PCOS tünetei, okai, kezelése

PCOS tünetei, okai, kezelése

A PCOS egy nőket érintő hormonális betegség, mely rengeteg komplikációt: terméketlenséget, szívbetegséget, cukorbetegséget okoz. Mi okozza a PCOS-t és mivel kezelhető?

Mi is az a PCOS?

A PCOS egy mozaikszó, ami a Policisztás Ovárium Szindróma rövidítése. A betegség hatására felborul a nők hormonháztartása, terméketlenné válhatnak, illetve a külsejükben is drasztikus változások léphetnek fel: megnőtt testsúly, megerősödő szörzet. A PCOS-ben szenvedő nők petefészkében kicsi ciszták növekednek. Ezek a ciszták nem veszélyesek, de zavarják a hormontermelést és a petefészek több férfihormont kezd el termelni, ez okozza a tüneteket.

PCOS
Cisztákkal teli petefészek
Forrás:glowm.com

A PCOS tünetei

 

Súlyproblémák

A betegségben szenvedő nők nagyon hajlamosak a hízásra, illetve problémáik vannak a felesleges testsúly leadásával is.

Szőrösődés

Az arcon és testen lévő szőrök vastagabbak és sötétebbek a szokottnál, illetve több szőr jelenik meg a mellkason, a háton és a hason.

Szabálytalan menstruáció

A PCOS-es nőknek általában mindössze 9 menstruációjuk van egy évben és a ciklus is szabálytalan. Van akinek a menstruációja nagyon erős vérzéssel jár, de van akinek nincs is menstruációja egész évben.

Termékenységi problémák

A beteg nők nagy részének problémái vannak a teherbeeséssel, de a betegség akár teljes terméketlenséget is okozhat!

A PCOS okai

A PCOS pontos kiváltó okai máig tisztázatlanok, de a kutatók szerint genetikai problémáról van szó. A betegség örökölhető és megnövekszik a kialakulásának a valószínűsége, ha a család női tagjai között valakinek szabálytalan menstruációja van vagy cukorbetegségben szenved.

A PCOS következményei

 

A hízáson és a menstruációs problémákon kívül a PCOS-nek még számos súlyos következménye van:

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

A hormonális változás hatására a szervezet nem képes jól használni az inzulint, inzulinrezisztencia alakul ki. A kezeletlen inzulinrezisztencia pedig cukorbetegséghez vezethet.

Magas vérnyomás

A PCOS és a testtömeg növekedésének hatására megnövekszik a vérnyomás, ami számos súlyos szövődményt: agyvérzést, szívproblémákat okozhat.

Magas koleszterinszint

A megnőtt testsúllyal együtt általában meg szokott növekedni a koleszterinszint is. Ez pedig érelmeszesedéshez és hosszú távon szívbetegségekhez vezethet.

A PCOS diagnózisa

Nincs kifejezetten PCOS-re készült teszt. Az orvos várhatóan az alábbi dolgokat fogja elvégezni, mielőtt felállítja a diagnózist:

  • Megvizsgálja az eddigi kórtörténetet.
  • Fizikai vizsgálatokat végez, megnézi a testsúlyt, a testszőrzetet, illetve megméri a vérnyomást.
  • Laborteszteket végeztet, ahol megnézik a vércukorszintet illetve a különböző nemi hormonok és a tiroid szintjét.
  • Ultrahanggal megvizsgálja a petefészket, ahol élőben láthatja annak állapotát.
  • Szükség esetén a cisztákból laparoszkópiával mintát vesz.

A PCOS kezelése

 

A PCOS kezelhető, de sajnos nem gyógyítható. Az alábbiakkal nagyon jól kezelhetőek a PCOS tünetei:

Testmozgás

Nagy hangsúlyt kell fektetni a rendszeres testmozgásra, lehet az akár gyaloglás vagy komolyabb erőnléti edzés is.

Egészséges ételek

A hízást elkerülendő a PCOS-es betegnek érdemes diétázniuk és előnyben részesíteni a teljes kiörlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket, amikkel fogyni tudnak és a szívüket is védik. A szakemberek szerint már 5 kg leadása is jó hatással van a hormonháztartásra és segít a menstruációs ciklus helyreállításában. A mediterrán diéta például kimondottan ajánlott!

Dohányzásról való leszokás

A dohányzás a nőkben növeli a férfihormon szintjét, ami a PCOS-nél már amúgy is kimondottan magas és így tovább súlyosbodnak a tünetek.

Fogamzásgátló tabletta szedése

Szükség esetén az orvos fogamzásgátlót ír fel, mivel hormontartalmának köszönhetően ez a gyógyszer segít a menstruációs ciklus helyreállításában és a tünetek kezelésében.

Műtét

Laparoszkópiás műtéttel, úgynevezett drilling eljárással, a beteg petefészket többször is átlyukasztják, így a sorvadt tüszők tartalma kiürül és friss tűszők tudnak helyettük nőni. A műtét hatására szinte azonnal lecsökken a férfihormon szintje, helyreáll a mentruációs ciklus, megnő a teherbeesés esélye.

Borítókép forrása: anatur.hu

Felhasznált források:

http://www.webmd.com/women/
tc/polycystic-ovary-syndrome-pcos-topic-overview#1

http://www.healthline.com/health/
polycystic-ovary-disease?m=2#overview1

Hozzászólások