Szervek eltávolításával növelhető a teherbeesés esélye

Szervek eltávolításával növelhető a teherbeesés esélye

A legújabb kutatások egészen új távlatokat nyitottak a teherbe esés kapcsán: kiderült, hogy ha egy nőnek még kislány korában kivették a manduláit vagy a vakbelét, nagyobb eséllyel és korábban esik teherbe. Ezt persze a műtétek kockázatainak vagy következményeinek ismertetésekor biztos nem tudtuk meg, sőt régebben talán épp az ellentétét állították.

A Dundee Egyetem kutatói bebizonyították 530 ezer orvosi karton átvizsgálása alapján, hogy minél előbb eltávolítják egy kislány manduláját vagy vakbelét, annál nagyobb az esélye a teherbe esésre, akár már fiatalabb életkorban is. Az is kiderült, hogy ha mindkét szervet kivették, akkor további 6 százalékkal nőtt az esély a gyors fogantatásra. A pontos összefüggést azonban még nem teljesen értik a tudósok.

Ez a felfedezés pedig szemben áll az eddigi orvosi gyakorlattal, miszerint a vakbélműtét csökkenti a teherbe esés esélyét, mivel pont ott alakul ki seb a szervezetben, ahol a méhkürt is van, ez pedig egy igen fontos hely, mivel ez szállítja a petefészekből a méh felé a petesejteket és itt történik a megtermékenyítés is.  Dr. Sami Shimi, a Dundee Egyetem sebésze szerint a nőknek innentől nem kell félnie a kockázattól, hogy csökken a fertilitásuk azzal, ha kivetetik a vakbelüket vagy a manduláikat.

Biológia vagy viselkedés?

Miután kiderült, hogy nem kell tartani ezektől a műtéteknél, rengeteg nő fogja valószínűleg rászánni magát, hogy kivetesse ezen szerveit. A kutatók azonban égnek a vágytól, hogy megtudják, mi a kapcsolat a fertilitás a szervek hiánya között. Shimi professzor így nyilatkozott erről a CNN-nek: "A feladat most az, hogy megtaláljuk a mechanizmust, hogyan is áll kapcsolatban egymással a két dolog. Szerintem lehet biológiai is viselkedésbeli magyarázata is a jelenségnek. Most még egyik lehetőséget sem zárhatjuk ki."

Az egyik lehetséges biológiai ok az lehet, hogy a nem megfelelően működő szervek leterhelik a szerveztet, lekötik annak erejét és gyengítik azt, így kisebb az esély a  teherbe esésre.

A másik lehetséges ok pedig a promiszkuitás egyre gyakoribbá válása. Ezzel együtt pedig az érintkezések, így a szexuális, vagy egyszerűen csók útján való érintkezés valószínűleg hat a mandulákra, mivel minden embertől más baktériumokat kapunk meg. Ez persze ugyanígy kihat az alhasi tájékra is, amelyből gyakran alakulnak ki gyulladások, melyek ráterjedhetnek a vakbélre is, így a nők gyakrabban kényszerülnek kórházi kezelésre fájdalmaik miatt. Mindkét eshetőség további vizsgálatokat igényel.

Az Edinburgh Egyetem professzora, Richard Anderson szerint azonban inkább az a kérdés, hogy azok a nők, akik átmentek ezeken a műtéteken, valóban fogalmzóképesebbé válnak-e és ezt mennyire befolyásolja, vagy egyáltalán hat-e rá az életkor, amikor a műtéteken átesnek a nők. Illetve az is fontos kérdés, hogy tényleg fiatalabb korban esnek-e teherbe ezek a nők. "A mandula eltávolító műtétek egyébként ritkák manapság, mivel a mandulák komoly védő szerepet töltenek be a szervezetünkben a baktériumok ellen. Ha pedig bent maradnak, gyakran lehet szükség antibiotikumos kezelésre, amennyiben a mandulák begyulladnak. Így tehát a nők, akik kivetetik manduláikat, elkerülik az esetleges antibiotikum kúrákat, azonban nő a fertőzések veszélye és azt is kockáztatják, hogy könnyebben és többször lesznek terhesek."

A szakértők egyetértenek azonban abban, hogy ezekre a műtétekre nem szabad úgy tekinteni, mintha ezzel növelni lehetne a terhesség esélyét, azonban ha a nőknek szükségük van a műtétekre egészségük érdekében, nem érdemes habozni az elvégzést illetően.

Borítókép forrása: understandinsurance.com.au

Hozzászólások