Fukushimai katasztrófa: megtalálták a leolvadt fűtőanyagot

Fukushimai katasztrófa: megtalálták a leolvadt fűtőanyagot

2017-07-25

Egy vízalatti robot által készített képeken úgy tűnik, hogy megtalálták a fukushimai atomerőmű hármas reaktorában leolvadt fűtőanyagokat.

 

A 2011-es földrengés, majd az azt követő szökőár üzemzavart okozott a fukushimai erőműben és 3 reaktorban leolvadás következett be. A csernobili szerencsétlenség óta ez volt a második legnagyobb atomkatasztrófa a világon.

A sugárszennyezés miatt több,  mint 200.000 embernek kellett elhagynia az otthonát. A talaj erősen sugárszennyezett lett, illetve az egész erőmű területe tele van sugárzó törmelékekkel.

A romeltakarításban nagy hasznát veszik a robotoknak, és a legfrissebb hírek szerint az egyik eszköz egy nagyon fontos dolgot talált, mégpedig leolvadt fűtőanyagokat. A vállalat illetékesei elmondták, hogy a tisztítási folyamatban ez egy hatalmas erőlépés, hiszen így pontosan tudják lokalizálni a sugárzás gócpontjait.

sérült reaktor
A sérült reaktor fala
Forrás:bbc.com

A nemrég közzétett képeken a megszilárdult anyag az olvadt fémek és a fűtőanyag keveréke.  Ez akkor jött létre, amikor az olvadó fűtőrudak és a fémek lecsöpögnek a reaktor aljára, majd ott kihűlve megszilárdulnak.

leolvadt fűtőanyag
A lávaszerű anyag a leolvadt fűtőanyag
Forrás: bbc.com

A képen látszódnak az üzemanyag-rudakat tartó szerkezet is, ami a reaktor aljára van csavarozva, innen lehet tudni hogy tényleg jó helyen jár a kutatás.

szabályozórudak
A reaktor szabályozórúdjait tartó szerkezet
Forrás: bbc.com

A képek a hármas reaktor tartályában készültek és a szakértők szerint még további vizsgálatokra van szükség, de a mostani felfedezés nagyban elősegíti a kármentesítést.

fukushima
A kármentesítés terve
Forrás: bbc.com

Forrás és borítókép forrása: bbc.com

Hozzászólások