Papaja: az egyik legegészségesebb gyümölcs!?

Papaja: az egyik legegészségesebb gyümölcs!?

A papaját Kolombusz az angyalok gyümölcsének nevezte: az édes, különleges, pézsmás gyümölcs belseje vajszerű és bár egykor egzotikusnak számított, mára már egész évben vásárolhatunk ilyet a nagyobb szupermarketekben. Egészségre gyakorolt pozitív hatásairól pedig ódákat zenghetünk.

 

A papaja vagy dinnyefa (Carica papaya) gyümölcse a papaja. Az Amerikai kontinensen őshonos gyümölcsfát valószínűleg keresztezésekkel hozták létre. Mexikóban már évszázadokkal a klasszikus közép-amerikai kultúrák előtt művelésbe vonták. Sok helyen kedvelt gyümölcs: salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez is felhasználják. Leve savanykás, a multivitaminos üdítőitalokból jól ismerhetjük.

papaya
A papaja úgy terem, mint a kókuszdió. a fa tetején.
Forrás: Balcony Garden Web

Ránézésre a sárgadinnyéhez hasonló, érett állapotban narancssárga bogyótermések a törzs felső részén, a levélkorona alatt fejlődnek ki. A papaja akár 50 centiméteresre is képes megnőni és a legnagyobbak akár 5 kilósra is megnőhetnek. Rózsaszín vagy narancssárga gyümölcshúsa mintegy 3 cm vastag. A  papaja (éretlen) gyümölcsében, ahogy a fa többi részében is, papain található, ami  a pepszinhez hasonló fehérjebontó enzimet, proteázt tartalmaz. (Ugyanez megtalálható egyébként az ananászban is.)  Fekete, borsónyi magvai a termés központi üregét töltik meg. A magok ugyan ehetők, de keserűek.

Miért egészséges a papaja?

A papaja nemcsak a trópusokat idéző íze miatt olyan kellemes: rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így karotinoidokat, flavonoidokat és C-vitamint is. Ezen kívül találunk benne még B-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot és kalciumot is. Fontos megemlíteni a növényi rosttartalmát is. Ezek együtt képesek felvenni a harcot a szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a vastagbélrák ellen.

Az emésztőrendszer egészségét támogatja

A papaja tápanyag összetételéről kiderült, hogy képes megakadályozni a vastagbélrák kialakulását. A papaja rostjai megkötik a rák kialakulásáért felelős toxinokat és megvédi a még egészséges bélhámsejteket. A papaját a világ minden részén, különösen Ázsiában régóta használják különböző betegségek kezelésére. A kutatók azt állítják, hogy a papajakivonat nem gyakorol semmilyen toxikus hatást a normál sejtekre, így el lehet kerülni a rákgyógyszekre jellemző mellékhatásokat.

Gyümölcse bizonyos emésztési zavarok, így a gyomorsav-elégtelenség, emésztési problémák miatt kialakuló migrén, felfúvódás, hasnyálmirigy-elégtelenség kezelésére is ajánlott. A papajakivonatot a bél különféle élősködői ellen hasznosíthatjuk, illetve a belekre is nyugtatóan hat. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését a gyomorsav mennyiségétől függően.

papaj
A papaja magjai ehetőek, bár kicsit kesernyés ízük van. Salátaöntetek készítéséhez ajánlott a felhasználásuk.
Forrás: Jule's Market

Sokan nem tudják, de a műanyag palackokból kioldódó anyagok is irritálhatják a bélrendszert.

 

Szívproblémák ellen

A papaja összetevői segíthetnek megelőzni az érelmeszesedést, illetve a diabéteszes szívbetegség kialakulását is. Ez a gyümölcs rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely a még szintén benne fellehető A-vitaminnal együtt segít megakadályozni a koleszterin oxidációját. Amíg a koleszterin nem oxidálódik, addig képtelen kitapadni az erek falára, így addig nem képes kialakulni az érelmeszesedés sem: így a stroke és szívroham kockázata is kisebb.

