A pingvinek nem bírják a forró nyarakat, ugye?

A pingvinek nem bírják a forró nyarakat, ugye?

2017-08-18

A királypingvinek a Déli-sarkon élnek, hőmérsékleti optimumuk ebből adódóan a fagypont alatti hőmérséklet, legalábbis általában. Mivel tollruhájuk meglehetősen jól szigetel, a mostanában tomboló sarki nyarak akár 17 oC-os hőmérsékletét nehezen tudják kiegyenlíteni, ők tehát egyáltalán nem kívánnak maguknak meleg nyarakat. 

pingvin
Így hűsölnek a pingvinek! 
Forrás: Public Radio International

Talán furcsának tűnhet, de a pingvinek számára tényleg komoly problémát jelenthet a túlmelegedés. Az állatok a nyári időszakban igencsak aktívak, azonban ekkor bármilyen fizikai tevékenység magában hordozza a veszélyes hőmérsékletre való felmelegedés veszélyét.

 

A túlmelegedésre főleg a fiókák érzékenyek, mivel az ő téli tollruhájuk még melegebb, ráadásul a fiatal állatok még az óceán hűsítő habjaiban sem mártózhatnak meg biztonsággal, így maximum a közeli folyókban és védettebb medencékben tudják hűteni magukat. A kifejlett példányok azonban már kihasználják az óceán adta „hideg zuhany” lehetőségét, illetve előszeretettel fekszenek a hasukra és tartják fel a lábaikat, hogy minél nagyobb felületen tudja azokat hűteni a szél.

Egy kis videó a királypingvinekről, Attenborough: Life in the Freezer cím természetfilmjéből:

A pingvinek a globális felmelegedés hatására pedig csak egyre nagyobb és nagyobb veszélyben vannak, hiszen a klímaváltozás egyre forróbb nyarakat ígér, ezzel akár a fajok fennmaradását is veszélyeztetve.

 

Borítókép forrása: The Wilderness Classroom

Hozzászólások