Szervdonor lehet a génmanipulált sertésekből?

Szervdonor lehet a génmanipulált sertésekből?

A legújabb tudományos áttörést néhány napja publikálták a Science magazinban: a kutatóknak a házi sertés genomjából sikerült 25 olyan génrészleteket kivágni, amelyek a sertésekre jellemző retrovírusokat kódoltak. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk a xenotranszplantációhoz, vagyis ahhoz, hogy malac, illetve más állati szerveket transzplantálhassunk emberekbe.

malacka
A sertések genomjából ezúttal a rájuk jellemző retrovírust sikerült kivágni
Forrás: Building a Better World

Ez a genetikai módosítás azért volt fontos, mert humán- és sertés sejtek egybeolvasztása során kiderült, hogy ezek a PERV-nek nevezett (porcine endogenous retroviruses) retrovírusok képesek kiszabadulni a sejtekből és megfertőzni az emberi az emberi szöveteket is. A kutatók az ilyen vírusokat kódoló génszakaszokat vágták ki a sertés genomból Crispr technológiával, amelyet génszerkesztésre használnak.

 

A kísérletek során 37 retrovírustól megszabadított kismalacot sikerült már létrehozni: ez az állomány jelenti tehát a következő lépést a xenotranszplantáció lehetségessé válása felé. Amerikában több mint 100.000 ember vár szervátültetésre, míg Angliában ez a szám a 6500-at közelíti. A kísérletek során azért épp malacokat használtak, mert ezek az állatok hasonló méretű szervekkel rendelkeznek, mint az emberek, illetve gyorsan és hatékonyan szaporíthatóak.

malactransz
A sertésekből sokféle xenotranszplantációhoz nyerhetnénk szöveteket és szerveket
Forrás: Technology Vista

Jól tudjuk azonban, hogy az nem elég, hogy a szervek hasonló méretűek, hiszen az egyik emberből a másik emberbe átültetett szervek is komoly immunológiai reakciókat váltanak ki, ha nem volt összeférhető a két szervezet, ebből adódik tehát, hogy még sok lépést kell tennünk a transzplantáció lehetővé tétele felé, hiszen az állatból emberbe való átültetés nem csak tudományos, de komoly orvosetikai problémákat is felvet.

 

Borítókép forrása: iflscience.com

Hozzászólások