Pénzkidobás a terhesvitamin

Pénzkidobás a terhesvitamin

A kismamák és a babák egészségi állapota nem javult komolyan attól, ha a terhességük alatt magzatvédő vitaminokat szedtek.

A folsav bevitele nagyon fontos a terhesség előtt és az első pár hétben, mivel ezzel elkerülhetőek a velőcső-záródási rendellenességek a magzatnál, illetve a D-vitamin bevitelére nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen  ez a csontok helyes fejlődéséhez szükséges.

A folsavból terhesség tervezésekor és annak idején 400 mikrogrammot kell szedni míg a D-vitaminból 10 mikrogramm ajánlott, amely nagyjából 800 nemzetközi egység kolekalciferolnak felel meg. 

Vigyázni kell a terhesség során arra is, nehogy túl sok A-vitamint vigyen be a kismama a szervezetébe, mivel az veszélyeztetheti a magzatot.

Feleslegesek a terhesvitaminok

Az anyukák hajlamosak megvenni a legdrágább terhesvitamiokat annak érdekében, hogy a gyermeküknek már a kezdetektől a legjobbat adják. Viszont ez csak bedőlés a marketingnek, ugyanis a terhesség alatt pluszban szükséges vitaminok csak és kizárólag a D-vitamin és a folsav, amik pedig viszonylag olcsón hozzáférhetőek. Összehasonlításképpen ezek egy havi adagjának patikai ára 1200 forint, míg a terhesvédő vitaminok ára ennek legalább a duplája.

A szakemberek azt ajánlják a várandós nőknek, hogy már a terhesség elejétől kezdve törekedjenek az egészséges és változatos táplálkozásra. Nyugodtan egyenek csak annyit, amennyit kívánnak, butaság a kettő helyett kell enni mítosz. Különböző vitaminokra pedig csak akkor van szükség, ha valamilyen hiánytünet alakul ki. A multivitaminok fontosságáról, illetve arról hogy melyikre van szükségünk arról ebben a cikkünkben lehet olvasni: A legtöbb vitamin teljesen haszontalan: mit érdemes szedni?

Ha valaki mindenképp szeretne magzatvédő vitamint szedni, a magyar piacon a legjobbnak számító készítmények a Centrum materna, a Gravida és az Elevit magzatvédő vitaminok, amik közül ár-érték arányban a Gravida a legjobb.

Az összes terhesvitamin összetétele és ára megtalálható itt.

Borítókép forrása: healthtap.com

Hozzászólások