Az elhízott emberek agya gyorsabban öregszik

Az elhízott emberek agya gyorsabban öregszik

2016-08-05

A Cambridge Egyetem legfrissebb kutatása szerint az elhízott emberek agya 10 évvel idősebbnek néz ki, mint amennyi az emberek valódi kora. Ez pedig biztosan sok embert fog érinteni, főleg Angliában és Amerikában, ahol az elhízás problémaköre nagyjából a  felnőtt lakosság kétharmadát érinti.

 
mri
Így néz ki egy MRI felvétel az agyról
Forrás: tankonyvtar.hu

"Az agyunk egyébként is öregszik", mondja Dr. Lisa Ronan a BBC-nek adott interjújában. Majd hozzáteszi, hogy az agyunk abból az állományból veszít az ahol a neuronok, az információt szállító, gyakran elágazó agysejtek találhatóak. Ezt nevezzük fehérállománynak. Ez az agy belső része, kívül a kéreg, vagy szürkeállomány található.

A Cambridge Kutatóközpont Idegtudományi és Öregedéskutatási Intézetének munkatársai kiemelték, hogy nagyon fontos lenne, hogy többet tudjunk agyunk öregedési folyamatairól és az esetleges károsító tényezőkről, hogy megőrizhessük legfőbb szervünk egészségét is.

A kutatásokat egyébként közel 500 emberen végezték, 20 és 87 éves kor között, különböző kategóriákat felállítva az elhízottsági tényező alapján. Eredményeikből pedig kiderült, hogy a vékonyabb emberek sokkal nagyobb fehérállománnyal rendelkeztek, mint a kövérebb honfitársaik. A különbség azonban  csak a középkorúságot elérve mérhető szignifikánsan, így a fiataloknak még van esélye jobban odafigyelni súlyukra és ezzel együtt agyuk egészségére is.

Az agyszövet pusztulása egyébként nem okozott megértésbeli különbségeket, sem tudásbelieket. A vizsgálatokat így tovább folytatják annak érdekében, hogy kiderüljön,melyik csoport hajlamosabb inkább a demenciára. A szakértők egyébként az sem tudják még pontosan, hogy az agy pusztulása befolyásolta-e az elhízás kialakulását, vagy az elhízás miatt pusztult az agyszövet.

Dr. Ronan elmondta, hogy "Az elhízás nagyon komplex dolog és rengeteg egészségügyi tényezőt tudnék befolyásolni, amire negatívan hat. Az agyra való hatásáról azonban még nem sokat tudunk, most kezdjük csak igazából tanulmányozni az összefüggéseket."

Egy másik szakértő, Prof. Sadal Farooqi komoly kérdéseket vetett fel, melyekre meg kell találni a választ: "Meg kell értenünk, hogy az agy pusztulásának mértéke visszaszorítható-e úgy, hogy lefogynak az elhízott emberek. Ez azonban jó kiindulási pontot jelent ahhoz, hogy megértsük, hogy befolyásolja az agy az elhízást, vagy fordítva, illetve hogy rájöjjünk, hogy szorítható vissza a demencia."

 

Borítókép forrása: huffingtonpost.com

Hozzászólások