A vörös folyó: nyomozás Oroszországban

A vörös folyó: nyomozás Oroszországban

2016-09-08

Norilsk városában nyomozást rendelt el az orosz hatóság, miután a helyi folyó pirosra változott. Ezt pedig valószínűleg a helyi nikkelgyár egyik csővezetékének törése okozta.

 
folyo
A folyó vörös vize
Forrás: Facebook

A közösségi médiát használók rengeteg fotót töltöttek fel az internetre a folyóról, amelynek vize olyan, mintha temperával pirosra festették volna. Az emberek pedig azt gyanítják, hogy valamilyen érc színezi ilyenre a folyó vizét. A szakértők szerint azonban valamilyen környezetszennyezés áll a háttérben, mivel a Nadezhda fémgyár a folyó közelében fekszik, itt pedig nikkelt és palládiumot állítanak elő, a világon egyébként a legnagyobb mennyiségben.

Az orosz kormány tegnap bejelentette, hogy nyomozás folyik a folyószennyezés ügyében, amelyben esetleges tettesként a nikkelgyárat is megnevezték. A gyár azonban tagadta, hogy bármi nemű köze lenne a szennyezéshez, ráadásul a folyó szerintük máskor is ilyen színű szokott lenni.

A közeli városoknak legalább szerencséje van: a vízkészletüket nem veszélyezteti a folyó érdekes vize, mivel nem innen származik a környék ivóvízkészlete. Arra azonban felhívták a lakosok figyelmét, hogy mostanában ne gyűjtsenek bogyókat és gombát a környéken, mivel komoly egészségügyi hatása lehet a folyószennyezésnek a közeli terület növény- és állatvilágára is.

Denis Koshevoi, az egyik helyi egyetem kutatója és vegyésze elmondta, hogy a gyárhoz komoly átemelő vezetékrendszer tartozik, amely néha, balesetek során sérülést szenved és eltörik, ilyenkor pedig a folyó színe megváltozik, valamilyen misztikus módon.

 

Borítókép forrása: Facebook

Hozzászólások