Így jött létre és így működik ma az USA egyik legnépszerűbb sportja, a NASCAR

Így jött létre és így működik ma az USA egyik legnépszerűbb sportja, a NASCAR

2016-08-28

Az Egyesült Államokban egyedül az amerikai football népszerűbb sport a NASCAR-nál. A NASCAR továbbra is egyre nézettebbé válik világszerte, több mint 150 országban közvetítik a versenyeket. A 75 millió főt kitevő NASCAR rajongótábor mindenesetre elég jól jövedelmezővé teszi a versenysorozatot kiszolgálókat, éves szinten dollármilliárdokat keresnek vele.

Érdekesség, hogy a NASCAR egy családi vállalkozás, az 1950-es években jött létre. Jelenleg az alapító unokája vezeti a céget, központja Daytonában található. 3 fő versenysorozata van, ezek fontossági sorredben: Sprint Cup Series, Nationwide Series, Camping World Truck Series.

Hogyan is jött lére a NASCAR?

Az Egyesült Államokban az 1920-as, 1930-as években az alkohol fogyasztása, gyártása és értékesítése is tiltott volt. A feketekereskedelemnek ez táptalajt adott, ezért olyan tuningolt autókra volt szükség, amikkel a rendőrök elől sikeresen el lehetett menekülni. Elsősorban az USA hegyvidéki részén folytatták az alkoholkereskedmet, ezért a kezdeti autók kisméretűek, könnyűek és rendkívül gyorsak voltak, hogy a hegyvidéken jól „tapadjanak” és manőverezzenek.

Több, mint 40 versenyző megy egy futamon
Forrás: www.autoweek.com

Az 1930-as éveket követően az alkoholfogyasztást ismét engedélyezték, a bűnözés azonban nem szűnt meg, már az adóellenőrök elől menekültek, az autók fejlesztése továbbra is folytatódott. Az USA egyes részein ezek az autóvezetők nagy népszerűségre tettek szert, és már egymással is versenyeztek.

Az alapító is a versenyzők, közülük is a jobbak közé tartozott. Jelentős energiát fektetett a sport népszerűsítésébe, azonban a fia jött rá, hogy lefektetett szabályok és versenynaptár nélkül nem lehet igazi sportot létrehozni a hobbiból. A NASCAR hivatalosan 1948-ban jött létre.

A NASCAR versenysorozat versenypályái

A versenysorozat 36 versenyből áll, 22 helyszínen zajlik, amik ovális, vagy D alakú pályával rendelkeznek. Minden pályán csak balra lehet kanyarodni, van közöttük 2 utcai verseny is; a leghosszabb pálya 4.3 km, a legrövidebb nincs 1 km hosszú.

A versenysorozat népszerűségét továbbá az is emeli, hogy több, mint 40 versenyző áll rajthoz hetente, így mindenki megtalálja azt, akinek szoríthat. Népszerűségét nagyon jól mutatja, hogy más versenysorozatokból is szívesen próbálják ki magukat a pilóták, még az F1-es világbajnok Kimi Raikkönnen is leversenyzett egy egész évet. A legutóbbi versenyen az első győzelmét arató Kyle Larson úgy ünnepelt, hogy kormány nélkül rajzolt "fánkokat" az aszfaltba. A sorozat vezetőségének ez nem tetszett, érthető  okokból, ám szerintük ezen is az látszik, hogy mennyire profi pilóták állnak rajthoz minden futamon. Reméljük, hogy hazánkban is tartanak majd bemutatót, így új szint víve a hazai sportéletbe.

Borítókép forrása: www.nascar.com

Hozzászólások