A kellék neve: NŐ - Nemek harca a populáris videoklip-kultúrában, III. rész

A kellék neve: NŐ - Nemek harca a populáris videoklip-kultúrában, III. rész

2016-08-31

Cikksorozatom előző részében három népszerű, külföldi popvideó kapcsán mutattam rá Gaborják Ádám állításának igazára, aki szerint a média férfiközpontú, a nőt pedig látványtárgyként kezeli.1

A vizsgált klipek nőábrázolása egy dolgot vett figyelembe; a „gyengébbik nem” testi jegyeinek vonzerejét, melyet a végletekig nagyított, kitéve birtokosaikat a sóvár férfitekinteteknek. Arról, hogy a nők gondolkodni is tudnak, szó sem esett, sőt, olyan példát is láttunk, ahol a készítők azt sem tartották fontosnak, hogy a lányoknak fejük legyen.

Ám nézzük meg, mi történik, ha a felállás változik! A következőkben három olyan klipet vizsgálok, amelyek nőalakjai fellázadnak a kellék-baba szerep ellen, eldobják a fakanalat, s egyenrangú félként veszik fel a harcot a férfiakkal, miközben megmaradnak vonzónak, s vonzerejükkel élni is tudnak.

Nem vagyok az anyucid!

Jennifer Lopez, Ain’t your Mama című dalához készült, legfrissebb videoklipjét választottam a férfiuralom ellen történő fellépés első lépcsőfokának példázására.

Ez az első lépés, annak felismerése, hogy ez így bizony nincs jól! Lépni kell, főként, ha sorstársakra, de legfőképp egy erős vezetőre találunk, aki kimondja azt, ami a mi lelkünket is nyomja.

J-Lo tökéletesen megfelel erre a szerepre. Klipje elején mint televíziós bemondó jelenik meg, majd visszautasítja egy szöveg felolvasását, és nőtársaihoz szól.

A nyitóképek több szempontból is fontosak. Az énekesnőt, egyrészt dolgozó nőként látjuk, aki karriert épít és fáradt az egész napos munkától. Ez ellentéte annak a klasszikus sztereotípiának, mely szerint a nőnek a konyhában a helye. Másrészt azzal, hogy nemet mond a kezébe adott szöveg felolvasására, egyúttal a média manipulatív szerkezetét is gátolja, majd előnyére fordítja pozícióját és a televízión keresztül szólítja meg sorstársait, lavinát indítva el ezzel.

J-Lo a szorgos háziasszony sablonszerepében
Forrás: www.vulture.com

Alteregói, akik dolgos háziasszonyként, gépírónőként vagy titkárnőként szolgálják ki férjük vagy főnökük igényeit, megelégelik mellőzöttségüket és felrúgnak mindent. Szó szerint!

A tombolás képei után a klip az „utca nőjét” szólítja meg, aki akár a néző is lehetne. Nők, akik sorban hagyják faképnél párjaikat, összeállnak, hogy egy közös örömtánccal ünnepeljék erejüket és függetlenségüket, élükön az énekesnővel.

Noha a videó elcsépelten tipikus szituációkat, kínosan valószerűtlenül old meg, s koronázza meg azt a látványos záró tánccal, úgy gondolom, hogy a J-Lo által kijelölt irány miértjei nem alaptalanok. Uraim, vigyázzunk, ha nem akarjuk a vacsorát az ölünkből elfogyasztani!

A klip megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=Pgmx7z49OEk

A szerelem fáj

A Maroon 5, Misery című dalához készült ,,se veled, se nélküled” típusú klipje tökéletesen példázza a nő és férfi örök harcát, noha a konfliktuskezelésről igen szélsőségesen gondolkodik.

A cselekvőképes, veszélyes nő
Forrás: http://priscias.tumblr.com/

Aki látta a videót, tudja miért, aki pedig még nem, biztosan ráklikkel majd. Ilyen változatosan ellátni egy férfi baját szinte már művészet.

A klip tulajdonképpen semmi másról nem szól, minthogy a frontember és vonzó külsejű kedvese, hogyan vetélkedik egymással. A férfi ereje hamar fogy. Míg az első kockákon még dominánsan szorítja falhoz barátnőjét, a továbbiakban a legkülönfélébb módokon tanul meg kesztyűbe dudálni. A pofonok csak a kezdetet jelentik. Autósgázolástól kezdve, fürdőszoba bontáson át, a késdobálásig, és a háztetőről való zuhanásig terjed a válogatott női kegyetlenségek skálája. Az énekes, egy idő után csak tehetetlen rongybabaként hánykolódik és reményvesztetten mosolyog a kamerába. Ezúttal ő a bábu, ő az alárendelt.

