Tej és egészség: igyunk? Ne igyunk? Milyet válasszunk?

Tej és egészség: igyunk? Ne igyunk? Milyet válasszunk?

A tej fogyasztásával, egészségügyi hatásaival kapcsolatban gyakran végletes nézetek is megjelennek: sok évig azt hittük, a tej- és tejtermék fogyasztásától lesz egészséges a csontozatunk és a fogaink, mostanában pedig azt mondják, hogy a tej ártalmas, nem hagyja felszívódni a belekben a tápanyagokat és még sorolhatnám. Vajon mi igaz ezekből? Igyunk akkor tejet, vagy ne?

Egészséges- e a tej?

A NÉBIH főorvosa szerint időről-időre legendák kapnak szárnyra, amiknek semmilyen valóságalapjuk nincs. Ilyen például az, hogy a tej hizlal, vagy az, hogy csontritkulást okozEgy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább, mivel éppen az alacsony kalciumbevitel és a kevés alvás a testtömeg gyarapodásának egyik fontos kockázati tényezője

A kalciumot, mivel a szerveztünk nem képes megtermelni magának, a táplálékainkkal kell felvennünk. Naponta 1000-1200 milligramm bevitele szükséges. Erre pedig a tej a legideálisabb, mert optimális és jól emészthető formában van benne tejfehérje, tejzsír, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok. Aki persze laktóz intoleranciában szenved, az fogyasszon inkább laktózmentes tejet és sovány sajtokat csontjai egészsége érdekében, de nem csak laktózmentes termékeket!

A pasztőrözött tejben az emésztőenzimek a hő hatására megsemmisülnek, így az allergiás reakciókat okozhat: ezek a reakciók azonban csak azoknál jelentkeznek, akik egyébként is tejallergiában szenvednek.

A magyar lakosság 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg, ezért különösen fontos, hogy ne terjedjenek el olyan téves információk, miszerint a tej elősegíti a rák kialakulását, vagy érrendszerei gondokat okoz. A gyermekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal, például a rendszeres tejivással a vastagbélrák kialakulásnak kockázata is csökkenthető. A tej jótékony hatással van a szívre és az ereikre is: egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a rendszeres tejfogyasztás ötven százalékkal csökkentette az agyvérzések számát. Ezen kívül a tejnek a vérnyomás csökkentésében, és a HDL- azaz a jó koleszterin szintjének növelésben is szerepe van. Talán nem is volt akkora hülyeség az iskolatej program? Amerikában a mai napig megvan ez a szokás, nem véletlenül.

Melyik az egészségesebb: a házi vagy a bolti?

tejfarm
A teheneket ilyen körülmények között tartják, tehát a tejet lehet steril körülmények közül szerezni. Jobb a bolti...
Forrás: Modern Farmer

A magyarok több mint fele még mindig úgy gondolja, hogy a hőkezelés során minden tápanyag elvész a tejből, hogy a dobozos tej a tartósítószer miatt nem romlik meg. Az is általános vélemény, hogy a friss, házi tej egészségesebb, mint a boltban vásárolt. Ez utóbbi állítással kapcsolatban Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a két típusú tejnek szinte teljesen megegyezik a makro- és mikro tápanyag-tartalma, a vitaminok, fehérjék és ásványi anyagok aránya azonos, a pasztőrözés során csak a kártékony baktériumokat és vírusokat pusztítják ki a tejből, amire szükség is van. 

A teheneket elég nehéz lenne steril körülmények között tartani, mivel élő állatokról van szó, akik ráadásul nagy testmérettel is rendelkeznek. Nem lehet tehát a tejet sem steril körülmények között "kinyerni" belőlük, mivel ők maguk sem tiszták: szükség van tehát a tej kezelésére.

Tényleg van tartósító az UHT tejben?

Az UHT (ultra magas hőfokon kezelt) tejek készítésére szolgáló eljárás során a tejet 135°C körül, rövid ideig tartó folyamatos hőhatásnak teszik ki, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan életképes mikroorganizmus és spóra, ami a szobahőmérsékleten való tárolás során szaporodásnak indulna. A dobozos tejek tehát baktériummentesek: a kezelésnek, illetve a fény- és levegőmentes csomagolásnak köszönhető, hogy ezek a tejek hosszú ideig eltarthatók. Kiforraljuk tehát a tejből az esetleges kórokozókat, majd steril körülmények között dobozba zárjuk az tiszta folyadékot, tehát semmi szükségünk nem lesz tartósítókra!

A tej íze: más a bolti?

