Az antibiotikumok és fejlődésük

Az antibiotikumok és fejlődésük

Fontos, hogy az antibiotikumok is folyamatosan fejlődjenek és újabbakat találjanak a kutatók, mivel a baktériumok állandóan mutálódnak és a gyógyszerek hatástalanokká válnak. Egy újonnan felfedezett antibiotikum a most még kezelhetetlen betegségek ellen gyógyíthat minket pár év múlva.

 

Mik az antibiotikumok?

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amik a szervezetet megtámadó baktériumokat megölik vagy a szaporodásukat gátolják. Emiatt csak a bakteriális fertőzések megelőzésére vagy kezelésére használhatóak. Eredetileg ezeket az anyagokat más élőlényekből (gombák, baktériumok) nyerték ki, ma már viszont ezeket mesterségesen is előállítják. A legismertebb antobiotikum a penicilin, amit még a mai napig is használnak. Fontos az antibiotikumok fejlesztése, ugyanis a baktériumtörzsek egy idő után mind rezisztenssé válik a már meglévő gyógyszerekre. Ráadásul a túlzott használatuk a baktériumok rezisztenciáját növeli. A korábbi antibiotikum törzsek mind-mind talajbaktériumokból kerültek kinyerésre, így a kutatók más helyeken is elkezdtek kutatni új törzsek után.

Új antibiotikumok az emberi szervezetből

Antibiotikum az orrból
Az emberi orrban találtak antibiotikumot termelő baktériumokat
Forrás: pharmindex-online.hu

Az emberek 30%-ának orrában él egy veszélyes baktériumfaj: a Staphylococcus aureues, amely rezisztens az antibiotikumok ellen. Más emberekben azonban egy másik fajt találunk, ez a S. lugdunensis. Kiderült, hogy aki ezzel a törzzsel rendelkezik, sokkal kisebb valószínűséggel fertőződik meg a veszélyes baktériumokkal, mivel az S. lugdunensis kiszorítja a másik törzset az orrszőrökről. Az S. lugdunensisből pedig sikerült kitenyészteni az új antibiotikumot, amit lugduninnak neveztek el.

A lugdunin a tesztek alapján hatásos lehet például az Enterococcus fertőzések ellen. A gyógyszerré nyilvánítás azonban még évekig tarthat, mivel az engedélyezés hosszú folyamat. Pedig az új antibiotikumokra hatalmas szükség lenne, mivel az orvosok egyre inkább küzdenek a már rezisztenssé vált baktériumtörzsekkel és a még kezelhetetlennek tűnő megbetegedések száma is rohamosan növekszik.

 

Borítókép forrása: youtube.com

Forrás: Tübingeni Egyetem

Hozzászólások