Ami pedig a hölgyet illeti, kifejezetten élvezi, amit csinál. Nyers erő dolgozik benne. Ki mondta, hogy a lányok nem tudnak verekedni? Tudnak, méghozzá jól. Veszélyesen jól!

A klip megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=6g6g2mvItp4

Többet ésszel, mint erővel! De azért erővel is…

A lázadó, erős nők listáját a pop ikonikus alakjával, Lady Gagával zárnám, akinek nagy vihart kavart Bad Romance című klipje mára több mint 700 milliós nézettségnél tart!

J-Lo nyakon öntötte férjét, a Misery főszereplőnője oda is csapott, Gaga viszont még tovább megy!

Videoklipjében nem csupán a férfi – nő, alá – fölérendelt viszonyát fordítja meg, de kontrollt szerez saját teste fölött is, mellyel tökéletesen tud bánni. Ezután hadat üzen a férfi test ellen.

A mű elején azt látjuk, amint Gaga kimászik egy koporsóból, majd egy orosz fürdőház kádjában pózol. Arckifejezése, hol őrültet tükröz, hol kislányosan ártatlan. Hamarosan megragadják őt, elkábítják, és egy színpadra lökik, ahol hiányos öltözékben kell lejtenie egy csapat férfi előtt, akiknek vezetője nagy összegért felvásárolja az énekesnőt.

A férfi test pusztulása – a Nő diadala
Forrás: www.ladygagafever.hupont.hu/

A Gaga által alakított nő először szégyenlős, eltakarja testét, ezután viszont vonzerejét a saját hasznára fordítja, és innentől ő irányít, a férfi az ő bábuja.

Nagyjából a klip háromnegyedénél az énekesnőből szó szerint előbújik az a bizonyos „házisárkány”. Szörnyalakot vesz fel, s csak arra vár, hogy kettesben maradjon a férfival, aki megalázta, s megvette, akár egy tárgyat.

A megfelelő pillanatban aztán lecsap és öl, de nem elégszik meg a gyilkosság tényével; szénné égeti párját, ezzel végzetesen roncsolva a hajdan erős férfitestet.

Hogy tettét morálisan hogyan értékeljük, kérdéses, még ha a közeg és a szereplők elvont kinézete meg is engedné a metaforikus értelmezést.

Ami bizonyos, hogy Gaga karaktere több szempontból is rendhagyó. Nem csak erőt fitogtatni és rombolni tud, képes hátrányos helyzetét a maga javára fordítani, képes gondolkodni! Ezzel a női nem méltatlan alábecslésének hírnöke!

A klip megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=qrO4YZeyl0I

Hogyan tovább?

Most, hogy pro és kontra is láthattunk példákat, úgy hiszem, kiegyenlítettebben gondolkodhatunk a média férfi – nő dominanciájának eltolódásairól. A sokat emlegetett Gaborják szöveg állításának igazát épp annyira sikerült bizonyítanunk, mint amennyire cáfolnunk, hiszen számos, sztereotípiákat felrúgó, erős és független nőalakkal találkozhattunk, s ugyanígy szembesülhettünk a férfi esendőségével, sebezhetőségével.

Mivel egy-egy kiragadott mű alapján butaság lenne megpróbálnunk elméleteket gyártani arról, hogy mostantól kezdve vajon önjáró női lábakat vagy szénné égett férfitesteket látunk-e majd gyakrabban a TV-ben, gondoljunk arra, hogy a média rólunk szól! Mi vagyunk a fogyasztók, nekünk vannak igényeink. A képlet nem is olyan bonyolult.

Hölgyeim, lesz még itt késdobálás! Uraim, lesznek még buta barbie-k! Ha ugyan erre van szükségünk…

Borítókép forrása:Forrás: www.vulture.com

1 Gaborják Ádám: Posztmodern média-freakshow: a „kulturális test” reprezentációja a zenei videoklipekben. In: Zenei szubkultúrák médiareprezentációja. Budapest. Gondolat, 2012. pp. 136-153.

Hozzászólások