A kínai raktár, ahol alig van szükség emberi munkaerőre

A kínai raktár, ahol alig van szükség emberi munkaerőre

2016-07-05

Kínában semmi sem lehetetlen, szokták mondani. Így az sem az, hogy egy hatalmas raktárt egyetlen ember vezet és olyan munkaerőt dolgoztat, aminek az akkumulátora sosem merül le, így nem "fárad el". Igen, robotokat. A JD nevezetű online kereskedésről van szó, aminek a telephelyére  kalauzolunk most el Titeket!

jddrone
A jd.com drónja akció közben
Forrás: wsj.com

Ugye milyen jól jönne egy raktáros munkatárs, aki sosem fárad el és folyamatosan képes dolgozni? Ezt valósították meg Shanghaiban. A robotok kiválasztják a polcokról az online megrendelt termékeket, becsomagolják, majd el is küldik az elosztóegységbe. Hangsúlyozom, mindezt kizárólag robotok csinálják! A legérdekesebb az, hogy egy ekkora raktárban normál körülmények között nagyjából 500 embert foglalkoztatnak, de ebben a raktárban csak egyetlen emberre van szükség, aki ellenőrzi a munkafolyamatokat.

Erre a robotizált részlegre egyébként azért van szükség, mert a JD.com áruháztól évente körülbelül 3 millió alkalommal rendelnek az internetes vásárlás megszállottai, ennyi rendelést feladni pedig nem kis munka, így gyakorlatilag éjjel-nappal, megállás nélkül dolgoznak.

A vállalat ráadásul már fejleszti a kiszállítást végző drón prototípusát is, ami nagyjából azonos elven fog működni, mint az Amazon ilyen típusú robotja, így már a kiszállításhoz sem lesz tehát szükség emberi erőre. A drón pedig akár egy számítógép nagyságú dobozt is képes elszállítani, Kína legeldugottabb helyeire, ahová más módon igencsak nehéz lenne a termékek kiszállítása.

Kínában 5 éven belül egyébként már egyáltalán nem lesz szükség a raktárakban az emberi munkaerőre, hiszen a robotok már most képesek kiválasztani a megfelelő termékeket, becsomagolni azokat és elszállítani a megfelelő elosztóegységhez, de lassan már arra is képesek lesznek, hogy önállóan berakodjanak az autókba, amik persze szintén vezető nélkül fognak közlekedni. Ez pedig már szintén nem újdonság, gondoljunk csak a Google autókra.

A raktár kiszállítási idejének rekordja egyébként 4 perc, amit megtekinthettek ezen a videón is, amit a BBC készített, amikor náluk jártak.

Borítókép: chinabusinessnews.com

Hozzászólások