A növényi rostok híresen jó koleszterincsökkentők, ezen kívül a papajában található folsav képes bontani a plakkokat az érfalakon, így a papaja nemcsak az érelmeszesedés megelőzésére, de a már kialakult plakkok bontására is alkalmas.

Gyulladásra és napégés ellen

A papaja ritka enzimei képesek csökkenteni a gyulladásokat: a napégés okozta fájdalmas égési sérülésekre és azok elfertőzőséde ellen is alkalmazzák Mexikóban. A felfekvés elleni szerekben is megtaláljuk. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.

A szebb bőr érdekében

A hatalmas mennyiségű vitamin és enzim, ami a papajában van, kiváló alapanyagként szolgál kozmetikumokhoz: a bőrünk egészségessé és fényesség tehető akár egy otthon, papajából készített arcmaszkkal is, de a boltban kapható készítményekből is válaszhatunk papajásat! A papajából és az argánolajból együtt igazi csodakozmetikumot állíthatunk elő: turmixoljuk össze őket, majd használjuk arcmaszkként.

papajasrc
Beauty tipp: argánolajas- papajás arcpakolás.
Forrás: stylepresso.com

Az immunrendszer támogatója

Az A- és C-vitamin egyaránt szükségesek az egészséges immunrendszer fenntartásához, így a papaja az influenzás időszakban is hasznos szolgálatot tehet. Szedjünk mellé cink tablettát is a biztonság kedvéért!

Macula degeneráció ellen

A szem egészségéről szóló korábbi cikkünkben már említettük, mennyire fontos az A-vitamin a retina épségéhez és a macula degenerációról is beszámoltunk. A narancssárga A szem egészségéről szóló korábbi cikkünkben már említettük, mennyire fontos az A-vitamin a retina épségéhez és a macula degenerációról is beszámoltunk. A narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben általában sok a karotinoid, amely az A-vitamin előanyaga. Ezért érdemes tehát répát, narancsot és papaját fogyasztani: általuk csökkenthető az időskori gyengénlátás, illetve esetleges vakság kialakulásának esélye. A papaja ezen kívül tartalmaz még luteint és zeaxantint is, amelyek pedig a szürke- és zöldhályog kialakulását előzhetik meg.

A Rheumatoid Arthritis ellenszereként

A  reuma betegség az ízületek fájdalmát, duzzanatát és idővel deformálódását hozza létre. Néha ezek a tünetek még a legegyszerűbb tevékenységet is meg tudják hiúsítani, így például egy üveg kinyitása, vagy a gyaloglás is nehézkessé válhat. A reuma fent leírt formája gyulladásos eredetű, a gyulladásos folyamatokra pedig nagyon jó a papaja, ahogy már említettem is. Az arthritis esetén sok kalcium bevitele ajánlott, de fontos a folyadékpótlás és a megfelelő fehérjebevitel is.

Cukorbetegség esetén

A magas rosttartalmú étrend csökkenti az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét, a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél ezen kívül pedig a lipid és inzulin aránya is kedvezőbb értékeket mutatott. A cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott tehát ez a gyümölcs, bár elég sok szénhidrátot tartalmaz.

kaja
A papaját fogyaszthatjuk magában, de akár salátát is készíthetünk belőle.
Forrás: travelsense.asia

A boltban attól függően válasszuk ki a nekünk megfelelő gyümölcsöt, hogy mikor akarjuk majd elfogyasztani. Amennyiben egy napon belül akarjuk megenni, puhább, narancssárga gyümölcsöt kell hazavinnünk, mivel ez az érett állapot, ha mégis későbbre vásárolnánk, vegyünk inkább citromsárga, keményebb gyümölcsöket. Fogyaszthatjuk úgy, mintha dinnyét ennénk, de salátákban, vagy díszítésként is kiváló.

A növény mérgező hatását nem írta még le senki, de a dinnyefából készült termékek csak orvosi rendelvényre kaphatók, mert egyesekből allergiás tüneteket váltanak ki és módosíthatják a véralvadást is!

Borítókép forrása: About.com Thai Food

Források:

www.superfoodprofiles.com/papaya-health-benefits

www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=47

 

Hozzászólások