Az ExxonMobil részvényesei is az aktivisták oldalára álltak

Az ExxonMobil részvényesei is az aktivisták oldalára álltak

2017-06-01

Az ExxonMobil a világ a legnagyobb olajvállalata és a kőolajlobby egyik utolsó nagy fellegvára. Ám úgy tűnik a részvényeseket is érdekli a klímaváltozás, így a cégnek jelentést kell közzétennie arról, hogy az éghajlatváltozásra irányuló törekvések mennyire befolyásolják a cég üzleti tevékenységeit.

Többen is történelminek nevezik a mai napot, ugyanis az ExxonMobil részvényeseinek 62.3 %-a támogatta azt az indítványt, hogy a cég vizsgálja meg milyen befolyással vannak és lennének a cégre a klímaváltozás megállítására való törekvések. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb befektetői csoportok is kiállnak a klímaváltozás megállításért küzdő aktivisták mellett.

Az Exxon a világ legnagyobb olaj-, és gázipari vállalata, amit már több amerikai állam is vizsgálat alá vont, mivel szerintük a cég eltitkolta a részvényesek elől azokat az adatokat, amik a cég tevékenysége és a klímaváltozás közötti összefüggést mutatta ki. A most megszavazott indítvány viszont nyomás alá fogja helyezni a vállalat vezetését, hogy tegyenek eleget az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás-nak és tegye közé az éghajlatváltozás megállításért megtett intézkedések  hatását a cég tevékenységére.

A vállalat volt az utolsó még ellenálló jelentős olajipari cég, a BP és a ConocoPhillips már rég meghozta ezt a döntést és jelentéseket tesz közé, hogy a növekvő hőmérséklet hogyan befolyásolná tevékenységüket. A cégvezetés szerint, ezzel példát mutatnak a kisebb cégeknek.

Néhány részvényes azonban rámutatott arra, hogy elég irónikus a bejelentés ideje, hiszen Trump elnök szeretné, hogy Amerika lépjen ki a Párizsi Megállapodásból.

Forrás: http://www.bbc.com/news/science-environment-40106278

Borítókép forrása: nytimes.com

Hozzászólások