Pénzkidobás a terhesvitamin? Így óvd babád egészségét!

Pénzkidobás a terhesvitamin? Így óvd babád egészségét!

Vannak kifejezetten nők számára előállított komplex vitaminok, amelyek elvileg a teljes napi szükségletet kielégítik, ezek azonban nagyban különbözhetnek azoktól a vitaminoktól, amelyeket a várandós kismamáknak kell szedniük terhességük során. Mire van szüksége egy várandós nő szervezetének és mikor kezdjük el a magzatvédő vitaminok szedését?

Miért kell vitaminokat szedni a terhesség alatt?

Amikor egy egyszerű női multivitamint egy várandós nő vitaminjaihoz hasonlítunk, az utóbbiban sokkal több vas és folsavat találhatunk. A várandós nők szervezete alapvetően is több vitamint igényel, mivel a babavárás során a nők teste sokat változik fiziológiailag és a magzat számára is elegendő vitamint- és ásványi anyagot kell bevinniük a szervezetükbe. A terhesség alatti vitamin ellátottság nemcsak a kismama egészsége szempontjából fontos, de befolyással van a magzati fejlődésre, ami a baba egész életét meghatározhatja. A terhességi alatti vitaminhiányok nagyban hozzájárulhatnak a veleszületett rendellenességek kialakulásához és bizonyos krónikus, felnőttkori betegségekre (diabétesz, magasvérnyomás, agyvérzés és szívkoszorúér-megbetegedések)  is növelhetik is a magzat esélyét.

A terhesség előtt és közben történő vitaminkúra, illetve egészséges életmód csökkenti a magzat méhben való elhalásának esélyét és az esetleges megbetegedések kialakulását is. A magzatvédő vitaminok azonban az anyuka egészségét is védik, mivel csökkentik a terhesség során jelentkező betegségek kialakulásának valószínűségét, illetve a szülés körüli komplikációkat is. 

Vitaminhiány a terhesség alatt

Vashiány

 

A vashiányból adódó vérszegénység a terhes nők körében nagyon gyakori. Amikor egy nő terhes, a szervezetében több vér termelődik és mire a terhesség utolsó trimeszterébe ér, már a normális mennyiségű vér duplája (körülbelül 9 liter) kering a szervezetében. A vasra tehát fokozottan a szükség van a terhesség során, hogy megfelelő mennyiségű hemoglobint állítson elő. A magzat növekedéséhez és a placenta, azaz a méhlepény kialakulásához is szükség van vasra. A magzat- és az anya megfelelő oxigénellátásához is nélkülözhetetlen a vas, hiszen a vér hemoglobinjának hem részében a vas felelős az oxigén megkötéséért, illetve annak elszállításáért a szövetekhez- és a szervekhez.

Folsavhiány

A vérszegénység elsődlegesen a vas hiányának következtében alakul ki, azonban a folsav hiányát a második leggyakoribb oknak tekintik, mivel a vas- és a folsavhiány általában feltételezik egymást, legalábbis gyakran állnak fenn egy időben. A folsav azonban más szempontból is nagyon fontos a terhesség során: hozzájárul a velőcső záródási rendellenességek és a nyitott gerinc kialakulásának minimalizálásához is. Az erre irányuló vizsgálatokat általában a terhesség 12-18. héten végzik és amennyiben rendellenességet találnak, különböző kezeléseket alkalmaznak.

Amennyiben két terhesség között nem telik el 1,5-2 év, vagy az előző csecsemő valamilyen velőcső záródási rendellenességgel született, az orvosok általában a szokásosnál nagyobb mennyiségű folsav (4000 mikrogramm) bevitelét ajánlják már a terhesség tervezése során és az első trimeszter alatt is. A legjobb folsavforrások a zöld, leveles zöldségek, citrusfélék, a bab és a különböző olajos magvak, a folsavval dúsított ételek felszívódási hatékonysága azonban jóval alacsonyabb, mint a folátot tartalmazóké. 

Kalciumhiány

A kalcium fokozott bevitele is fontos a terhesség során, mivel az alacsony kalciumbevitel ahhoz vezethet, hogy a kismama saját csontállományát bontja le annak érdekében, hogy a magzat számára elegendő kalciumot biztosítson, így a csontritkulás esélye nagyban nőhet, mivel az anyuka csontsűrűsége csökken. 

Omega-3 zsírsavak hiánya

A várandós kismamák gyakran szenvednek az esszenciális zsírsavak hiányában, ezek közül is leggyakrabban az omega-3 hiányában, amelyet az emberek általában kis mennyiségben juttatnak csak be a táplálékkal. Amennyiben  kismama nem fogyaszt rendszeresen halat, vagy más ételeket, amelyek megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, az orvosok általában ajánlják az étrendkiegészítő tablettában való alkalmazását, mivel ez az összetevő általában nem része a terhesvitaminoknak.

