Így olvasd le a másik arcáról, hogy hazudik neked

Így olvasd le a másik arcáról, hogy hazudik neked

2016-10-04

Sokan gyakran füllentenek annak érdekében, hogy megvédjék a szeretteiket,  ám ezek általában csak apró dolgok. Azonban vannak olyan emberek is, akik már annyit hazudnak, hogy ez a kapcsolataik rovására megy, esetleg elvesztik miatta a munkahelyüket vagy börtönbe kerülnek. A mesteri hazudozók után általában az FBI nyomoz: arcmimikájuk, testbeszédük és egyes verbális jeleik  azonban mindig elárulják a tapasztalt és jó szemekkel megáldott nyomozóknak, hogy valóban fehérgalléros bűnözőkről van szó, vagy tévedtek. Hogy ez miért érdekes nekünk? Azért, mert ezeket a jeleket mi is megtanulhatjuk olvasni és a való életben tudjuk kamatoztatni ezen képességünket.

Mark Button: FBI ügynökből író

Mark Button 30 évig volt FBI ügynök, nyugdíjba vonulásakor pedig egészen új dologra adta a fejét: könyvet írt ezzel a címmel: Hogyan szúrd ki a hazugságot úgy, mint az FBI. A kötet elérhető az Amazonon. A visszavonult ügynök nemrég interjút adott a Business Insidernek, amelyben elmondta, hogy ezekkel a bevált taktikákkal juttatott olyan bűnözőket a rács mögé, mint például Timothy McVeigh, aki az Oklahoma Cityben történt bombázásért volt felelős. Persze azt is elárulta, hogy a hazugság jeleit ismerni nem csak a bűnüldözésben hasznos, mindennapi életünkben is rengeteg dologtól megkímélhet minket, ha jól tudunk olvasni a másik arcára írt jelekből.

"Rengeteg olyan arcmimikát és viselkedésmódot fel tudnék sorolni, amely biztosan azt jelenti, hogy valaki hazudik Neked. Néhányat az idegesség okoz, néhányat kémiai reakciók váltanak ki, a harmadik reakciótípusért pedig fizikai okok tehetőek felelőssé."

Ezek a jelek lehetnek árulkodóak

Először is, nagyon fontos, hogy ismerjük, egy normál szituációban hogyan viselkedik az adott ember. Figyeljük meg, ahogy pletykál valakivel, vagy kérdezzünk tőle egyszerű, mindennapi kérdéseket, amik nem feszélyezik. Ez után pedig rá lehet térni a valódi témára és olyan kérdéseket kérdezni tőle, amelyek már nehezebben megválaszolhatóak és esetleg kutyaszorítóba kerülhet általuk a vizsgált személy.

Az emberek szeme gyakran ide-oda jár, miközben hazudnak. Ez egy pszichológiai reakció, ami azt mutatja, hogy a feltett kérdés diszkomfort érzetet vált ki a személyből, vagy csapdában érzi magát az, akinek feltettük. Ez tipikusan az az eset, amiben az embereknek természetüknél fogva egy menekülési utat kell keresniük, ahol kihátrálhatnának a helyzetből.
 

Ha valaki hazudik, körülbelül hatszor annyit pislog,  mint normális esetben. Egy ember alapesetben öt vagy hat alkalommal pislog percenként, tehát úgy 10-12 másodpercenként pislog egyet. Ha azonban valaki stresszes szituációban van, hajlamos akár ötször ennyit is pislogni. A gyakori pislogás pedig a dopamin szintünk emelkedésének az eredménye. Ez a hormon felelős az adrenalin szintünk megemelkedéséért is, így a vészreakciók során érthető, ha gyakrabban pislogunk. A gyors pislogás egyébként a skizofrénia egyik tünete is.
 

Az emberek egy másodperce is becsukhatják a szemüket, miközben hazudnak. A szemek lehunyása hosszabb időre egy jól érzékelhető jel arra, hogy valaki hazudik. Ez egy védekezési reakció, az emberek gyakran érzik úgy, hogy nem látják őket mások, ha a saját szemüket becsukják, így pedig egyszerűbb elviselni a tudatot, hogy az illető hazudott. alapesetben egy pislogás egyébként körülbelül egy tized másodpercig tart.
 

A jobbkezes emberek feltartják az ügyesebb kezüket hazugság közben. (Például a nyakukat vakargatják vele.) Amikor egy normál jobbkezest kérdezünk arról, mit látott mondjuk egy bűncselekmény helyszínén és az emberünk balra néz, tényleg előtte vannak az esemény képsorai és igazat mond azokról, azonban ha a fejét jobb felé fordítja, biztosan csak kitalált eseményeket mesél el. Ugyanez történik persze a balkezesekkel is, csak az ellenkező irányba. Az emberek többsége pedig, ha tényleg gondolkodik azon, mi is történt, általában maga elé mered.
 

Az álmosoly csak a szájra terjed ki, a szemre nem. Amikor az ember boldogan és őszintén elmosolyodik, a szeme alatt és körül ráncok jelennek meg. Amennyiben azonban csak erőlteti a mosolyt, ezeknek nyoma sincs.
 

Az emberek bőre általában viszketni kezd, miközben hazudnak. Ha tehát valaki vakargatja magát beszéd közben, az lehet a hazugság egyik jele is. A szakértő szerint ezt a bőrben beinduló kémiai reakciók okozzák.
 

A szemráncolás és az ajkak szívogatása is lehet a hazugság jele. A száj nyalogatása vagy szívogatása azt jelzi, hogy az kiszáradt. A száj szárazsága pedig a hazugság egyik tünete, amelytől a kérdezett mindenképp meg akar szabadulni, mivel ez kellemetlen érzés, bárki számára. Ha valakinek már nincs vér a szájában, mert annyira összeszorítja azt és elfehéredik, az is a tetten érés jele lehet.
 

A verítékezés is jelenthet hazugságot. Amennyiben valaki a megszokottnál jóval izzadtabbnak tűnik, főleg a homloka és az arca izzad, ráadásul el is kezdi felitatni azt valamivel, az mindenképp nagyon gyanús.
 

Elvörösödni is ér. Az emberek, főleg a nők gyakran vörösödnek el a hazugság kimondása után. Ez a szimpatikus idegrendszer egyik válaszreakciója: ez történik, ha a szervezetben felszabadult az adrenalin.
 

Ha valaki rázza a fejét, azzal megcáfolja saját mondatát. Gyakran előfordul, hogy az emberek bólintanak, miközben igazat mondanak és rázzák a fejüket a hazugság kimondása idején. Így tehát a test megcáfolja  vele kimondatott állítást, amely a legbiztosabb jele annak, hogy valaki át akar vágni minket.

A hazugságot tehát nem nehéz tetten érni, ha eléggé résen vagyunk, hiszen testünk, akaratunk ellenére úgyis elárul minket. Korábbi cikkünk, melyben arról írtunk, hogy milyen, amikor valakit feszélyez közelségünk, itt érhető el. A testbeszédről, a sikerről és hatalmi pozíciókról pedig itt olvashattok, egy TED előadás kapcsán.

Borítókép forrása: veil22.com

Hozzászólások