Az évszázad legnagyobb aszteroidája közelíti a Földet!

Az évszázad legnagyobb aszteroidája közelíti a Földet!

2017-09-05

A Florence nevű, a szokásosnál jóval nagyobb aszteroida a napokban halad el a Föld pályája mellett, aránylag közel, 7 millió kilométeres távolságban- írja a NASA. Ez a távolság egyébként a Föld- Hold távolság tizennyolcszorosa, legalábbis átlagban.

florence
A Florence 100 éven belül a legnagyobb aszteroida a Föld röppályája körül.
Forrás: Getty Images

Az elmúlt 100 évben megfigyelt legnagyobb aszteroidát Florence névre keresztelték, átmérője 4,4 kilométer. Ezzel a mérettel az aszteroida a legnagyobb földközeli kisbolygók közé tartozik. Nagy mérete és a Föld pályájának metszése miatt a Florence a "potenciálisan veszélyes" kategóriába sorolható, a tudósok mégis azt állítják, hogy ez az aszteroida biztosan nem jelent fenyegetést a Földre, a következő évszázadokban sem.

Az elmúlt időszakban is beszámoltak a hírekben arról, hogy aszteroidák közelítik meg a Föld pályáját és akár jóval közelebb is kerülnek ahhoz, mint a Florence, a mostani aszteroida azonban a NASA szerint a legnagyobb, amelyet eddig bármikor megfigyeltek az űrkutatás kezdete óta- derült ki egy közleményből, amelyet Paul Chodas, a NASA Center for Near-Earth Object Studies menedzsere adott ki.

 

A Florence-t 1981-ben fedezték fel, amikor legutóbb közel került a Föld pályájához. Az akkori röppályához képest most már jóval közelebb került hozzánk, de várhatóan a 2017-es esemény után - amely a legközelebbi röppályának ígérkezik - már csak 2500 körül kerül majd újra kritikus közelségbe ez az aszteroida. 

flor
A Florence amatőrként is könnyen megfigyelhető, mivel sokkal fényesebbnek tűnik, mint a Hold.
Forrás: Hindustan Times

A Florence szeptember elején történő elhaladását számos teleszkóppal figyelik és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA radarméréseket is tervez Kaliforniában és Puerto Ricoban. Az aszteroidát amatőr csillagászok is könnyen felismerhetik, nem csupán mérete miatt, de azért is, mert felülete a Napból érkező fény 20 százalékát visszaveri. Összehasonlításképp: a Hold mindösszesen a ráeső fény 12 százalékát reflektálja, az aszteroida tehát jóval fényesebbnek tűnik, mint maga a Hold.

A Florence útját itt követhetjük a NASA térképének segítségével:

 

Egy, a Florencehez hasonló méretű kisbolygó becsapódása globális változásokat okozna bolygónk felszínén, legalábbis a becsapódáshoz közeli területeken. A tudósok az elmúlt években a potenciálisan veszélyes aszteroidák és kisbolygók kilencven százalékát azonosították, amelyek a Föld pályájának környezetében előfordulnak.

Borítókép forrása: Getty Images

Hozzászólások