Stresszkörkép és levezetés

Stresszkörkép és levezetés

Te is gyakran vagy kitéve stresszhelyzeteknek a munkahelyeden? Hogy éled meg a stresszt? Mit tehetsz, hogy könnyebbé tedd a mindennapjaidat és jobban érezd magad? Erre keressük most a választ.

A friss statisztikák szerint a munkavállalók 80%-a szokott valamilyen stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyén, háromnegyedük legalább heti szinten szembesül a problémával.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára szinte lehetetlen megúszni a stresszes szituációt, közülük 93% él át rendszeresen feszült pillanatokat a munkahelyén. Velük szemben a részmunkaidőben, és a saját tulajdonú cégeknél dolgozók állnak, őket éri a legkevesebb feszültség a munkahelyükön, bár az arány náluk is több mint 70%.

Érdekesség, hogy a stresszes helyzetekkel találkozó dolgozók 58%-a motiváló hatásúnak éli meg ezeket a szituációkat. A saját tulajdonú cégeknél és a felső vezetők esetében 67%-ban pozitív hatással vannak a nehéz helyzetek.

Mi a leggyakoribb stresszforrás?

A magyar munkavállalók jól kijönnek a főnökükkel és a kollégáikkal, a stressz legfőbb forrását a munkával kapcsolatos elvárások jelentik. Ez különösen az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél probléma, 39%-uknak ez okozza a legtöbb frusztrációt. A válaszadók 13%-át aggasztja az iparág
helyzete, amiben dolgozik.

Életmentő irodai tippek:

 • Félóránként igyál 3-4 korty vizet! Mindig sétálj el érte a csapig vagy a vízautomatáig, addig is mozogsz!
 • Telefonálj állva vagy sétálva!
 • Lift helyett használd a lépcsőt!
 • Tedd a nyomtatót, faxot, fénymásolót több lépés távolságra az íróasztalodtól! Ez is pluszmozgásra motivál.
 • Tornázz óránként vagy kétóránként! Egy hosszú munkanapba is belefér egy mélyebb lélegzetvételű torna! Ez a testednek és a lelkednek is jót tesz, átmozgat és csökkenti a stresszt-szintedet is!
 • A helyes ülésről korábbi cikkünkben olvashatsz itt: Gerinckímélő tippek az irodába

5 perces, irodai torna:

 1. Ülő helyzetben nyújtsd magasra a jobb karod, a bal karod tedd csípőre és vegyél nagy levegőt. Kilégzéskor hajolj el balra, és fújd ki a levegőt, majd belégzéskor vissza középre. Ezután cserélj kart!
 2. Ülő helyzetben húzd ki magad és vegyél nagy levegőt! Tedd a bal kezed a jobb térdedre, a jobb kezeddel pedig karold át a szék háttámláját! Kilégzéskor végezz törzscsavart úgy, hogy kezeiddel segíted a gerinced csavarodását. Tartsd a helyzetet 15 másodpercig úgy, hogy minden egyes kilégzéskor fokozod a csavarodást! Nézz a fordítás irányába! Belégzéssel térj vissza középre, és ismételd meg a másik irányba a gyakorlatot.
 3. Csússz a szék elejére, a lábaiddal stabilan támaszd ki a testedet! Tedd kezeidet a térdeidre, vegyél nagy levegőt! Kilégzéssel billentsd a medencéd hátra, enyhén húzd be a hasad, és domborítsd a hátad, miközben a könyökeid oldalra emeled. Egy nagy levegővétel közben a medence billentésével egyenesedj ki úgy, hogy a könyökeid maga mellé zárod és homorítasz. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor-négyszer.
 4. Ülj egyenesen, nyújtsd ki a két karod, és emeld őket hátra és föl! Emeld meg a vállait, közelítsd a lapockáit, tenyered nézzen a plafon felé. Dőlj előre és apró, pici mozdulatokkal közelítsd egymáshoz (30x) a kézfejeid. Kulcsold össze az ujjaid magad előtt, fordítsd ki a tenyereid, nyújtózz előre és domborítson a hátával.
 5. tornÜlj ki a szék jobb oldalára úgy, hogy a feneked kissé lelógjon. A jobb lábaddal nyújtózz hátra és támaszkodj meg úgy, hogy 45 fokban kifordítod a lábfejed. A bal térded hajlíts be úgy, hogy 90 fokos szöget zárjon be, és stabilan támaszkodj meg vele. Nyújtsd a magasba karod, és végezz törzsdöntést. Tartsa a pózt 15 másodpercig!
 6. Helyes ülésben ülve helyezd a jobb lábszárad a bal térdedre úgy, hogy a jobb lábszárad közepe a bal térdedre essen. A jobb lábszárad legyen vízszintes, a térded nézzen kifelé. Egyenes háttal végezz törzsdöntést előre, közben finoman nyomd le a jobb térded. Tartsa ki ezt a helyzetet 15 másodpercig, közben minden kilégzésnél próbáld meg mélyebbre dönteni a törzsed. Lábcserével ismételj!
 7. Ha forgó széken ülsz, akkor riszáld meg a derekad jobbra-balra, úgy, hogy közben a talpaid nem mozduljanak el a földről! Tartsd közben behúzva a hasad!

Hidd el, nem bonyolult, a gyakorlatokat pedig úgy állítottuk össze, hogy ne zavard vele a munkatársaidat sem. Ha persze valamit túl extrémnek találsz, az nyugodtan kihagyhatod. Plusz tippként egy nyaktorna videó a HáziPatikától: https://www.youtube.com/watch?v=O59vm-hS95M

Jó tornázást!

Hozzászólások