Aranyhalak: alkohol-túladagolással a hideg telek ellen!?

Aranyhalak: alkohol-túladagolással a hideg telek ellen!?

2017-08-16

Régóta foglalkoztatta már a tudóstársadalmat, hogy miért találnak évről-évre olyan aranyhalakat telente, amelyek alkoholszintje bőven túlmutat a megengedett határértéken. Most végre fény derült a válaszra!

A tudósok 1980 óta vizsgálják az aranyhalak és vadon élő rokonaik, a széles kárászok túlélési képességeit a jeges, oxigénben szegény vízben. Jól tudjuk, hogy a gerincesek többsége néhány percnyi oxigénmegvonásba is belehal, ezek a halak azonban képesek hónapokat is túlélni Észak-Európa jéggel borított tavaiban.

alkohol
Az evolúció még alkoholt is képes létrehozni!
Forrás: BBC

A mitokondriumok az állatok energiaellátásért felelős aprócska sejtszervecskék. A legtöbb állati szervezetben egyetlen, speciális csatorna felelős a szénhidrátok mitokondriumba juttatásért. Amennyiben a szervezetben kóros oxigénhiány lép fel, a mitokondriumok tejsavat termelnek, amely savasodáshoz és halálhoz vezet, a legtöbb esetben. Egyes halaknál azonban, mint a kutatásból kiderült, az evolúció során kialakultak olyan fehérjék is, amelyek oxigénhiányos állapotban a tejsavat alkohollá alakítják. Ez a folyamat ráadásul kizárólag csak oxigénhiányos környezetben megy végbe- foglalja össze a kutatási eredményeket Dr Michael Berenbrink, a Liverpool Egyetem professzora.

 
halacska
A telek túléléséért mindent érdemes bevetni...
Forrás: The Inquisitr

A tavakat akár hónapokig is jég boríthatja, ennyi idő alatt a halak a vízben oldott oxigén jelentős részét elhasználják és ezáltal egyre nő a szervezetükben felhalmozott alkohol szintje: a tél végére akár 50mg/ 100 ml is lehet az alkoholkoncentráció a szervezetükben! Ilyen alkoholszintért már a skót rendőrök is megbüntetik az ittasan vezetőket. 

A kutatók arra is rájöttek, hogy bizonyos években a halpusztulási arány jelentős. Ennek oka azonban nem a magas alkoholszintben keresendő, hanem abban, hogy a hosszú teleken az állatok nem rendelkeznek elég tartalékkal a májukban és ezért gyakrabban pusztulnak el.

tumbl
Az oxigénhiány egyes állatoknak még kedvez is...
Forrás: tumblr.com

A vicc kedvéért a tudósok azt is kikalkulálták, hogy aranyhalkivonatból hány nap alatt lehetne alkoholos italt előállítani: az adatok szerint 200 nap alatt, oxigénmentes környezetben 4%-os alkoholtartalmat is elő lehetne állítani, elméletben, a természetben ez azonban nem valósulhat meg!

 

Borítókép forrása: Mental Floss

Hozzászólások