesebb baleset lenne.

  Hátrányok:
  Rengetegen dolgoznak sofőrként, így az ő állásaik megszűnnének, ezzel nőne a munkanélküliség.
   
 2. Sebészeti robotok:
  laparoszkóp
  Laparoszkóp
  Forrás: www.medicalexpo.com
  A betegek gyorsabb felépüléséért és azért, hogy kisebb bemetszéseket kelljen ejteni, valamint, hogy elkerülhetőek legyenek a gyakori műhibák, létrehozták a laparoszkópot, amik pici lyukakon át bejuttathatóak a szervezetbe, az orvos pedig a karon levő száloptikás kamerán keresztül látja a belső teret egy képernyőre vetítve, ami azonban bonyolulttá teszi a műtétet. Ez a legalapvetőbb felépítés, azonban a legfejlettebb ilyen típusú robot, a Da-Vinci robot, amellyel az orvos természetes mozdulatokat tud végezni a betegén úgy, hogy a robotkarokat mozgatja.
  Tudom, bonyolult elképzelni, ezért mutatok egy videót, amelyen a szakértő beszél a működésről: https://www.ted.com/talks/catherine_mohr_surgery_s_past_present_and_robotic_future

  Előnyök:
  Kisebb sebek, gyorsabb felépülés, a fertőzések is elkerülhetőek. Az emberek gyorsabban tudnak az ilyen műtétek után visszatérni a munkába. Alkalmazási terület: sérv, epehólyag eltávolítás, vastagbéltumor eltávolítás, vakbélműtét, stb. 

  Hátrányok:
  Az orvosok nehezen tudják elsajátítani, költséges.
   
 3. Ételkészítő, kávéfőző és felszolgáló robotok
 
 • A brémai egyetemen tesztelés alatt áll egy pizza- és palacsintakészítő robot, amely a WikiHow cikkek alapján, az instrukciókat követve képes elkészíteni az ételeket. Ráadásul azt is képes megtanulni, hogy hogyan kell kezelni a vegyszereket. Ha ezeket a feladatokat képes lesz a robot végrehajtani, onnantól például oldatok készítésére, labormunkára is használható lesz, hiszen meg tud majd csinálni egy pontos mozdulatsort a leírt instrukciók alapján.
 • Irodai Turtlebot: ezek a robotok csapatmunkára vannak kiképezve. Körbejárnak az irodában és „megkérdezik” az irodai dolgozóktól, hogy mit innának. Az információt továbbítják a PR2 nevű robotnak, aki a pultos szerepét tölti be. Ha az italok készen vannak, a Turtlebot kiviszi a rendelést a megrendelőjének. Ha a robotok képesek megtanulni a csapatmunkát, megint csak több feladatot lehet majd rájuk bízni. Ráadásul eszünkbe jut az irodában is, hogy innunk kellene, mert gyakran, egy stresszes napon ez nem a legfontosabb és gyakran feledésbe merülő szempont.
  turtlebot
  Turtlebot
  Forrás: www.iheartrobotics.com
 • A Rethink Robotics tulajdonában egy jópofa robot áll. Baxter képes kávét főzni egy kávékapszulás gép segítségével. A videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=AcxKd-oe-L0

  Előnyök:
  Feldobják és könnyebbé teszik az életet, ha majd forgalomba kerülnek egyszer. Persze nyilván nem lesz mindenkinél otthon ennyi robot.

  Hátrányok:
  Amennyiben bekerülnek a mindennapi életünkbe, még több munkahely szűnhet meg, vagy az embereknek más munka után kell nézniük. Valószínűleg 50 év múlva olyan munkahelyek lesznek, amiket ma még el sem tudunk képzelni, így az sem elképzelhetetlen, hogy szükség lesz a robotokra az alapvető feladatok elvégzésében.
spot a katonai kutya
Spot, a katonai „kutya”
Forrás: wired.com

4. Katonai robotok

Az amerikai habsereg most tanítja a Spot névre hallgató katonai robotkutyát arra, hogy hogyan térképezze fel a veszélyes helyeket, hogyan mozogjon különböző terepeken, és hogy nehéz dolgokat juttasson el egyik helyről a másikra.  A kutyát a katonák tudják mozgatni, akár 500 méteres távolságból is, ami arra jó, hogy észlelje az esetleges taposóaknákat, vagy megtalálja a bujkáló ellenséget. Nekik inkább csak előnyeik vannak, főképp az, hogy rengeteg emberi életet menthetnek meg.

5. Motobot

Avagy a motoros robot, akit a Yamaha mutatott be 2015-ben. Arra fogják használni, hogy a robot motoron ülve, 200 km/h sebességgel végig menjen a versenypályákon, ezzel tesztelve, hogy melyik kanyar veszélyes, kipróbálja, hogyan lehet szlalomozni a pályákon. Illetve arra is képes, hogy emlékezzen az előző futott körökre, az azokban elkövetett hibákra és ezeket javítva még jobb köridőt érjen el. Így elkerülhetővé válnak a személyi sérülések, ezért ez a szuper kütyü is a jó robotok sorába került.

yamaha-motobot
Motobot akcióban
Forrás: www.thedetroitbureau.com

 

Hozzászólások