Vértranszfúzió: ez az örök élet titka?

Vértranszfúzió: ez az örök élet titka?

A vértranszfúzióval kapcsolatos kutatások már elkezdődtek és a terv az, hogy 25 év alatti emberek vérére cserélnék az idősebb, örök fiatalságra vágyók vérét így elkerülhetővé válik a halál, és addig élhetnek az emberek, ameddig csak akarnak.

Az öregedésgátlással foglalkozó kutatók szerint a vértranszfúzió a fiatalabb generáció vérével - másik nevén parabiózis­- tűnik a megfelelő csodaszernek arra, hogy tovább maradjunk fiatalok és fittek. A módszert 1950 óta vizsgálják és mára már Kína, Korea és Amerika kutatói is teljes erőbedobással dolgoznak a lehetséges, emellett legális kezelési módok kidolgozásán.

Kecsegtető sikerek

Amerikában már alkalmazzák a technológiát: 35 év feletti embereknek adják be a 25 év alatti, egészséges fiatalok vérplazmáját. Ezután az idősebb, transzfúzión átesett emberek vérét 2 éven keresztül folyamatosan vizsgálják: megnézik a molekuláris indikátorokat, amelyek az egészségügyi állapotot és az öregedés előrehaladottsági szintjét mérik. A pácienseknek saját zsebből kell a kezelést finanszírozni, aminek ára 8000 dollár.

A kutatás vezetője, Jesse Karmazin már 10 éve foglalkozik ezzel a kutatással és állítja, hogy az állatokon is nagyon szignifikáns eredményeket lehet elérni a kezelések alkalmazásával. A vértranszfúzió után egy jóval korábbi, fiatalkori állapotra áll vissza a szervezet. Az idősebbek szervezete a fiatalok vérének hatására képes lesz a fiatalságért felelős fehérjék termelésére.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy jelen pillanatban mit tehetsz a hosszú életért olvasd el cikkünket: A hosszú élet titka

Konklúzió

A parabiózis valószínűleg még jó ideig az ára miatt is csak a gazdagok kiváltsága lesz, melyet saját felelősségükre vállalhatnak. Mivel pontos eredmények még nincsenek, azt sem lehet megjósolni, mennyivel hosszabbítja majd meg egy kezelés az emberek életét.  Kár még jóslatokba bocsátkozni ugyanis sok a kérdés, ráadásul  az emberi életek tudatos meghosszabbítása további, komoly orvosi etikai kérdéseket is felvet.

Borítókép forrása: slidesharecdn.com

Hozzászólások