Narancsbőr avagy cellulit kezelése, diéta, krémek

Narancsbőr avagy cellulit kezelése, diéta, krémek

A narancsbőr (cellulit vagy adiposis edematosa) a bőr alatti kötőszövetben való zsír helyi felhalmozódásaként alakul ki, amely a bőr egyenetlenségét okozza, ami így a narancs héjához hasonlóvá válik. A tévhitekkel ellentétben a cellulitisz egy másik, gyulladásos bőrbetegség, amelyet baktérium okoz. 

A narancsbőr okai

A narancsbőr kialakulásának okai nem igazán egyértelműek még, de több tényező is közrejátszhat, mint kiváltó ok:

1. A nők betegsége (általában)

A cellulit általában a nők betegsége, aminek oka abban keresendő, hogy a nők női hormon, vagyis ösztrogén szintje magasabb, ez a hormon pedig hozzájárulhat a szövetek fellazításához.  A női zsírszövet ráadásul közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. A zsírsejtek a lazább kötőszövetbe ágyazódva nagyobb teret nyerhetnek, könnyebben feldúlhatják a lazább kötőszöveti rostokat. A nők 80-90 százalékát érinti a cellulit élete valamelyik szakaszában.

2. Rossz vérellátás és anyagcsere

 

Ha rossz a vér- és a nyirokkeringés, ha lassabb az anyagcsere, jellemzően hideg a bőr, akkor akadozik a sejtek tápanyagellátása, kevés az oxigén, és csökken a méregtelenítési aktivitás is. Mindez a kívülről is jól látható csomók kialakulásához és hepehupás bőrhöz vezet.

3. Testsúlyingadozás

Az olyan nőknél, akiknek súlya ingadozik, illetve magas a BMI-jük, azaz a testtömeg indexük, gyakrabban alakul ki narancsbőr.

cell
A cellulit okai képekben
Forrás: draxe.com /munkahet.hu

4. Genetikai hajlam

A genetikai hajlamunk kiválóan leírja a jövőbeli kilátásainkat, mivel édesanyánk és nagymamáink testalkata és fogékonysága a narancsbőrre nagy valószínűséggel megmutatja, hogy mire számíthatnak a lányok idősebb korban, mivel a metabolizmus hatékonysága és a bőr alatti zsír lerakódása is nagyban függ az öröklött faktoroktól, ezekhez azonban már a környezeti tényezők is hozzájárulnak. A cellulit kialakulásáért többek között  az ACE enzimet és a HIF1A transzkripciós faktort kódoló gének felelősek, amelyek tehát örökölhető tulajdonságok.

5. Bőrszín és komplexus

Az, hogy melyik rasszhoz tartozunk, nagyban befolyásolja, hogy mekkora esélyünk van a narancsbőr kialakulására. Az europid, fehér bőrű nőknél jóval nagyobb eséllyel alakul ki narancsbőr, mint például az ázsiaiaknál.

6. Ülő munka, mozgásszegény életmód

Az ülő- és állómunkák során egyaránt nő a celluitisz kockázata, mivel a folyamatos egy helyben való ülés vagy állás során a vérkeringés csökken. A cellulit elkerülése érdekében is fontos tehát, hogy a mindennapjaink során is megmozduljunk: fussunk, tornázzunk, ússzunk vagy jógázzunk!

 

7. Stressz

A stresszt általánosan minden modernkori betegséggel kapcsolatba lehet hozni, hiszen hullhat emiatt a hajunk, idejekorán megőszülhetünk, de akár hasmenést is kiválthat a mindennapjaink részét képező stressz, ami ráadásul az immunrendszerünket is gyengíti. A stressz növeli a katekolaminok szintjét a szervezetben, ezek az anyagok pedig összefüggésbe hozhatóak a narancsbőr kialakulásával is. 

8. Várandósság

A várandósság során nagyobb eséllyel alakul ki cellulit, amelyet a hormonális változások, így például a prolaktin szint emelkedése válthat ki. A terhesség során a kismama ráadásul felszed néhány kilót, ami azért általában fenéktájékon jelenik meg, így a narancsbőr még feltűnőbb lehet ebben az időszakban. 

A narancsbőr tünetei, anatómiája

bor
Narancsbőr kontra egészséges bőr
Forrás: Gazeta.pl

A narancsbőr általában a test meghatározott részein jelenik meg:

 • a combokon,
 • fenéken,
 • a has bőrén,
 • ritkább esetben a felkaron.

