Miért olyan drágák a gyógyszerek?

Miért olyan drágák a gyógyszerek?

2016-03-21

Ebben a beteges-influenzás időszakban az embernek túl gyakran kell betérnie a patikába, ahol az ember pénztárcája valahogy mindig jelentősen könnyebbé válik. De vajon miért van ez? Kíváncsi vagy miért?

 

A gyógyszergyárak originális termékeinek államilag támogatott ellenfelei az úgynevezett generikumok. Az olcsóbb hatékonyabb is? Miért vesszük mégis a drágábbat?

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek közül, azonos hatóanyag esetén a legolcsóbb, úgynevezett generikus készítményt fizeti az állam. Az egyes gyógyszertípusok között elképesztően nagy árkülönbségek lehetnek.

 
 • Originális készítmények: nagy befektetést, nagy kockázatot jelentenek, de nagy hasznot hoznak.

  Számos, korábban ismeretlen eredetű betegség biológiai alapjait ismertük meg az utóbbi egy-két évtizedben, emiatt rengeteg új gyógyszer kifejlesztésére nyílt és nyílik folyamatosan lehetőség. Egy teljesen új vegyület előállítása azonban rettentően drága. Ezeket nevezzük originális gyógyszereknek. Minden, a gyógyításban hivatalosan is hasznosítható molekulát szabadalom véd, ami hivatalosan 17 év után jár le. Az időtényező tekintetében meg kell említeni: egy gyógyszerként felmerülő vegyülethez szükséges állatkísérletek, felszívódási, toxikológiai vizsgálatok átlagosan háromtól hat évig tarthatnak.

  Tíz, a kutatások során megnevezett molekulából legfeljebb egy-kettő bizonyul hatásosnak az állatkísérletekben. Ezt követően átlagosan három-hat évig tartanak az úgynevezett „emberi tanulmányok”, ebben a fejlesztési periódusban a gyógyszerek 70-80 százaléka bizonyul alkalmatlannak. Amennyiben egy szer hatásosnak bizonyul, engedélyeztetési, árképzési és piacra történő bevezetési folyamatok következnek, a befektetett több millió euró megtérüléséhez és a jelentős profit kitermeléséhez a forgalmazás során 5-7 év szükséges – ezt követően a szabadalom lejár.

  A kiindulási szerek csupán 2-6 százalékából lesz tehát patikában forgalmazható gyógyszer. Ezek miatt a tényezők miatt az originális gyógyszerek drágák, ráadásul Európában általában közös árszabást alkalmaznak, annak érdekében, hogy a hazánkból exportálják az esetlegesen olcsóbb patikaszert. Értelemszerűen a magyar jövedelmek arányában ugyanaz a térítési összeg lényegesen nehezebben fizethető meg, mint egy német, vagy svájci polgár számára. A magas árból származó bevétel fedezi a kutatás és a forgalomba hozás, valamint a gyógyszerként nem bevált vegyületek kifejlesztésének magas költségeit is.

 • Generikus gyógyszerek, a Távol-Keleten gyártva, persze olcsón.

  z új gyógyszerek elfogadtatása a társadalombiztosítók számára minden országban rendkívüli többletkiadásokat okoz, ezért a szabadalom lejárta után tucatszám jelennek meg ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó másolatok, amiket generikus készítményeknek nevezünk. Mivel a gyártó cégeknek a kutatáshoz-fejlesztéshez szükséges euró-milliókat nem kell befektetniük, végtermékeik jóval olcsóbbak. Sok esetben anyagi okokból Európán kívül, például a Távol-Keleten, fillérekért gyárttatják le az ilyen típusú készítményeket. A generikus készítmények gyártói válogathatnak a többféle szer közül. Persze általában csak a sikeres, és nagy forgalmú gyógyszereket forgalmazzák.

  Ez a folyamat önmagában előnyös mind a beteg, mind a társadalombiztosítás számára, mert ilyenkor az originális gyártó is sok esetben kénytelen árat csökkenteni. Generikus gyógyszer forgalomba hozatali engedélyt az Unióban akkor kaphat, ha hatóanyag-tartalma és felszívódásának hatékonysága az originális szerével összevethető. Ennek ellenére a betegekben tapasztalható egyedi felszívódási viszonyok miatt az is előfordulhat, hogy az originálisról generikus gyógyszerre átállított betegnél a medicina fajtájától függően vérnyomás-, vércukor-, vérzsír-ingadozást, eltérő hatástartamot tapasztal az orvos.

gyógyszer3

Statisztika:

 • 10,000 molekulából 1 bejegyzett gyógyszer lesz.
 • Egy gyógyszer kifejlesztése kb. 1 milliárd dollárba kerül.
 • 1 molekula 15 évig szabadalommal védett, de ebből az első 6-8-10 év a klinikai kísérletekre megy el. 15 év után szabadon másolható, innen nevezzük generikumnak.
 • 10 piacra kerülő gyógyszerből 7 veszteséges, egy képez elegendő nyereséget egy új gyógyszer kifejlesztésére

És hogy miből adódik össze még a gyógyszerek ára? Diagramunkon láthatjátok:

gyógyszer4

Hozzászólások