Az észak koreai mindennapok

Az észak koreai mindennapok

2016-06-09

Beszámolók alapján összeállított cikkünkben bemutatjuk a színfalak mögött zajló életet, ezáltal is közelebbkerülve embertársaikhoz.

Mint szinte mindegyik hasonló, diktatúrában élő ország, így Észak-korea is a kapcsolatok országa. Ebből adódóan az alapvetően jó kapcsolati rendszerrel rendelkező nagyvárosiak, elsősorban a fővárosiak élnek a legjobban.

Egy sztori az észak-koreai érkezésről

Egy turista beszámolója alapján már a megérkezés előtt is tapasztalható, hogy törekszenek a “közeli kapcsolatok” kialakítására. Az Észak-kínába történő érkezés után az észak-koreai konzulátus elveszi az túristák útlevelét, minden pénzét, majd egy étterembe kíséri őket. Az éttermi elhelyezkedést követően a színpadra fellépő hölgyek észak-koreai nemzeti dalokat kezdenek el énekelni. Egy hosszú út után ez kifejezetten fárasztó lehet, többnyire mindenki csak le szeretne pihenni, főleg a távolabbról érkezőek. A legrosszabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hogy érdektelennek tűnünk. Ez az éttermi jelenet egy teszt, ettől függ, hogy megadják-e a vízumot, vagy sem.

Egy másik sztori az észak-koreai vidámparkból

Forrás: http://www.vice.com/read/north-korea-fun-fair-mangyongdae-hoban-death

vidámparki bejárat
Az észak-koreaiak közkedvelt helye a Mangyongdae-i vidámpark, ahol minden mindig zsúfolásig telített a túristavezetés elmondása szerint. Érkezéskor meglepő módon egy 20 perces várakozásra kell számítani, egyből nem engedik be a túristákat szállító buszt. A 20 perces várakozást megelőzően az előbb érkezett autóbuszról már leszállították az embereket, ők már elkezdték a nézelődést.
emberek az észak koreai vidámparkban
Mint később kiderült az első busz olyan koreaiakat szállított, akik csak azért lettek odaküldve, hogy látogatottnak tűnjön a vidámpark. Beszámolónk a látogatás során egy tükörrel vissza-vissza nézett maguk mögé, ahol már senki sem követte őket. Az első busz tagjai minden egyes állomásnál 5 csillagos élményről tanúskodnak, mintha még sohasem szórakoztak volna ilyen jól. Végülis nem egy rossz munka, főleg a körülményeket figyelembevéve.
körhinta
Milyen boldogok az emberek. Talán tényleg igaz a propaganda a világ első utopisztikus országáról? Kötve hiszem…..
vidámparki sapkás gyerek
A gyerek igen egy napelemmel a sapkáján. Milyen boldog is volt….
körhinta
A körhinták és egyéb forgó dolgok csak addig működtek míg a turista figyelme rájuk szegeződött. Utána egyből le is kapcsolták őket.
gyermekvasút
A vidámparkban is megjelenik a propaganda. Japán ellenes jelmondat a gyermekvasúton.
takarítónő
Egy szépen öltözött hölgy sepri a leveleket, és a képzeletbeli szemetet….
páva
Csak egy páva van az állatkertben..
észak koreai mosdó
A mosdóban ez a kép fogad
Vidámparki lövölde
A vidámparki gorilla lövölde….sajnos se gorilla, se lövés nincs….még egy képet se lehetett….
Amikor a bent lévő nők meglátták a fényképezőt, teljesen kiakadtak, és visszazavartak a csoporthoz.
hullámvasút
Ez itt a park büszkésége a hullámvasút, mely a nagy Kim Il Sung vezetésével és inspirációjával készült. Az állapota mindent elárul.
vidámpark ember a vasúton
Meg kellett várni, míg szegény ember felmászik a tetejére és helyére tesz pár csavart, nehogy valami baj történjen.
hullámvasút állapota
Van itt probléma bőven......
várakozó emberek a hullámvasútra
Mielőtt a turistákat felengedték volna, egy pár rémült vidéki parasztemberrel próbáltatták ki, hogy minden rendben van-e.

 

hullámvasút javítás
És még az utolsó simítások a próbakörön…….nehogy valami probléma történjen….

észak koreai hullámvasúton
Indulhat az éles menet…..természetesen itt is mindenki csak ide lett rendelve
hullámvasút
Ilyen hát Észak-Korea sokat látogatott híres hullámvasuta.

 A városi létben ellenben mindennapos, hogy a boltokban gyertyával világítanak. A szappan, a fehérneműfélék, a gyógyszerek is ritkaságszámba mennek. A felvonók szinte egyáltalán nem működnek. A kádakat víztározónak használják. A WC-ket többnyire vödörrel öblítik le. Az észak koreaiak 48 órát dolgoznak egy héten, tehát a 6 napos munkahéthez vannak szokva. Az iskolás gyerekeket akár igen rossz időben is dolgoztatják, ezáltal is mutatva, hogy mennyire példamutatóak. Propaganda hangosbemondók járják az utcákat reggel 5 és este 11 óra között. A vidéki életre többnyire az önellátás jellemző, megtermelnek annyit, amit megesznek, ellenben a kínaiakra jellemző színes csecsebecsék és hasonlók nem jellemzőek. Sajnos relatíve kevesen tehetik meg, hogy egyáltalán erre a szintre eljussanak.

Hozzászólások