Rák diagnosztika, vérből?

Rák diagnosztika, vérből?

A rákos megbetegedéseket megelőzése mostantól lehetségessé válik egy egyszerű vérvétel segítségével.

 

A Swansea University Medical School kutatói összefüggéseket vizsgáltak a nyelőcsőrák és a vér alakos elemeinek mutációi, így a vörösvértestek változása között és azt találták, hogy már a betegség kialakulása előtt tízszer annyi mutáns vérsejt található egy egységnyi vérben, mint egy egészséges emberben.

A vizsgálat semmivel sem kerül többe, mint egy normál vérvétel, így nemsokára rutinvizsgálatként végezhetik majd azokon, akiknek nagy az esélye egy rákos megbetegedésre. A kutatás vezetője szerint, ha a teszt minden rákfajtánál működni fog, nem csak a nyelőcsőráknál, akkor ezzel a módszerrel évente ezrek életét menthetik majd meg, hiszen a korai felismerés nagyban növeli a páciens esélyeit a teljes gyógyulásra.

 

 A teszt egyébként semmilyen különösebb felszerelést nem igényel, csak egy egyszerű laboratóriumot, ahol a mikroszkóp alá helyezve a mintákat megvizsgálhatják a vörösvértestek felületén lévő fehérjéket, mivel ezek mutációi mutatnak rá a rák kialakulásának kezdetére. Ezeket a mutáns vérsejteket pedig nagyon egyszerű felismerni, mivel egyfajta "füstfelhő" látható körülöttük, tehát egészen máshogy néznek ki, mint a normál, fánk alakú sejtek.

bloodcell
Mutáns vörösvértest
Forrás: Getty Images

 

A kutatások közben tovább folytatódnak, jelenleg hasnyálmirigyrák betegekkel végeznek hasonló vizsgálatokat és reménykednek, hogy azok kimenetele legalább olyan bíztató lesz, mint az előzőeknél.

Borítókép forrása: Getty Images

Hozzászólások