Általánosan tehát elmondhatjuk, hogy azokon a területeken fordul elő leggyakrabban, ahova a nők a zsírkészletüket raktározzák. A narancsbőrt nem lehet igazán betegségnek nevezni, azonban sokakban szorongást vált ki, hogy testük nem tökéletes, így komoly kozmetikai és bőrgyógyászati problémának tekintendő inkább, amely pszichológiai problémákhoz is vezethet. 

A narancsbőr megjelenését az okozza, hogy a bőr alatt található zsírszövet lebenykéi, amelyeket normális esetben is kötőszöveti sövények választanak el egymástól, nagyobb számban türemkednek be a bőr alsó rétegébe. A narancsbőrös területeken ezek a kötőszöveti sövények vastagabbak és több fut belőlük a bőr felszínére merőlegesen, így ez okozza a bőrön a furcsa, a narancs bőréhez hasonlítható ráncosodásokat, rücsköket. 

A narancsbőr súlyossági fokozatai & tippek

A narancsbőr súlyosságának tipizálására a Nürnberger-Müller skálát használják.

0. típus

Amennyiben a cellulit tünetei nem láthatóak szabad szemmel sem fekvés, sem állás közben, sőt akkor sem, ha a fenekeden vagy combodon a bőrt összecsíped, akkor te a szerencsés öt százalékba tartozol, akinek nincs narancsbőre! Ennek oka kereshető a rendszeres sportolásban illetve a genetikai hajlam is nagyban hozzájárul. A tudatos táplálkozás szintén hozzájárulhat a cellulit elkerüléséhez, mivel kevés szénhidrát és zsír bejuttatásával az elhízás, a gyakori testsúly ingadozás is elkerülhető. Valószínűleg elég rostot is bejuttatsz a szervezetedbe, így az anyagcseréd is megfelelő sebességgel működik. A cellulit elkerüléséhez a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is nagyon fontos, így erre is érdemes odafigyelned! A fogyókúra elkerülendő.

1. típus

Az egyes típusba tartozó nők általában vékonyak, így gyakran éri őket meglepetésként, hogy náluk is megjelenik a cellulit. Ez valószínűleg valamilyen hormonális hatásra történik, így érdemes átgondolni, hogy milyen változás állt be az életedben: mit kezdtél el enni, csinálni, esetleg nem vagy-e várandós. A combod és a feneked újra feszes lehet, ha naponta minimum egy csésze zöldteát elfogyasztasz, illetve kicsit többet lépcsőzöl a szokásosnál! Zuhanyzás után érdemes valamilyen bőrfeszesítő krémet is alkalmazni!

2. típus

A narancsbőr ebben az esetben már fekve is látható. Amennyiben a cellulit ezen típusa áll fenn, alapvetően érdemes az étrenden változtatni: több salátát és zöldséget kell fogyasztani, illetve méregtelenítés is ajánlott, amire a zöldtea kiváló alternatíva lehet. A napi folyadékbevitelt is növelni kell, fogyasszunk el minimum napi 2-3 liter ásványvizet! A szénhidrátokat érdemes kerülni, le kell tehát mondani a pékárukról, illetve minden olyan élelmiszerről, ami zsíros és sok tartósítószert tartalmaz. Ennél a típusnál érdemes valamilyen cellulit elleni krémet is beszerezni (lásd később), mivel egy hónap alatt ezek akár egy típusnyi javulást is eredményezhetnek!

3. típus

A cellulit ebben az esetben már brokkoliszerű, a test kontúrját is torzítja, már nadrágot keresztül is jól látszik. Azok az emberek, akik ilyen típusú narancsbőrben szenvednek, általában nagyon keveset mozognak és egészségtelenül étkeznek. Az öt kilónál nagyobb súlyfelesleg is okozhatja a cellulit ezen formájának megjelenését. A méregtelenítés ebben az esetben is fontos, illetve a sok C-vitamin tartalmú gyümölcs, illetve több zöldség fogyasztása is ajánlott. A professzionális narancsbőr elleni krémek alkalmazása ebben a stádiumban már szinte elkerülhetetlen.

A narancsbőr kezelése

Testsúlycsökkenés

A narancsbőr leghatékonyabb kezelési módja a magas testtömeg indexszel rendelkezők számára a tartós testsúlycsökkenés, amelyet nem koplalással, hanem az egészséges életmódra való áttéréssel, sok mozgással és méregtelentéssel érnek el. A gyors fogyás a legtöbb esetben csak ront a cellulit tünetein!

