Terhességi diabétesz: milyen veszélyeket tartogat a babának?

Terhességi diabétesz: milyen veszélyeket tartogat a babának?

A terhességi diabétesz a terhességek 3,3 százaléka közben jelentkezik. Már régóta ismert tény, hogy a terhesség hajlamossá teheti a kismamát cukorbetegségre és az azt megelőző inzulinrezisztenciára. Ez azért van, mert a várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik a kismama szervezetében, amelyek az inzulinnal ellentétes hatnak.
 

Veszélyt jelent a babának...

A cukorbeteg édesanyák magzatai számos veszélynek vannak kitéve abban az esetben, ha az anya anyagcsere-helyzete nem optimális. Amennyiben az anyuka cukorbeteg, gyakrabban lép fel a magzatnál fejlődési rendellenesség, több a koraszülés a korai magzati halál is gyakoribb. A szervek kialakulása szempontjából nagyon lényeges az első 7-8 magzati hét. Amennyiben ebben az időszakban a vércukorszint magas, a fejlődési rendellenességek kialakulása akár a 10-30 százalékot is elérheti! 

A diabéteszes anyák magzataira jellemző a nagy súly és nagy termet. A szívelégtelenség a születések 5-10 százalékát érinti diabéteszes anyuka esetén, és az így születő babák idegrendszere is fejletlenebb. Az anya magas vércukorszintjére válaszként a baba sok inzulint termel, ami a pocakban kifizetődő, de a születés után nehezen képes erről leállni a csecsemő szervezete, így a gyakori az alacsony vércukorszint (hipoglikémia), a remegés, az ingerlékenység, a rossz izomtónus, rossz szopáskészség és a csecsemők légzési zavarokkal is küzdhetnek. Az alacsony D-vitamin szintnek pedig köze lehet az autizmushoz.

A magas vörösvérsejtszám miatt a gyermek bőre kezdetben bíborvörös, a kialakuló sárgaság nagyobb fokú, és elhúzódó lehet, de nagyon súlyos esetben vesevéna trombózis is kialakulhat.

A természetes szülés a nagy születési súly miatt általában veszélyes, így ezeket a babákat általában császármetszéssel segítik a világra.

A terhességi cukorbetegségnél szerencsétlen esetben az inzulinhiány miatt károsodnak a lepény sejtjei, ezért romlik a magzat tápanyag és oxigénellátása, akár olyan súlyos oxigénhiány is felléphet, ami miatt a magzat elhal.

fatbaby
A diabéteszes anyukák újszülöttei mindig jóval nagyobb súllyal születnek és az idegrendszerük is károsodhat.
Forrás: Reddit

Szigorú diétával a vércukorszint stabilizálható és a terhességi diabétesz az esetek nagy többségében elmúlik a szülést követően. 
 

 

Borítókép forrása: American Pregnancy Association

Hozzászólások