Elpusztult Chantek, a jelnyelvvel kommunikáló orángután

Elpusztult Chantek, a jelnyelvvel kommunikáló orángután

2017-08-09

Az Atlanta Állatkert hím orángutánja, Chantek azzal vált híressé világszerte, hogy ő volt az egyik első főemlős, aki elsajátította a jelnyelvet és ennek segítségével kommunikált az emberekkel. Chantek 39 éves korában pusztult el, valószínűleg szívprobléma következtében.

chantekjelel
Chantek és gondozója jelnyelven kommunikálnak
Forrás: The Inquisitr

A híres orángután kilenc hosszú évig volt egy tennesseebeli antropológus lakótársa, akitől a majom elsajátította, hogy hogyan is kell kitakarítania a saját szobáját, illetve megtanult bizonyos eszközöket elkészíteni és használni. A gazdája még arra is rávette, hogy megjegyezze az útvonalat egy közeli gyorsétteremig. Az orángután élete utolsó éveit az Atlanta Állatkertben töltötte, ahol szívbetegségét kezelték.

Az állatkert szóvivője szerint Chantek személyisége mindenkit lenyűgözött és komoly űrt hagyott maga után. A közleményből az is kiderült, hogy a hím orángután valódi matuzsálemnek számított a maga 39 évével, mivel az észak-amerikai állatkertekben elvétve találunk csak ennél idősebb hím orángutánokat.

babychantek
Chantek, a kölyök orángután és Dr Miles
Forrás: Amino Apps 

A híres orángután egyébként a georgiai Yerkes National Primate Research Centerben született 1977. december 17-én, innen került későbbi gondozójához Tennesseebe. 2014-ben dokumentumfilmet is forgattak életéről, "A majom, aki főiskolára járt" (The Ape Who Went to College) címmel.

Az állatorvosok egyelőre még nem tudják pontosan, hogy mi is okozta Chantek halálát, az orángután azonban évek óta szívproblémákkal küzdött. A szóvivő azt is kiemelte, hogy a főemlősök ezen alcsaládjában a 35 évnél idősebb egyedeket már idősnek tekintik.


 

Chantek kiválóan ismerte és alkalmazta az amerikai jelnyelvet, előszeretettel kommunikált a gondozóival is ilyen módon, idegenek előtt azonban meglehetősen szégyenlős volt, így az ismeretlenek előtt inkább tipikus orángután megnyilvánulásokat tanúsított, így a rájuk jellemző kézjeleket és vokalizációt használta.

Hayley Murphy, az állatkert állatokért felelős alelnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy Chantek hatalmas űrt hagyott maga után és az egész állatkert gyászol: "Chantek hatalmas egyéniségként ismerhette meg a nagyközönség, lenyűgöző természete volt. Imádott kommunikálni azokkal, akik a legjobban ismerték és leginkább szerették, szoros kapcsolat alakult ki közte és gondozói között. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy 20 évig az életünk része volt!"

Borítókép forrása: Hannah Jaicks

Hozzászólások