Cellulit krémek és testradírok

 

Kereskedelmi forgalomban rengeteg különböző cellulit kezelésére alkalmas készítményt kaphatunk, mi a vásárlók értékelései alapján válogattuk össze a legjobbakat, amelyek a következők:

 • Phi Pazar Cafe  testradír narancsbőr ellen (150 gramm, 3990Ft)

 • Florex epres-joghurtos szappan narancsbőr és ekcéma ellen 

 • Postquam Thera narancsbőr elleni gél (200ml, 4240Ft)

 • Elemis Body Performance méregtelenítő olaj narancsbőrre (100ml, 11090Ft)

A krémek hatását fokozhatjuk úgy is, ha a kívánt területet celofánnal körbe fóliázzuk majd jó alaposan betakarózunk! Így több szívódik fel a hatóanyagokból, ráadásul az izzadás során szervezetünket is méregtelenítjük.

A legtöbb cellulit elleni krém egyébként aminofillin tartalmú, amelynek hatékonysága azonban a mai napig nem bizonyított. 

Radiofrekvenciás kezelés

A legújabb kezelési mód a cellulit eltüntetésére a radiofrekvenciás kezelés, amelyet több klinikai kísérlet során is hatékonynak ítéltek a kutatók. Hatására a zsírsejtek (adipocyták) sejtmembránja általában roncsolódik és a zsírtartalom ezáltal csökken,illetve több az apoptotikus, azaz természetesen elhaló sejt is a kezelések után. 

Mezoterápia

mezo
A mezoterápia során a zsírsejtek bontása történik
Forrás: nytimes.com

A mezoterápia lényege, hogy a szubkután zsírszövetbe, ahol a narancsbőr kialakul zsírbontó hatású anyagokat injektálnak. Ezek a hatóanyagok lehetnek metil-xantin származékok, például koffein, vagy használnak hormonokat, enzimeket, illetve növényi kivonatokat is. A leggyakrabban használt vegyület a foszfatidilkolin, ami mellé nátrium-dezoxikolátot alkalmaznak detergensként. A két anyag együtt alkalmazása a sejtmembránok roncsolódásához vezet. 

Mechanikai kezelések

A mechanikai, így az endermológiai kezelések is azon a feltételezésen alapulnak, hogy a narancsbőr legfőbb oka a vér-és nyirokkeringési zavar. Az endermológia módszerét francia plasztikai sebészek fejlesztették ki, de mára már a világ számos országában alkalmazzák. A módszer lényege, hogy görgők segítségével masszírozzák a problémás területeken a bőr felületét, és eközben szívó hatást is kifejtenek az adott területre, ami segít átdolgozni a bőr szerkezetét és eltüntetni a narancsbőr jellegzetes gödröcskéit. A kezelés hatékony módja a cellulit eltüntetésének, főleg a már egészségesen táplálkozó és egyébként vékony nőknél, akik már minden más módszert kipróbáltak.

Zsírleszívással a bőr alatti zsírszövet mennyisége csökkenthető és ezáltal fogyás is történik, a kezelés azonban a narancsbőr ellen nem hatékony, mert az ezt kiváltó zsírszövet túlságosan felületesen helyezkedik el ahhoz, hogy leszívhassák.

Természetes kezelési módok & otthoni tippek

A mechanikus vagy elektromos kézi masszírozók használata segíthet összetörni a zsírsejteket, fokozza a vér- és a nyirokkeringést, ami gyorsíthatja a salakanyagok távozását is a szervezetből! A köpölyöző masszázs a kezelendő területen vákuumot hoz létre, élénkíti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét és fokozza a méregtelenítési hatékonyságot is! A szauna, főképp az infraszauna serkenti a vérkeringést, elősegíti a zsírbontás hatékonyságát, fokozza a salakanyagok távozását. Szaunázás után az alakformáló krémek hatóanyagai is mélyebben tudnak felszívódni! 

További tippek:

 • Növeljük a kollagén bevitelt! Ennek a legjobb természetes módja, ha hiszitek, ha nem, a húsleves fogyasztása! A húslevesben mind a prolin, mint a glicin megtalálható: ezekből az esszenciális aminosavakból, illetve hidroxiprolinból áll össze később a kollagén, amely a bőrünk és a porcaink egészségének megőrzéséhez is fontos, de a cellulit megszűnéséhez is hozzájárul!
 • Szedjünk természetes cellulit elleni szereket! A bromelain és más proteolítikus enzimek hozzájárulhatnak az olyan fehérjék lebontásához, emésztést elősegítő és gyomorvédő hatásuk is van, ráadásul a gyulladások csökkentéséhez is hozzájárulnak. A Kola gyógynövény kivonata növeli a bőr elasztikus tulajdonságait, így minimalizálja a cellulit kialakulásának esélyét. Hasonló hatással rendelkezik még a zöldkávé kivonat, illetve a fukoxantin is.
 • Mozogjunk többet! 
 • Használjunk esszenciális olajokat, például grapefruitmag cseppeket a terület kezelésére! Pár csepp grapefruitmag olajat keverjünk el 2 teáskanálnyi kókuszzsírban, majd kenjük rá a narancsbőr által érintett bőrfelületre. A hatékonyság növelése érdekben fóliázzuk be a területet és hagyjuk így legalább két órán keresztül!

