512 éves cápa a hálóban

512 éves cápa a hálóban

2016-08-12

Nem sokkal az után, hogy Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, és pár évvel azelőtt, hogy VIII. Henrik trónra került Angliában, megszületethetett a világ ma ismert legidősebb gerinces élőlénye, egy grönlandi cápa, a jeges, Sarki vizekben. Szegény cápa azonban néhány napja egy halászhálóba landolt, mely véget vetett több mint fél évezredes életének.

grönlandicapa
Grönlandi cápa, testközelből
Forrás: National Geographic

A grönlandi cápa  előfordulási területe a Jeges-tenger és a hozzátartozó melléktengerek, valamint az Atlanti-óceán északi fele. A kifejlett állat 244-427 centiméter hosszú, a legnagyobb kifogott példány egy 730 centiméter hosszú hím volt. Érdekessége, hogy képes a folyótorkolatokban is megélni, ahol a sós és édes víz keveredik. (Szaknyelven ezt brakkvíznek nevezik.)

Azt azonban nagyon nehéz eldönteni, mikor is született pontosan a cápa, matuzsálemi életkorára abból következtetnek, hogy ez a példány hatalmasra nőtt: több mint 5 méter hosszú és rengeteg sérülés látható bőrén, amelyet az idő viszontagságai okoztak. Az azonban biztos, hogy a kifogott példány minimum 272 éves, ezzel azonban meg sem közelítené a leghosszabb életű élőlény rekordját, melyet egy korábban kifogott sellőkagyló állított fel, a maga 507 évével. (Az 507 éves kagylót a kutatók ölték meg, mikor elővették a mélyhűtőből, hogy tovább tanulmányozzák, hány éves is valójában.)

sellokagylo
A legidősebb állat rekorját eddig
egy 507 éves kagyló tartotta.
Forrás: erdekesvilag.hu

A grönlandi cápák egyébként is nagyon hosszú életűek, legalább is születésükkor elég nagy esélyük van erre, mivel körülbelül 156 évesen válnak ivaréretté, szóval gyakorlatilag eddig tart "gyermekkoruk". A hibahatár nagyjából 22 év, szóval akár 180 évesek is lehetnek, mire képesek utódok létrehozására.

Az IUCN nemzetközi természetvédelmi szervezet Vörös Listáján, ahol az állatok veszélyeztetettségi szintjén tartják számon, a faj egyébként a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik, az állomány számát azonban lehetetlen felbecsülni. Korábban a májában található olajért halászták Grönlandon, csak az 1910-es években 32 ezer példánnyal megcsappantva a populációt. A cápáról egyébként több videót láthattok itt.

A legfejlettebb vizsgálatok egyébként a szén tizennégyes radioaktív izotópjának felezési ideje alapján történnek. A már ismert természeti katasztrófák óta eltelt időből, és az azokból beépült anyagokból az állatok csontjaiban, képesek meghatározni, hogy minimum hány éves lehet egy-egy példány. Hasonló vizsgálatokat egyébként különböző leletek korának meghatározásánál is használnak. A pontos eredményekre azonban még várni kell a kifogott grönlandi cápa esetében.

Borítókép forrása: Doug Perrine

Hozzászólások