Jódhiány

A jód elengedhetetlen a kismama normális pajzsmirigy-funkcióinak fenntartásához a terhesség során is. A jódhiány következtében a magzat visszamaradhat fizikailag a fejlődésben, mentális problémák léphetnek fel, illetve akár vakság is jelentkezhet. A jódhiány vetéléshez és halva születésez is vezethet.

Milyen vitaminokat szedjünk, mikor, és mekkora mennyiségben?

A folsav bevitele nagyon fontos a terhesség előtt és az első pár hétben (főleg az első 28 napban), mivel ezzel elkerülhetőek a velőcső-záródási rendellenességek a magzatnál. Ekkor általában a legtöbb nő még egyáltalán nem tud a terhességéről, így az orvosok ajánlása az, hogy amennyiben egy nő nem is tervezi a terhességet, de esélye van a teherbeesésre, mindenképp érdemes minimum napi 400 mikrogramm folsavat szednie naponta. A terhesség tervezése során a tudatos kismamák már szintén szednek folsavat, amelyet az első trimeszter végéig ajánlott szedni. Az ajánlott napi bevitel ilyenkor 600-800 mikrogramm.

babavit
A vitaminok bevitele természetes forrásokból a leghasznosabb!
Forrás: Mom Junction

 D-vitaminból 10 mikrogramm szedése ajánlott, amely nagyjából 800 nemzetközi egység kolekalciferolnak felel meg: erre a kismama immunrendszerének segítése, vitalitásának fenntartása, és a magzat csontjainak megfelelő fejlődése érdekében van szükség. A D-vitamin szedése naponta ajánlott mindenki számára, főleg ha nem tartózkodik eleget a napon, az őszi-téli időszakban és azoknak kifejezetten, akiknek sötétebb bőrkomplexusa van.

Vigyázni kell a terhesség során arra is, nehogy túl sok A-vitamint vigyen be a kismama a szervezetébe, mivel az veszélyeztetheti a magzat egészségét!

 

Vega- és vegán életmód esetén

Amennyiben valaki a terhessége során nem fogyaszt állati eredetű táplálékot, mindenképp szüksége van a következő vitaminok tablettákból való pótlására: B12-vitamin, cink, vas, omega-3 zsírsavak. Nem muszáj azonban multivitamin tablettákra gondolni, az algatabletták is megfelelnek a vitaminok pótlására.

A legjobb terhesvitaminok

Ezeket keressük a magzatvédő készítményünkben:

Amennyiben valaki mindenképp szeretne magzatvédő vitamint szedni, a magyar piacon a legjobbnak számító készítmények a Centrum materna, a Gravida és az Elevit magzatvédő vitaminok, amik közül ár-érték arányban a Gravida a legjobb. Egyes esetekben a nőgyógyász vagy a háziorvos külön ajánlást ad, hogy milyen típusú magzatvédő vitamint érdemes szedni, főleg abban az esetben, ha a kismama valamilyen hiánybetegségben szenved.

Az összes terhesvitamin összetétele és ára megtalálható itt.

A terhesvitaminok mellékhatásai 

A terhesvitaminok szedése hányingert és émelygést okozhat, illetve a reggeli rosszullétek kialakulásához is hozzájárulhat. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes a tablettákat az étkezések során bevenni, vagy lecserélni a vitamint egy másik termékre. (Persze a tüneteket meglehetősen nehéz lehet észlelni, mivel a vitaminszedés nélkül is gyakran kialakul a reggeli rosszullét tünetegyüttese.) 

Amennyiben a kismama elfelejti bevenni a napi vitaminadagot, érdemes azt pótolni olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Két adagot azonban semmiképp nem szabad együtt bevenni, mivel ez rövidtávú túladagolási tüneteket okozhat, ráadásul egy adag kimaradása semmilyen következményekkel nem jár.

A terhesvitaminok mellékhatásaként a széklet lehet sötétebb színű, illetve kialakulhat székrekedés is a vas fokozott bevitelének következtében. A székrekedés azonban elkerülhető, ha a kismama sok vizet isznak és mellé sok zöldséget fogyaszt. A csonthéjas gyümölcsök és a füge kiváló fogyasztása természetes gyógymód lehet a székrekedés ellen.

Amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztalunk a tabletták szedése során, érdemes konzultálni az orvosunkkal! Rengeteg olyan gyógyszer van, amelynek hatóanyagai interferálhatnak a magzatvédő vitaminokkal, ezért érdemes megkérdezni orvosunkat, hogy továbbra is szedhetjük-e a korábban alkalmazott készítményeket, amennyiben belekezdünk a családtervezésbe, illetve a terhesség alatt.