Gyerekkoromban teljesen megszokott volt, hogy házi tejet ittunk, faluhelyen ez volt és ha már volt, miért ittunk volna boltit? Akkor még nem tudtuk mennyivel biztonságosabb és az ember azért legalább tízezer éve próbálja már meginni a tehéntejet. Akkor még nem toltam laktózérzékeny sem, így képes voltam meginni. Aztán egy idő után már nem volt elég tej és így én is átszoktam a boltira. Ha valaki rászokik a bolti ízére, aztán megpróbál friss tejet inni, hát... nekem jó gyomrom van, de a házi tejnek szaga van és meglehetősen nehéz az ember torkán legyűrni, főleg forralatlanul. Ma már biztosan nem is innám meg, pedig kecske- és tehéntejen nőttem fel, sőt, ott voltam a fejéseknél is. 

Az íz valóban más: a bolti tej ízét kifogásolók azért éreznek kissé édeskés zamatot, mert az egyszerű cukrokká bontott tejcukor a hőkezelés hatására karamellizálódik.

Aludttej-probléma

A másik, bolti tejet ellenzők táborában felmerülő probléma az aludttej. A fiatalabb generációknak ez már semmit sem mond, sőt, talán a városi gyerekek sem ismerik. Az aludttej: a friss tejet egy kancsóban kinn hagyjuk a konyhapulton, de nem zárjuk le légmentesen, csak letakarjuk. A környezetünkben élő tejsavbaktériumok nekilátnak a benne lévő tejcukor tejsavvá alakításának, és másnapra kész is az üdítően savanykás, darabossá összeállt aludttej.

A szakemberek szerint az UHT tejből is készíthetünk aludttejet, elvileg ennek sincs akadálya. Mivel a dobozos tejben a savanyodásért felelős mikroorganizmusok azonban elpusztultak, csak akkor lesz képes megaludni a tej, ha teszünk bele olyan tejterméket, ami tartalmaz még élő baktériumokat is. Ez lehet egy kanál tejföl, vagy éppen joghurt is, amennyiben ez áll rendelkezésre. Vigyázzunk, a laktózmentes tejből nem biztos, hogy sikerülni fog az aludttej készítés, mivel ebben a fajta tejben a cukrok már eleve bontott állapotban vannak jelen.

Milyen tejet válasszunk?

Bármelyik gyártó tejére voksolunk, egy biztos: egészségügyi szempontból mindegyik biztonságos, hazánkban ugyanis szigorú minőségbiztonsági szabályok érvényesek a kereskedelmi forgalomba kerülő tejre. A tej összetétele azonban állandó ingadozást mutat, többek között függ az időjárástól, a takarmánytól, az állat genetikai tulajdonságaitól is. Sokan ezért szavaznak inkább a házi tejre, mert az nem "ipari" méretekben készül és a tenyésztők jobban odafigyelnek az állataikra. És igen, a legtöbb ipari tejüzemben az állatok a betegségek megelőzésére kapnak antibiotikumot, ami tényleg belekerülhet a tejbe, de ez annyira elenyésző mennyiség, hogy ennél sokkal nagyobb veszélyekkel néz szembe az immunrendszerünk, minden egyes nap.

Ne hagyjuk megfélemlíteni magunkat. Egyes honlapokon olyanokat írnak, hogy a DDT és már rovarölő szerek is bejutnak a tejbe, mivel ugye a permetezett növényeket fogyasztják a tehenek. Egy, a DDT-t nálunk már legalább 50 éve betiltották, kettő pedig, mi magunk is permetezett növényeket eszünk a saláták, a krumpli és a zöldségek formájában és a permetszerek lebomlanak, mire az asztalunkra kerülnek, lemossuk őket, a tehenek pedig szépen lebontják őket az összetett gyomrukban, vagy másképp távolítják el a szervezetükből (vizelettel, széklettel). 

Tejfogyasztási tippek, laktózérzékenyek figyelmébe ajánljuk:

  • A langyos vagy meleg tej lassabban ürül ki a gyomorból, ezért a szervezet jobban tolerálja mint a hideg tejet.
  • Magasabb zsírtartalmú tej hosszabb ideig marad a gyomorban, mint az alacsony zsírtartalmú, ezért a laktózérzékenyek is könnyebben képesek feldolgozni a magasabb zsírtartalmú tejet.
  • A napjában több részletben elfogyasztott kis adag tej is könnyebben emészthető és több hasznosul belőle.
  • A kecsketej laktóz tartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, ezért jobban tolerálja a szervezet. Ez a különbség azonban nem jelentős!
  • Egy általános szabály, hogy minél magasabb egy tejtermék zsírtartalma, annál alacsonyabb a tejcukor mennyisége a termékben. Természetesen a több zsír egyben több koleszterint is jelent! 
  • A zsíros túró tejcukor tartalma magas,.
Borítókép forrása: SheKnows

Hozzászólások