Új megoldás a ház energetikájának javítására

Új megoldás a ház energetikájának javítására

2016-09-14

A vermikulit nevű szilikát ásványról a napokban érdekes dolog került napvilágra. A kutatók rájöttek, mire lehet még használni azon kívül, hogy virágot ültetnek bele és táplálék kiegészítőként adják a hobbiállatoknak. Ez a felhasználási mód pedig nem más, mint otthonaink melegen tartása...

A vermikulitról bebizonyosodott, ha egy bizonyos típusú sót kevernek hozzá, akkor képes megkötni a nyári napsugarak melegét, amit egészen télig el is raktároz. Az anyag sajátos tulajdonsága és működési elve az, hogy a felé kerülő meleg levegő kiszárítja azt, majd ha hideg, nyirkos levegővel érintkezik, felszívja belőle a párát és meleget bocsájt ki.

Az anyagból a Swansea Egyetem kutatói "varázsbabokat" készítettek, amelyek képesek elraktározni a hőenergiát, akár hónapokig is. Ebből pedig már egy mélyhűtő méretű adag is elég ahhoz, hogy egy családi házat melegen tarthassunk a téli hónapok során.  A prototípusok üzembe helyezése és kipróbálása pedig már folyik, Port Talbotban. A vermikulit babok hatását pedig úgy erősítik fel, hogy a napelemekhez használt panelek segítségével, nagyobb hatékonysággal, több hősugarat fognak fel a Napból.

 Professzor David Worsley szerint a nyár során sikerült elég hőenergiát begyűjteni a projekt sikerességéhez, így elérték céljukat: megtalálták azt az anyagot, amivel hőenergiát tudunk raktározni télre.

Az alapanyagok pedig, amik a projekthez szükségesek, nagyon olcsóak: a vermikulit és a kalcium-klorid is előállítása is fillérekbe kerül csak, főleg nagy mennyiségben, ha már egy egész gyárat megépítettek a termelésükre, a befektetés hamar megtérülhet. Az egészben az a drága, amíg a ház alatt kiépül a csőrendszer, amelyben a felmelegített levegőt keringetni lehet.

 A rendszer még tökéletesítésre szorul, azonban pár éven belül az új házakba már beépíthetik majd ezt az igencsak takarékos és környezettudatos fűtési módot.

Borítókép forrása: unipi.technology

Hozzászólások