A vitaminok túladagolása

A legtöbb várandós nő mindent elkövet annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint- és ásványi anyagot bejuttassa szervezetébe a magzat megfelelő fejlődése érdekében, azt azonban kevesen veszik figyelembe, hogy a vitaminok túladagolása is veszélyes lehet. A vitaminokkal dúsított termékek, a smoothiek, a müzliszeletek és más hasonló ételek egészséges választásnak tűnhetnek a kismamák számára, ez azonban nem minden esetben van így. A magzatvédő vitaminok és az egészséges étrend mellett nagyon fontos, hogy a leendőbeli anyuka odafigyeljen arra is, hogy a további étkezések során milyen plusz tápanyagokat juttat be a szervezetébe. Ennek főleg a zsírban oldódó vitaminok, így az A-, D-, E-, K-vitamin esetében van nagy jelentősége, mivel ezeket a szervezet elraktározza és így könnyebb őket túladagolni.

Az A-vitamin túladagolás például kifejezetten kár lehet a magzatra nézve: a szemek, a koponya, a tüdő és a szív torzulását is kiválthatja. Legyünk tehát óvatosak és ne akarjuk eltúlozni a vitaminok szedését!

A terhesvitaminok tényleg feleslegesek?!

Az anyukák hajlamosak megvenni a legdrágább terhesvitamiokat annak érdekében, hogy a gyermeküknek már a kezdetektől a legjobbat adják. Viszont ez csak a marketingnek való bedőlés, ugyanis a terhesség alatt pluszban szükséges vitaminok leginkább csak a D-vitamin és a folsav, amik pedig viszonylag olcsón hozzáférhetőek. Összehasonlításképpen ezek egy havi adagjának patikai ára 1200 forint, míg a magzatvédő vitaminok ára ennek legalább a duplája. A vas- és a kalciumpótlásra is oda kell figyelni, amennyiben azonban az orvos ezeket a tablettákat EÜ-támogatott formában felírja nekünk, ezek is csak minimális költségeget jelentenek. Persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy a szintetikus vitaminok sokkal kevésbé hatékonyan szívónak fel, mint a táplálékkal felvettek.

A szakemberek azt ajánlják a várandós nőknek, hogy már a terhesség elejétől kezdve törekedjenek az egészséges, illetve változatos táplálkozásra. Nyugodtan egyenek csak annyit, amennyit kívánnak, butaság a kettő helyett kell enni mítosz. Különböző vitaminokra pedig csak akkor van szükség, ha valamilyen hiánytünet alakul ki. A multivitaminok fontosságáról, illetve arról, hogy melyikre van szükségünk arról ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Hasznos tudnivalók

Egy jó minőségű terhesvitamin az egészséges életmód mellett sokat segíthet abban, hogy a mama és a baba is egészséges maradhasson. A terhesség előtt- és alatt a folsav a legfontosabb tápanyag, de minden vitamin- és ásványi anyag fontos a terhesség során, mivel a sejtek felépítéséhez és a normális fejlődéshez ezekre nagy szükség van. A legtöbb fontos tápanyagot azonban vissza tudjuk pótolni egy kiegyensúlyozott és egészséges diéta során, így az egészséges táplálkozás kifejezetten fontos a terhesség során. 

A legtöbb orvos egyébként ajánlja a magzatvédő vitaminok szedését és felhívják arra is a figyelmet, hogy kifejezetten fontos a vitaminok szedése már a terhesség tervezése során, hogy a leendőbeli anyuka szervezete az első napokban- hetekben megfelelő vitamin- és ásványi anyag tartalékkal rendelkezzen, amikor az embrió a legnagyobb- és legfontosabb fejlődési lépéseken megy keresztül. Amikor a kismama megtudja, hogy terhes, érdemes vérvételre menni annak érdekében, hogy az esetleges vitaminhiányok és egészségügyi problémák kiderülhessenek (például a vashiány is megelőzhető ezáltal). A különböző tápanyagok mérték nélküli bejuttatása a kismama szervezetére sincs pozitív hatással, a magzat azonban komoly károsodásokat szenvedhet ennek következtében. Érdemes tehát a vitaminok szedése során a betegtájékoztatóban leírtakat szigorúan betartani és emellett egészségesen étkezni, sokat mozogni, jógázni, minél kevesebbet stresszelni, lemondani a káros szokásokról, és sokat pihenni annak érdekében, hogy a baba és a mama is jó egészségnek örvendhessen!

 

Borítókép forrása: healthtap.com

Források:

https://draxe.com/prenatal-vitamins/

https://www.webmd.com/baby/
guide/prenatal-vitamins

Hozzászólások