Génjeinkben a hiba: mi felelős a bűnözésért?

Génjeinkben a hiba: mi felelős a bűnözésért?

2016-09-13

Az egyértelmű, hogy nem létezik egyetlen biztos válasz arra, hogy miért végzik egyes emberek a börtönben, míg mások nem, hiszen ez a dolog több tényezőn is múlik. Egy azonban biztos: Amerikában aránytalanul több szegény és fekete ül a börtönökben. Persze ezeknek az embereknek vannak hasonló jellemvonásaik: a kutatók pedig kinyomozták, ezeket mi okozza.

Az antiszociális személyiségzavar (ASPD) a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” negatív triáddal írható le a legrövidebben. Ebben a betegségben, ha megnéznénk 100 embert az utcán, maximum 30 szenvedne. A börtönökben vizsgálva azonban a 40-70 százalékot is eléri azoknak az aránya, akik ASPD-ben szenvednek. Ez pedig szignifikánsan kimutatható, mivel ehhez a szindrómához agresszió, ingerlékenység, a szabályok áthágásának kényszere, más emberek semmibe vétele és a hazugságra való nagyobb hajlam társul.

Az adatokat pedig érdemes komolyan venni, mivel az ikerkutatások kimutatták, hogy az ASPD kialakulásáért fele- fele arányban felel a genetika és a környezeti hatások. A legújabb eredmények alapján pedig már képesek voltak felismerni, melyik gének voltak felelősek a szindróma kialakulásáért.

A nemzetközi kutatócsoport finn, amerikai, brit és svájci tudósokból állt össze, akik 794 finn büntetett előéletű ember genetikai mintáit és pszichológiai tesztjeit vették górcső alá. A 794 elítélt közül 568 pozitív eredményt mutatott antiszociális személyiségzavarra. Az ők génjeiket a nem büntetett populációéval összehasonlítva, megtalálták azokat a géneket is, amik tehát felelősek lehetnek azért, hogy valakiből bűnöző váljon. Ez pedig az első alkalommá vált, amikor géneket tettek felelőssé egy bizonyos viselkedéssel kapcsolatos betegségért.

A kutatók azonban kiemelték, hogy az eredményeikből jósolni nem lehet. Ha tehát egy gyermek géntesztjében azt a gént találnák meg, amely a betegséget okozza, attól még nem feltétlenül válik a gyerek bűnözővé, hiszen láttuk, a környezet befolyása pont annyit számít, mint maguk a gének. Ugyanígy nem szolgálhatnak bizonyítékként sem a géntesztek összehasonlításából készült vizsgálatok a bíróságon.

A kutatóknak komoly okaik vannak rá, hogy megpróbálják megérteni, hogyan hatnak egyes gének a betegségek és személyiségzavarok kialakulására, azonban azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy így egyre több emberről válik bebizonyíthatóvá, hogy bűnös egy-egy ügyben. Ez tehát, a későbbiekben, mint morális probléma vetődhet fel.

Borítókép forrása: redbrick.me

Hozzászólások