A Perseidák idén is csodásak voltak, főleg Anglia felett!

A Perseidák idén is csodásak voltak, főleg Anglia felett!

2017-08-14

Idén augusztus 12-ére esett az az este, amikor a legcsodálatosabb meteoresőt figyelhették meg a Perseidák jóvoltából a csillagászat iránt érdeklődők és azok, akik szeretik a különleges, életre szóló élményeket. Magyarország felett sajnos elég felhős volt az ég, Anglia egyes részeiről azonban csodás képek kerültek fel a közösségi hálóra.

bob
Bob Girling képe, Chilton, Oxfordshire
Forrás: bbc.com
 

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű csillaghullást produkáló meteorraj, óránként akár 100-120 hullócsillagot is megfigyelhetünk ilyenkor kis szerencsével. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A meteorrajt a 130 éves keringési periódusú 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó porszerű anyag alkotja. A mindössze gombostűfej méretű, parányi égitestekből álló porfelhő augusztusban keresztezi a Föld pályáját, ennek tudható be a gyönyörű nyári csillaghullás és ezért nevezik az augusztust a hullócsillagok hónapjának.

keith
A Tejút és a Perseidák, Keith Trueman
Forrás: bbc.com

A Perseidák megfigyelését idén nehezíti, hogy a Hold a harmadik negyedben jár, figyelmeztetnek a szakértők.

alansaunders
Alan Saunders képe, Exeter közelében
Forrás: bbc.com

A szakemberek szerint a csillaghullás megfigyelésére még augusztus 20-áig van lehetőségünk, legnagyobb eséllyel 21 és 23 óra között pillanthatjuk meg a fényesen izzó pontokat az égen! A csillaghullást akkor láthatjuk legjobban, ha olyan, lehetőleg magas fekvő helyre megyünk, ahol nem jelentős a fényszennyes és  persze akkor érdemes igazán meteoresőt nézni, amikor nem felhős az ég. Amennyiben igazán csodás látványra vágyunk, látogassunk el a Zselici Csillagparkba, ahol garantált a sötétség a csillagok megfigyeléséhez!

További képek elérhetőek a #Perseids2017 hashtag alatt a Twitteren.

 

Borítókép forrása: Ridikül.hu

Hozzászólások