Antibiotikummal kezelt állatok és McDonald's

Antibiotikummal kezelt állatok és McDonald's

2016-08-15

A napokban kampány indult a McDonald's gyorsétterem hálózat ellen az interneten: a nagyközönség azt kéri, tartsák be a hatályos szabályokat és kerüljék az antibiotikumokkal kezelt állatok húsának forgalmazását. A kutatók nemrég arra hívták fel ezzel kapcsolatban a figyelmet, hogy a haszonállatok antibiotikumos kezelése rezisztens szupervírusok kialakulásához vezethet hosszú távon.

A ShareAction nevű jótékonysági szervezet arra buzdította nemrégiben követőit, hogy bombázzák e-mailekkel a McDonald's vezérigazgatóját, Steve Easterbrookot, hogy ne használjanak az étteremhálózatban olyan húsokat, amelyek olyan állatokból származnak, amiket felnevelésük során antibiotikumokkal kezeltek. A kampány egyébként a szervezet főoldalán is megjelenik, itt megtekinthetitek.

A múlt héttől kezdve az amerikai éttermekben, a nyomásnak engedve már csak olyan csirkéből készítenek ételt, amelyet nem kezeltek korábban gyógyszerekkel. Ez azonban csak Amerikában lépett életbe! A világon azonban 30.000 üzlete van a hálózatnak, mintegy 100 különböző országban. Így a fent említett szervezet nyomatékosan kéri, hogy sehol ne használjanak se csirke-, se disznó- se marhahúst, amelyek olyan állatból származhatnak, amelyet korábban gyógyszeres kezelésnek vetettek alá. Ezt persze fenn tartja a tejkészítményekkel kapcsolatban is a szervezet, mivel ezekre is hatással van az antibiotikumok alkalmazása.

Komoly egészségügyi veszély

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az antibiotikumok rutin szerű használata az állattenyésztésben ahhoz vezethet, hogy nőni fog az olyan vírusok száma, amelyek antibiotikum-rezisztenssé válnak, így nem lesz rájuk gyógymód. Ezek a fertőzések pedig csak Amerikában évi 23.000 ember életét követelik, mely jól tükrözi, mennyire komoly globális egészségügyi probléma ez.

Az élelmiszeripar komolyan fókuszba került, miután kiderült, hogy antibiotikumok bejuttatása az állatok szervezetébe komoly hatással lehet a mi egészségükre is. Világméretű tilalom van az antibiotikummal kezelt állatok tenyésztésére és értékesítésére, a McDonald's mégis ezeket nyomja le az emberek torkán, mivel ezek sokkal olcsóbbak. Egyes felmérések szerint Amerikában az antibiotikumok 70%-át arra használják fel, hogy a haszonállatokat egészségesen tartsák, nem pedig azok tüneti kezelésre. Ez persze azt is jelenti, hogy csak az ipar termelésének 30%-át szedik be az emberek!

Korlátozás, nagyobb méretben

A ShareAction vezérigazgatója azt reméli a kampánytól, hogy a McDonald's az egész világra kiterjeszti majd az Amerikában bevezetett új szabályozást. A cég vezetői azonban elmondták a Reuters hírügynökségnek, hogy még túl korai lenne egy biztos határidőt felállítani, amíg meg tudják szüntetni az antibiotikumos kezeléseket az állatokon. Persze nem csak ez az egyetlen gyorsétterem lánc került pellengérre: a KFC is felszólításra került, ők azt ígérték, hogy jövő év végén már csak olyan csirkét kapunk majd náluk, aminek a húsa nincs antibiotikumokkal kezelve. Ez azonban még csak ígéret, mivel a üzletpolitikai szabályzatuk alapján megengedett az antibiotikumok használata a csirkék felnevelése közben.

Borítókép forrása: cp-africa.com

Hozzászólások