Madagaszkárról terjed a pestis: minket is elérhet?

Madagaszkárról terjed a pestis: minket is elérhet?

2017-11-14

Az elmúlt három nap során tizenöt százalékkal nőtt a Madagaszkáron kitört, életveszélyes pestis vírus halálos áldozatainak száma, így már 165-en veszették életüket a kórban. A tudósok szerint a mostani lehet az elmúlt ötven év legsúlyosabb pestisjárványa.

Már 2000 pestises beteget regisztráltak

 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint már 2034 pestises megbetegedés történt Dél-Afrika partjainál és a megbetegedések száma nem csökken, sőt egyre több a halálos áldozat is. A szakértők attól félnek, hogy a pestist okozó baktérium, a Yersinia pestis idén olyan mértékű mutáción mehet át és annyi embert betegíthet meg, hogy a járvány megállíthatatlan lesz és világméretű pandémiává (világméretű járvánnyá) növi ki magát és nemcsak Afrika, de az összes többi kontinens is érintetté válik. Az idei évben fertőző járvány sokkal nagyobb eséllyel okoz halált, mint a korábbi években fertőző típusok, ráadásul sokkal gyorsabban is terjed.

cucci
Pirossal a már fertőzött területek és zölddel a potenciális veszélnyek kitett országok
Forrás: DailyMail

A pestis terjedése & fajtái

A pestis terjedése & fajtái

Az idei évben a regisztrált pestises megbetegedések közül hetven százalékát a levegőben, cseppfertőzéssel terjedő tüdőpestis okozta, amely köhögés, tüsszentés és nyál által is átadható és a fertőzést követő 24 órán belül a legtöbb esetben a beteg bele is hal. A tüdőpestis tehát emberről-emberre terjed. A tüdőpestis lefolyása teljesen más, mint a bubópestisé, amely a "fekete halál" néven emlegettek a középkorban és ami évente felüti fejét Afrikában és körülbelül 600 embert fertőz meg minden szezonban. A pestis harmadik formája a szeptikémiás pestis. Amennyiben a fertőzés során túl nagy mennyiségű baktérium jut a fertőzött szervezetbe, az immunrendszer nem bír el a kórokozókkal, amelyek ráadásul mérgező vegyületeket termelnek, kialakul a vérmérgezés. A mérgező anyagot a vese és a máj megpróbálják eltávolítani a vértből, a toxinok ezekre a szervekre azonban fokozottan hatnak és sejtpusztulást idéznek elő. A beteg emiatt toxikus sokkot is szenvedhet. 

A pestis jelentkezhet kezdetben enyhe tünetekkel, okozhat agyhártyagyulladást. A különböző pestis típusok képesek átalakulni egymásba, így a megbetegedés kezdődhet bubópestissel, ami szeptikémiás-, majd tüdőpestissé súlyosbodhat. 

 

Bubópestis

A bubópestis (mirigyláz) a pestis leggyakoribb formája, amelyet általában pestises patkánybolha csípése okoz. A kutya- és a macskabolha is terjeszthet fertőzést. A bakteriális fertőzés lappangási ideje néhány órától egy hétig is terjedhet.

Leggyakoribb tünetei:

 • orrvérzés,
 • sötét színű, különböző nagyságú duzzanatok,
 • bizonytalan járás,
 • láz, 
 • fejfájás,
 • végtagi fájdalmak,
 • erős betegségérzés, levertség, 
 • tompaság,
 • nyugtalanság,
 • fényérzékenység,
 • tudatzavar és zavart beszéd.

A betegség első tüneteként a nyirokcsomók megduzzadnak, akár 10 centiméteresre is megnőnek és előbb-utóbb kifakadnak. A láz rohamokban jelentkezik, a második hullám már rendszerint halálos kimenetelű. A bubópestises betegek 50 százaléka veszti életét, amennyiben időben nem kezdik meg kezelésüket. 

Tüdőpestis

A tüdőpestis cseppfertőzéssel terjed, ekkor elsődleges tüdőpestisről beszélhetünk, amennyiben a véráramból kerülnek a kórokozók a tüdőbe, másodlagos tüdőpestis a fertőzés típusa.

Leggyakoribb tünetei:

 • rohamokban jelentkező köhögés,
 • lázrohamok,
 • kékre színeződő ajkak,
 • nehézlégzés, légszomj,
 • habos, véres köpetürítés,
 • légzési és keringési elégtelenség.

A fertőzés 95 százalékban halált okoz, amennyiben nem kezelik, lappangási ideje 1-3 nap. A halált általában fulladás okozza, mivel a baktériumok az idegrendszert is megtámadják. A pestisgyanús esetekben az antibiotikumos kezelést rögtön meg kell kezdeni, tetraciklinnekkel, streptomycinnel vagy kloramfenikollal. Emellett fontos az elvesztett víz-, és elektrolit pótlása is, amely infúziós kezelés formájában történik. A tüdőpestises betegeket minél előbb el kell különíteni és mindenkit ki kell vizsgálni, aki kapcsolatba került velük.

