Pálmaolaj, pálmazsír: hatásai, egészség, fogyókúra

Pálmaolaj, pálmazsír: hatásai, egészség, fogyókúra

Az olajpálmából készült pálmaolaj a világ egyik legtöbbet használt olaja, ám egészségre gyakorolt hatásairól a vélemények eléggé megosztóak.  Milyen egészésgügyi előnyei és hátrányai vannak a pálmaolaj fogyasztásának?

Mi is a pálmaolaj?

A pálmaolaj és pálmazsír az olajpálma gyümölcséből készül sajtolással. A növényt főként Malajziában és Indonéziában termelik. Finomítatlan változata narancssárgás vöröses, ez az egészségesebb is antioxidáns tartalmának köszönhetően. Olvadáspontja 35 Celsius fok, így azalatt pálmazsírról, míg afölött pálmaolajról beszélhetünk. A hevítést nagyon jól bírja, füstpontja 232 Celsius fok. Ezen tulajdonságának köszönhetően elég széleskörben elterjedt használata az élelmiszeriparban, hiszen az összes növényi olajnál jobban bírja a hőt. Az élelmiszeriparban továbbá stibilizátorként használják, ettől lesznek utánozhatatlanul krémesek a csokik, édességek. Használják még biodízel üzemanyagok előállítására, valamint kozmetikumoknak is alapanyaga.

A pálmaolaj telített zsírokban gazdag, a benne található zsírok fele telített. Fontos E-vitamin forrás, illetve a vörös pálmaolaj béta-karotint tartalmaz, ami az A-vitamin egyik előanyaga.

food
Az Olajpálma termése
Forrás: foodnavigator.com

A pálmaolaj egészségre gyakorolt hatásai

A pálmaolaj jót tesz az agynak

A pálmaolaj tokoferolban gazdag, ami az E-vitamin egyik formája. Ez az anyag lelassítja a demenciát, csökkenti az agyi károsodásokat, illetve csökkenti a stroke kialakulásának esélyét.

A pálmaolaj védi a szivet

Több kutatás is bizonyította, hogy a pálmaolaj és az olivaolaj keveréke csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét és megnöveli a jó koleszterin (HDL) szintjét. A pálmaolaj a transzzsírsavak egészséges alternatívája.

A pálmaolaj kitűnő A-vitamin forrás

A pálmaolaj növeli az A-vitamin szintjét a szervezetben, még akkor is, ha a páciens cisztás fibrózisban szenved és nehézségei vannak a zsírban oldódó vitaminok felszívódásával. Egy kutatás bebizonyította, hogy azoknál a kisgyermekeknél, akik napi 1 teáskanál pálmaolajat fogyasztottak magasabb volt az A-vitaminszint, mint azoknál, akik tabletta formájában szedték a vitamint.

A pálmaolaj egészségkárosító hatásai

Rossz zsírsav-összetétele miatt a pálmaolaj nem a legjobb választás az étkezésekhez. Rengeteg benne a telített zsírsav, ami hízlal, mivel könyen alakul zsírrá a szervezetben. A koleszterinszintre gyakorolt hatásának megítélése kettős: több olyan kutatás is van ami szerint a pálmaolaj csökkenti a koleszterinszintet, míg más tanulmányok éppen az ellenkezőjére mutatnak rá.

Ha túlhevítik a pálmaolajat, akkor a létrejövő anyagok a legfőbb okai az ízületek gyulladásainak, a szív és érrendszer gyulladásos betegségeinek.

Rákkeltő a pálmaolaj?

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság [EFSA] arra figyelmeztetett, hogy pálmaolajban rákkeltő szennyezőanyagokat találtak. Ezekből keveset is elég fogyasztani ahhoz, hogy növelje a rák esélyét a gyerekeknél és egyes felnőtteknél. Rengeteg élelmiszergyártó cég használ pálmaolajat, például a Nutella-ban is van pálmaolaj. A  pálmaolajat az úgynevezett glicidil-zsírsav-észterek (GE) miatt tartják rákkeltőnek, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat, ami az élelmiszergyártás során azért előfordul.

A gyártók ugyan mindenkit megnyugtatnak, hogy a gyártás során nem melegítik fel a pálmaolajat 200 Celsius fok fölé, azért nem árt óvatosnak lenni és minél kevesebb pálmaolajat tartalmazó édességet fogyasztani.

A pálmaolaj és a környezetvédelem

A pálmaolaj a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak mintegy 35 százalékát teszi ki! A 6,6 millió tonnás fogyasztással Európa a harmadik helyen áll a fogyasztók listáján: egy friss tanulmányból kiderült, hogy az EU-ban fogy el az illegálisan kivágott területeken termesztett pálmaolaj 18 százaléka: a legnagyobb fogyasztók Hollandia és Németország.

Egy hektárnyi olajpálma átlagosan 3,7 tonna olajat ad, így tehát ahhoz, hogy a világ igényét kielégítsék erre az olcsónak számító termékre, 14 millió hektár földterületre van szükség. Ezeket a területeket azonban nem lehet sokáig művelés alatt tartani, mivel tápanyagtartalmuk gyorsan kimerül, tehát újabb erdőket kell évről-évre felégetni, csökkentve és felosztva azokat az erdőket, amelyek a világ legnagyobb biodiverzitású élőhelyeinek számítanak. 

Számos környezetvédő civil szervezet, köztük a Greenpeace kampányolt aktívan azért, hogy olyan világméretű cégek, mint az Unilever, Mondelez, Protcer&Gamble vagy a Nestlé kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat használjanak fel a termékeikben. Olyat, amelynek termesztése során figyelembe vették a természetes környezet megőrzését és az ott élő embereket is. 2014-től pedig minden termék csomagolásán pontosan fel kell tüntetni, milyen olajat és zsírt tartalmaz. 

Hozzászólások