Így mérgeznek a műanyag palackok

Így mérgeznek a műanyag palackok

2016-09-06

Lassan mindenről kiderül, hogy káros nekünk: a húsokban és a vízben hormonok és más anyagok vannak, a zöldségekben megtalálható a rájuk permetezett peszticid, a salátát pedig trágyalével öntözik. Gondoljuk mi, hogy akkor inkább nem csapvizet iszunk, hanem műanyag palackos vizet, de ebbe meg mindenféle anyagok beleoldódnak a műanyagból, amelyekben tárolják őket. Szóval semmi sem jó, de még mindig érdemes megnézni, hogy melyik műanyag palack van a legkevésbé káros hatással a szervezetünkre.

Minden műanyag palackon fel kell tüntetni jól látható módon, hogy milyen műanyagból készült, erre pedig érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, mint ahogy eddig tettük, egyészségünk védelme érdekében.

 • PET vagy PETE, azaz poleitilén-tereftalát
műanyag jelölések
A műanyagfajták és jelöléseik
Forrás: Bright Side

A PET műanyagok a leggyakrabban használt anyagok az élelmiszerek csomagolása során, így megtalálhatók az ásványvizes és üdítős műanyag palackokban, illetve más csomagolóanyagokban is. A gyártók óvnak minket az ilyen típusú műanyag palackok többszöri használatától, mert az igénybevételtől apró repedések keletkezhetnek a műanyagon, amiből a káros anyagok az élelmiszerbe szivároghatnak, ráadásul kitisztításuk nagyon nehéz, így könnyen elszaporodhatnak bennük a baktériumok. 

A DEHP
a PET palackok egyik alkotója, amely kioldódhat a használat során és amiről bebizonyosodott, hogy hatást fejt ki az emberi endokrin rendszerre, továbbá összefüggéseket találtak ezen vegyület és a túlsúly között. Kiderült, hogy károsítja a májat, veséket és a tüdőt illetve a szaporodási szerveket, különösképpen férfiaknál, illetve felmerült a gyanú, hogy rákot is okozhat.

 • HDPE, vagy nagysűrűségű polietilén

Ezt a típusú műanyagot olajak tárolására, ásványvizes palackoknál, tejes dobozokhoz, takarítószerek dobozában, játékok készítése során és műanyag szatyrok gyártásában hasznosítják. Ebből a műanyagból semmiféle káros anyag nem szivároghat ki, biztonsági műanyagnak tartják, így ha lehet, válasszunk olyan ásványvizet, amit ilyen palackban árulnak, mivel ez a legveszélytelenebb az összes közül és ebben lesz a legtisztább a víz is.

 • PVC, polivinilklorid vagy 3V
Műanyag palack jelölése
Így ellenőrid az üveged!
Forrás: Bright Side

Egészségre rendkívül káros műanyagfajta, ha csak tehetjük, kerüljük. Maga az FDA , azaz az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerbiztonsági Hatóság is elismerte, hogy a PVC egyik építőeleme a vinil-klorid rákkeltő, némelyek szerint a legveszélyesebb műanyagfajta.

DEHP-t és BBzp-t bocsájtanak a bennük tárolt élelmiszerbe, amik befolyásolják az endokrin rendszer működését, mert a szervezet női hormonokként azonosítja őket. Gyermekeknél kapcsolatba hozható az asztmával és allergiával, rákkeltő, károsítja a májat, veséket, lépet, csontokat és testsúlygyarapodást okozhat. Ezért Európában már megtiltották, hogy gyermekjátékok készüljenek ebből a fajta műanyagból, azonban a tengerentúlon még mindig korlátozás nélkül használhatóak. Nálunk palackok létrehozására, ételek csomagolása, átlátszó műanyag csomagolókhoz, például folpack, kozmetikai és tisztítószerek flakonjaihoz is használják.

 • LDPE, vagy kissűrűségű polietilén

Ez egy erősebb, rugalmas és áttetsző műanyagfajta, biztonságosnak minősül. Szatyrokat és zacskókat, ételek csomagolását, összenyomható palackokat, fóliákat készítenek belőle.

 • PP, vagy polipropilén

Magas az olvadáspontja, ezért meleg italokat is lehet benne tárolni, illetve szószokat, joghurtokat, amik a gyártás során meleg formában kerülnek a flakonba, mint például a ketchup. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

 • PP, vagy polipropilén
takarítószerek
Takarítószereink biztonsági műanyagban
kerülnek forgalomba
Forrás: resources.co

Lehet szilárd vagy habszivacs állagú. Jó szigetelő anyag, ezért ismerhetjük a polisztirolhabból készült melegen tartó ételcsomagolókból, illetve készülnek belőle kávés poharak is. Ebből készülnek a műanyagtálcák is a húsok és a zöldségek alatt.

Veszélyes műanyag típus, mert sztirol kerülhet belőle az ételbe, italba, ami egy rákkeltő anyag. Kimutatták, hogy irritálja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, emésztőrendszert. Negatív hatással van az idegrendszerre, depressziót, fejfáját, kimerültséget okoz. A Danone nagyjából összes termékét ilyen műanyagba csomagolja, pedig ezzel érdemes lenne óvatosan bánni.

 • Más műanyagok

Ebbe a kategóriába azok a műanyagok kerültek, amik az előzőek ötvözetei, vagy összetételük nem teljesen meghatározott, így ezeket talán érdemes kerülni. Persze kivételek azért vannak, mivel az új típusú, növényi alapanyagú műanyagok is ebbe a kategóriába kerültek, amiket biztonságosnak tekintenek. Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk mivel ezek jó minőségű műanyagok.

bpamentes
Az már bíztató, ha valami BPA mentes
Forrás: inspectapedia.com

Azonban, figyeljünk oda, mert a 7-es típusú műanyagok között lehet polikarbonát alapanyagú is, amiből a hírhedt BPA oldódik bele ételeinkbe és italainkba. A BPA-ról bebizonyosodott, hogy már kis mennyiségben is rendkívül romboló hatású az emberi szervezetre nézve. Degeneratívan hat a női- és férfi szaporítószervekre, előre hozza a pubertás kort, viselkedési zavarokat okoz, beleszól az immunrendszerünkbe is, valamint összeköthető a mell- és húgyhólyag rák kialakulásával is és növeli a vetélés kockázatát. Melegítés, mikrohullámok, illetve savas közeg hatására a BPA bemosódás mértéke nő, ezért érdemes kerülni ezeket a fajta műanyagokat. A lényeg azonban, hogy  semmiképp ne tegyünk bele forró ételt vagy italt, illetve ne használjuk a mikróban őket.

 

 

A legjobb, amit tehetsz tehát, hogy

 • kerülöd a műanyagok használatát, ahol lehet, és helyettesíted azt fával, üveggel, porcelánnal vagy rozsdamentes acéllal!
 • Soha nem használsz mikrohullámú sütőben műanyag edényt, nem melegítesz benne előre csomagolt készételt!
 • Csecsemő korú gyermekednek nem veszel műanyag rágójátékokat, figyelsz, hogy miből van a cumisüveg!
 • Kerülöd a palackos ásványvizeket, mivel a szállítás folyamán illetve a raktárhelyiségekben felmelegszenek, rázkódnak és mire az asztalra érnek, már jó adag káros anyagot tartalmaznak.

Tanácsainkat megfogadva újabb lépést tehetsz az egészséges élet érdekében... Mi már leszoktunk a műanyag palackokról, te hogy döntesz?

Borítókép forrása: inhabitat.com

Hozzászólások