Melyik sportágban a legkönnyebb az olimpiai arany elérése?

Melyik sportágban a legkönnyebb az olimpiai arany elérése?

2016-08-24

Mind a helyezett versenyzők, mind edzőik számtalan elismerésben részesültek az olimpiai eredmények kapcsán. Ha jobban megvizsgáljuk, akkor számos sportágban nem is annyira nehéz egy ilyen eredmény elérése.

 

A 100m-es síkfutás mezőnyét jelenleg toronymagasan Usain Bolt vezeti. A vetélytársakat kissé elkeserítheti, hogy úgy nyeri meg ezt a sprinttávot, hogy a célfotónál még a mosolygásra is van felkészülési ideje, és így fejezi be a számát. Többnyire egy-egy olimpiai arany megnyerése hatalmas energiabefektetést igényel, még ha sokszor úgy tűnik, hogy ez nincs így.

Bolt mosolyog
A sprint királya, aki a cél előtt már mosolyog
Forrás: smh.com.au

Lássuk a nehéz versenyszámokat. Habár Bolt energiabefektetésén nem látszik; annak az esélye, hogy valakit egy meteor eltaláljon 11x nagyobb, minthogy a 100m-es síkfutást megnyerje. A focistáknál sem sokkal jobb a helyzet. A nőknél az olimpiai arany megnyerésére kétszer kisebb az esély, minthogy egy négyes ikreknek adjon életet. Ha esetleg a golf iránt érdeklődünk, akkor az olimpiai győzelemnél 18000x valószerűbb, hogy asztronautákká váljunk.

Szerencsére könnyebb utakat is járhatunk, a sikeres úthoz íme néhány tipp. Mindenesetre minden sportnál szerencsés, ha 20 és 35 éves kor között a csúcsra érünk, illetve megfelelő testfelépítéssel rendelkezünk, de ez nem minden. Például ha a lóval való táncot, mint sportágat választjuk, akkor leginkább sok pénzre van szükségünk. Már a ló kiválasztásánál is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, egy versenyzésre megfelelő ló körülbelül 30 millió forint. A megfelelő ruha is körülbelül 5 millió forint körül van, ráadásul egy nem is lesz elég belőle. A pénzen kívül számos egyéb oka is van, hogy alig van induló ebben a sportágban, például hideg, vagy pont forró helyeken például esély sincs a felkészülésre.

A kalapácsvetés egyike a legrégebbi sportágaknak, múltja a középkori háborúk idejéig nyúlik vissza. Régebben erődemonstráció célját szolgálta, mára azonban sokak számára ijesztő lehet egy nagy sebességgel repülő golyó. Ha valaki egy szép, ám manapság kevésbé népszerű sportágat választ magának, akkor a kalapácsvetéssel biztosan nem téved. A sportnak sajnos hátránya, hogy manapság nehéz edzőt találni, illetve relatíve kevés helyen lehet ezt a sportágat űzni. Világszerte körülbelül 400 000 ember űzi ezt a sportot.

 

A kézilabda is a népszerűtlenebb sportok közé tartozik. Egy amerikai becslés szerint az olimpiai arany megszerzésének valószínűsége 1:16000.

Hajdanán az Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok legnépszerűbb sportja a gyorsgyaloglás volt; a 19. században népszerűbb volt, mint a kosárlabda, a foci, vagy a tenisz. Rengeteg néző követte ezeket a versenyeket, egy hasonlattal élve olyan volt, mint a Forma-1 9 km/h-val, ahol mindenki az ütközésre és eseményekre vár. Az idők során azonban ez is megváltozott, már csak 20 és maximum 50 km-es táv van, illetve nem igazán gyaloglásnak tűnik mai szemmel. Gyorsabban gyalogolnak a versenyzők, mint ahogy egyesek futnak, ehhez az atléták megtanulják 20 fokban kifordítani a csípőjüket. Szóval sok ellenfél itt nem lenne, hiszen nem sok gyorsgyalogló embert láthatunk edzeni a parkban. Valószínűleg ez a legkevésbé kedvelt atlétikai versenyszám.

Szóval megtaláltuk volna? Nem egy világrekord sprint, vagy a legmagasabb ugrás hozza el a hőn áhított aranyat 2020-ban, hanem csak egy séta parkban.

A borítókép forrása: goldfigest.com

Hozzászólások