Az olyan helyeken, mint Madagaszkár, az orvosi ellátásért gyakran akár egy napot is gyalogolni kell: egy pestises esetében ez azonban szinte lehetetlen feladat.

A jelenlegi járvány terjedése

Az elmúlt napokban Malawi is a potenciális veszélyeztetett zónába került, Dél-Afrika, a Seychelle-szigetek, Tanzánia, Mauritius, a Komoró-szigetek, Kenya és Etiópia után, mivel ezeken a helyeken kell felkészülni az újabb fertőzések kitörésére. Félő azonban, hogy a fertőzés nemcsak a közeli területeket éri el, de globálisan is elterjed, mivel egy egészségesnek tűnő ember repülőre szállva a világ bármely pontjára eljuttathatja a pestist, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. A WHO szakértői jelenleg azon fáradoznak, hogy a megbetegedéseket kontroll alatt lehessen tartani, mivel a kór gyorsan terjed, és minden perc számít a védekezés szempontjából. Madagaszkárra már 20.000-nél is több szájmaszkot adományoztak a nemzetközi segélyszervezetek és egymillió adag antiobiotikum is érkezett. 

A járvány kezelése

"A pestis kezelése nem okoz problémát a fejlett országokban, mivel antibiotikumokkal a tünetek kezelhetőek és a halálozási arány és minimalizálható, a szegényebb helyeken azonban, ahol a higiéniás körülmények rosszak és az emberek a háziállataik közvetlen közelében élnek, illetve sok a patkány, a betegség terjedésének megfékezése szinte lehetetlen feladat."- mondta Johnjoe McFadden molekuláris genetikus a Daily Mailnek. A krízist tovább növeli az is, hogy egyelőre tényleg nem tudjuk, mennyire válhat komollyá a járvány. A jelenlegi betegség több ember halálát követelte már az évszázadok során, mint bármilyen más kórokozó, így nem csoda, hogy az egész világ erre a problémára koncentrál most. 

Az iskolákat és egyetemeket már bezárták, hogy minél kevesebb szociális érintkezés történjen, mivel a kórokozó akkor terjed leginkább, ha valaki 30 centin belül kerül a másikhoz. A gyerekek pedig sokkal többet érintkeznek, mint a felnőttek. (Ezért terjed az influenza is leggyorsabban a közoktatási intézményekben.) Az oktatási intézményeket jelenleg is fertőtlenítik, hogy minél kevesebb rovar maradhasson életben, amely a kórt terjeszti. 

November 13-án a Világbank 5 millió dollárt ajánlott fel az érintett terülteknek, hogy felkészülhessenek a betegek kezelésére és feltölthessék a gyógyszerkészleteket, üzemanyagot vásárolhassanak, illetve a fertőtlenítések költségeit fedezhessék. A betegség terjedésének mértékét az is növeli, hogy a megbetegedettek családtagjai nem tágítanak a betegek mellől, így a közösségek jóval gyorsabban fertőződnek, mintha a pestiseseket elkülönítenék.

Sok helyen a törzsi rituálék része az, hogy a halottat tiszta ruhákba öltöztetik és mindenki eljár a holttesttel egy törzsi táncot. A WHO munkatársai és a helyi rendőrség azonban ezt a szokást kifejezetten betiltotta, mivel a fertőződés ebben az esetben szinte garantált azok számára, akik a holttesttel érintkeztek. A halottak családtagjai azonban abszolút tanácstalanok, hogy mit is kell pestises halottaikkal csinálni, hogyan kell eltemetni őket. A hatóságok sterilen záródó zsákokat osztanak, a holttestet egy arra képzett személy baktericid anyagokkal befújja, és ezután tömegsírba helyezik. Ez azonban komoly ellenállást vált ki például a Malagasy törzsből, mivel ez a gyakorlat ellenkezik a szokásaikkal és így a törzs tagjai nem részesülnek a megfelelő végtisztességben

Egyes törzseknél olyan szokás is létezik, amelynek során kiássák halottaikat a sírokból (Famadihana), ami szintén nagyban hozzájárulhat a pestis terjedéséhez, ha a bizonyos rokon nem a szabályoknak megfelelően lett eltemetve és pestisben hunyt el. A pestisben elhunytakat így olyan sírokba helyezik el, amiket nem lehet kihantolni. Madagaszkáron a hatóságok megfigyelték, hogy a júliustól-októberig terjedő szezonban, amikor a Famadihanak rendszerint zajlanak, gyakrabban alakulnak ki pestises epidémiák. Ennek oka abban keresendő, hogy a baktérium sokáig fertőzőképes marad és azok, akik a kihantolt holttesttel érintkeznek, jó eséllyel megbetegszenek. A hatóságok tehát próbálják betiltani ezeket az öt-, hét-, vagy kilencévente bekövetkező ünnepségeket, hogy csökkentsék a járványok kialakulásának kockázatát.

 

Borítókép forrása:

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Plague_(disease)

http://www.dailymail.co.uk/health/article-5076955/
Plague-death-toll-rises-165-Madagascar.
html?ito=social-facebook

Hozzászólások