9 képesség, amik megmutatják milyen okosak a kutyák

9 képesség, amik megmutatják milyen okosak a kutyák

2016-08-25

A kutyák már a háziasítások óta az emberek legjobb barátai. Amerikában a legnépszerűbb kisállatnak számítanak, 54 millió háztartásban találhatóak meg. Mindenki azt gondolja, hogy az ő kutyája a legokosabb és a legügyesebb, de itt az ideje megnézni, hogy valójában mi is történik a kedvencünk fejében. Az elmúlt 10 évben rengeteg új kutatás folyt a kutyák gondolkodásmódjáról, és most ezeknek az eredményeiből állítottuk össze a soron következő listánkat.

1. A kutyák együttérzőek

Egy 2008-as tanulmányban leírják, hogyha valaki a kutyájára nézve ásít egyet, akkor annak nagy a valószínűsége, hogy kedvence is ásítani fog. Ezt úgy nevezik, hogy „érzelmi fertőzés” és az empátia egyik alapvető formája. Azt már eddig is tudták, hogy főemlősök képesek „elkapni” az ásítást, azonban nemrég derült ki, hogy a kutyák is, ráadásul az emberek hatására.

Ezen kívül még sok módon együttéreznek velünk kedvenceink, képesek reagálni a érzelmeinkre. Ha a gazda mérges, akkor megfelelően reagálnak, illetve az őrző ösztön is hamar előjön.

2. Tartják a szemkontaktust

Ők az egyetlenek a főemlősökön kívül, akik tartják a szemkontaktust, anélkül, hogy félreértenék. A farkasok például a szemkontaktust az ellenségesség jeleként értelmezik.

3. A szemkontaktussal egy speciális kötelék alakul ki a gazdával

A szemkontaktusnak fontos szerepe van mind az emberek, mind a kutyák esetében. Szemkontaktus közben az agyunkban megnő az oxitocin szintje. Ez a hormon fontos szerepet játszik a kötődés és a bizalom kialakulásában, sokszor nevezik csak „szerelem-hormonnak”. Legtöbbször ez csak szerelmesek, illetve gyermek-szülő kapcsolatnál mutat emelkedett szintet. Nemrég sikerült bizonyítani, hogy különböző fajok, akár az ember és a kutya között is létrejöhet ez az oxitocin „hurok”.

4. A kutyák szeretnek minket

A legújabb kutatások szerint nem csak szeretnek minket, hanem a családjuknak is tartanak minket. A gazda szagának érzésekor a kutya agyának jutalmazó része kezd erőteljesen működni. A vizsgálatokból még az is kiderült, hogy az ember szagát minden szagnál előrébb helyezik.

5. A macskákkal ellentétben úgy viselkednek, mint a gyerekek

A viselkedéskutatók eredményei alapján kijelenthető, hogy a kutya az egyetlen háziállat, ami úgy viselkedik, mint a kisgyerek a szüleivel. A macskákkal vagy a lovakkal ellentétben egy rémült kutya a gazdájához szalad védelemért, akár csak egy gyerek, míg a macskák csak simán elfutnak és elbújnak.

6. Megértik a finom gesztusokat és a jeleket

A gesztusok megértésében a kutyák a kisgyerekek szintjén állnak. Ha valaki rámutat valamire, akkor a kézmozdulatot megértik, és képesek megtalálni a tárgyat. Megértik a gesztusok mögötti jelentést is, ez olyan dolog, amire még a csimpánzok sem képesek.

7. A kutyák agya reagál az érzelmes hangokra

Egy 2014-es vizsgálat során MRI-vel vizsgálták a kutyák agyát, azt mérték, hogy hogyan reagálnak különböző emberi, illetve állati hangokra. Az eredmény azt mutatta, hogy a hang feldolgozása eléggé hasonló az emberi agyban történtekhez, illetve képesek reagálni az érzelmes hangokra, mint például a sírásra vagy a nevetésre. Ez azt is bizonyíthatja, hogy miért olyan jól működő a kutya és az ember közötti hangos kommunikáció.

8. Néhány fajta képes megtanulni új szavakat úgy, ahogy a kisbabák

Rengeteg állat képes megtanulni szavakat, vagy hangparancsokat, azonban egy border-collie Rico több mint 200 szót tanult meg, leginkább játékok neveit.

Hogyan lehetett erre képes? Hasonlóan, mint a gyerekek. Mikor egy gyerek meghall egy új szót, de nem tudja a jelentését, próbál következtetni, hogy akkor az az ismeretlen objektum neve lehet.  Rico is hasonlóképpen tett. Mikor egy játékokkal teli szobából, megkérték, hogy hozzon ide egy számára ismeretlent, akkor megkereste azt az egy játékot, ami nem volt számára ismerős, majd a hallott szót hozzákötötte.

A rekorder egyébként egy másik border-collie „Chaser” aki több mint 1000 szót tudott.

9. Néhányuk, mint például a vezetőkutyák, képesek általánosítani

Az általánosítás azért fontos dolog, főleg a vezetőkutyáknál, mert az egy speciális szituációban megtanult dolgot, később minden szituációban tudják alkalmazni. Például a vezetőkutya megtanulja az oktatásán, hogyan kell átkelni egy úttesten. Ezután bárhol is van tudja, hogy hogyan kell átkelni, még akkor is ha sose járt arra.

Borítókép forrása: erdon.ro

Hozzászólások