Virtuális sétával segítenek a fogorvostól rettegőknek

Virtuális sétával segítenek a fogorvostól rettegőknek

A virtuális valóság felhasználásával próbálják minél kellemesebbé tenni a fogorvosok a fogászati kezelést. A kutatások és a tapasztalatok szerint a módszer valóban csökkenti a páciens kezelés közbeni szorongását illetve fájdalmát is.

Brit kutatóknak felfedezték, hogy a virtuális környezetbe helyezett fogászati páciensek stressz-szintje sokkal alacsonyabb. Ez a "palackozott természet" segíthet elűzni rengeteg embernek a félelmét, azonban ez nem minden.

A kutatók arra is kitértek, hogy nem mindegy milyen virtuális környezetbe helyezik a pácienst. Egy tengerparti vagy erdei környezetnek valóban pozitív hatása van, míg egy városi környezetnek semmilyen.

A pszichológusok és a szakemberek már régóta tudják, hogy a természet megnyugtatja és feltölti az embereket. Ezt szeretnék kihasználni a fogorvosok, mivel rengeteg ember a félelmei és a szorongása miatt inkább nem megy az orvoshoz, csak már akkor ha nagy a baj. Így jött az ötlet, hogy hozzák el a természetet a rendelőkbe, ezáltal az emberek jobban el mernek majd menni a kezelésekre és visszajáró betegek lesznek.

A kutatásban 70 ember vett részt, akiket 3 csoportba oszottak: az első csoport volt a kontrollcsoport, a második csoport tagjait egy virtuális városi környezetbe helyezték, míg a harmadik csoportban szereplők egy virtuális tengerparti sétán vettek részt. Az első két csoport tagjai ugyanolyan élményről számoltak be a kezeléssel kapcsolatban, a tengerparti sétán résztvevők azonban a szokásosnál sokkal nyugodtabban érezték magukat, sőt a fájdalmat se érzékelték olyan erősnek.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy nem csak a betegek kedélyállapota javult, de a szívritmusok és a vérnyomásuk is alacsonyabb volt.

Mindenki örömmel fogadta a felfedezést, hiszen a fogorvosok munkája egyszerűbb lesz, ráadásul a páciensek száma is nőni fog, illetve a virtuális eszközöket gyártó cégeknek is komoly bevételnövekedést produkálhat a kezelés elterjedése. A kutatók viszont arra figyelmeztetnek, hogy nem tesztelték eleget a rendszert és egy elhamarkodott bevezetés alááshatja a technikában rejlő potenciált.

Forrás: bbc.co.uk

Borítókép forrása: bbc.co.uk

Hozzászólások