Megtanítható-e egy gép a kézírásunk másolására?

Megtanítható-e egy gép a kézírásunk másolására?

2016-08-12

A University College London szerepel Európa top 3 egyeteme között és a Londoni Egyetem legsikeresebb intézménye Nobel-díjak terén. Így nem csoda, hogy most is nagyot alkottak: megalkották azt az algoritmust, amely által egy számítógép képes bárki kézírását lemásolni. A program a kézírás tüzetes vizsgálata után képes a begépelt szöveget ugyanazzal a betűtípussal, melyet kézírásunkból létrehozott, leírni.

sherlock
1. kép

Már létezik néhány program, amely képes valamilyen alapvető kézírástípus létrehozására, azonban, amit Tom Haines és a UCL kutatói létrehoztak, az teljesen új és egyedi. A program kézírásunk minden apró részletét képes megfigyelni és tökéletesen leutánozni azt.

A program neve "My Text In Your Handwriting ", azaz "Az én szövegem a te kézírásoddal", mostanra pedig már olyan történelmi személyiségek kézírásán is tesztelték, mint Abraham Lincoln és a Sherlock Holmes történetek megalkotója, Sir Arthur Conan Doyle. Míg Doyle sosem írta le saját kézírásával a híres mondatot, mely minden regényében megjelent valamilyen formában: "Elementary, my dear Watson...", mára a kutatók már ezt is létrehozták a saját,  számítógéppel létrehozott kézírásával.

sherlock2
2. kép

Ügyes kézírás

Először egy kis feladvány. Vajon melyik kép készült kézzel a szöveg melletti képek közül? A választ a lap alján találjátok! Képek forrása: BBC.

A BBC szerkesztői egy igencsak nehéz feladattal látták el Tom Hainest. Rory Cellan-Jones, a BBC technológia rovatának írója azt vallotta magáról, hogy az ő kézírása mindig is ronda volt, állítása szerint a maszatos firkák kibetűzésével még a saját családjának is gondja volt. Szóval ellátta Hainest egy golyóstollal, papírra írt mintával, ahelyett, hogy egy digitális felületre firkálta volna kusza betűit, mivel a papírra írt betűk sokkal bonyolultabb mintázatot mutatnak, pontosabbak.

sherlock3
3. kép

Aztán munkához is látott a program: minden betűt egyesével végigelemzett és minden egyes írásjelet is átnézett pontról, pontra. Aztán amikor ez elkészült,  az újságíró begépelte az algoritmusba a "hello" szót. Amikor végzett, megjelent a képernyőn egy alig olvasható, ám meglehetősen pontos mása annak, ahogy ő írta volna le ezt a szócskát. Persze aztán egész mondatokkal is tesztelték a programot, de az mindig olyan eredményt hozott, mint amit Cellan-Jones firkált volna saját kézírásával. A programról készült videót itt nézhetitek meg.

Mire használható?

Például nagyon jól fog akkor jönni, amikor a bankok fontos dokumentumokat és új bankkártyákat küldenek ki. Ilyenkor a szöveget egy kézzel írt levélnek próbálják álcázni, hogy senkinek ne jusson eszébe ellopni azt. Egy másik kiváló, közhasznú felhasználás lehet majd az is, ha a születésnapi, előre elkészített üdvözlőkártyákra ilyen, "kézzel írt" üzeneteket tudunk majd nyomtatni! A kutatók azonban felfedték azt is, hogy a hamisítás ezzel nem vált könnyebbé, mivel a program által elkövetett pontatlanságok a kézírással összehasonlítva pont akkorák, hogy egyszerűen ki lehessen szűrni őket egy mikroszkóp segítségével.

Jó hír a híres kutatók sorába vágyóknak, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem EIT ICT programján keresztül kiváló kapcsolatban áll a UCL Egyetemmel, így a magyar hallgatóknak is esélye van bekapcsolódni különböző nemzeteken átívelő és gyümölcsöző kutatásokba.

Borítókép forrása: pinterest.com

A megoldás pedig a piros betűvel írt, azaz második kép. Ez készült a gép által imitált kézírással. Írjátok meg nekünk, sikerült-e megfejteni a feladványt!

Hozzászólások