Vajon a kávé is rákkeltő?

Vajon a kávé is rákkeltő?

A WHO már 1991 óta potenciálisan rákkeltő anyagként tartja számon a kávét, ugyanis kapcsolatot mutattak ki a kávéfogyasztás és a húgyhólyagrák kialakulása között.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség közleményt adott ki arról, hogy levették a kávét a karcinogén anyagok listájáról, mivel nem találtak elég bizonyíték arra, hogy a kávé rákkeltő státuszát fenntartsák.

Viszont ugyanebben a jelentésükben rámutattak arra, hogy a nagyon forró, 65 Celsius fok feletti italok fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Bebizonyították, hogy a forró folyadék mikrosérüléseket okoz a nyelőcsőben, ami kedvez a rákos sejtek kialakulásának és terjedésének, így növelve a nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.

A kutatás vezetője elmondta, hogy azután kezdték el a lehetséges kapcsolatot keresni, miután megfigyelték, hogy Ázsiában és Dél-Amerikában több a nyelőcsődaganat, mint a világ többi részén, ugyanis ezeken a területeken magasabb hőmérsékleten fogyasztják a kávét vagy a teát.

Az Amerikai  Rákellenes Szövetség orvosi elnöke Dr. Otis Bradley mindenkit megnyugtatott: ”A dohányzásról való leszokás illetve az alkoholfogyasztás mérséklése  sokkal szignifikánsabban csökkenti a rák kialakulásának esélyét, mint az, hogy milyen hőfokon isszuk a teánkat, kávénkat.”

Hozzászólások