Diéta

Kutatások során több alkalommal is kimutatták, hogy az egészséges étkezés és pár pluszkiló leadása hozzájárulhat a cellulit eltüntetéséhez. Mit együnk az egészségesebb, narancsbőr mentes élet érdekében? 

Amit fogyasszunk:

1. Lenmag

A lenmag fogyasztása hozzájárulhat a narancsbőr eltüntetéséhez, mivel hatóanyagai növelik a természetes kollagéntermelés hatékonyságát, illetve a szervezet ösztrogén szintjét is szabályozzák. A lenmagot fogyaszthatod a reggeli zabkásád részeként, smoothie-ban vagy önmagában is elrágcsálhatod a magokat. A lenmagolaj szintén kiváló választás lehet a cellulit diéta során!

 

2. Magas rosttartalmú ételek

A magas rosttartalmú ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, az alma, a zöldségek, illetve a diófélék is. A rostos ételek növelik a felszívódási hatékonyságot a belekben, teltségérzetet okoznak, illetve rengeteg antioxidánst is tartalmaznak. 

3. Hidratáló ételek & víz

A dehidratáltság puffadáshoz és száraz bőr kialakulásához vezet, így fontos, hogy szervezetünkbe megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk be naponta. A hidratáló gyümölcsök közé tartoknak a dinnyefélék, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, illetve a zöldségek közül például a zeller és az uborka is. A cellulit diéta során 8-10 pohár (kb 2,5 liter) tiszta víz fogyasztása ajánlott!

4. Sok fehérje

A jó minőségű fehérjeforrások, mint a tanyasi csirke, a természetes vizekből fogott halak, a marha, a tanyasi tojás és a jó minőségű fehérjeporok hozzájárulhatnak az emésztési sebességed növeléséhez és ezáltal a cellulit eltüntetéshez is. 

5. Kálium bevitel

A káliumban gazdag ételek elősegítik a méregtelenítést a sejtekben. A saláták, az avokádó, a banán és a kókuszvíz mind-mind káliumban gazdag ételek, így a cellulit elleni diéta kihagyhatatlan részei!

6. Egészséges zsírok

A kókuszban és a különböző halakban sok egészséges zsír található: az esszenciális zsírsavak, így az omega 3 és 6 nagy mennyiségben található meg ezekben az ételekben, illetve sok közepes szénláncú zsírsavat is tartalmaznak, amelyek szintén hozzájárulnak az egészséges szövetek létrejöttéhez.z.

Amit kerüljünk el:

Kerüljük a sós és cukros ételeket, mivel ezek hozzájárulhatnak a zsír raktározásához, illetve a cukor a helyi gyulladások kialakulását is elősegíti. A finomított liszteket is kerülni kell a diéta során, mivel ezek olyan extra kalóriákat jelentenek, amelyek könnyen zsír formájában rakódnak le a szervezetben. Az olyan összetevőket is ki kell iktatni étrendünkből, amelyekre potenciálisan allergiásak lehetünk, így például a tej vagy a diófélék is elkerülendőek lehetnek, amennyiben valaki érzékeny rájuk. A transzzsírokat és a hidrogénezett növényi olajokat mindenkinek kerülnie érdemes, nem csak a cellulit diéta során, hanem a mindennapokban is!

Tévhitek

A magazinokban és a médiában lépten-nyomon cellulitiszként emlegetik a narancsbőrt, ez azonban egy tévhit, mivel a celullitisz a laza kötőszövet fájdalmas, gyulladásos betegsége. A narancsbőrt cellulitnak hívjuk. További tévhit az is, hogy a narancsbőr csak nőkön alakulhat ki. A férfiaknál előfordul, csak ritkábban, aminek oka abban keresendő, hogy a nők és a férfiak teste másképp épül fel, ez pedig a kötőszöveti zsírrétegre is vonatkozik. Míg a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezete a férfiaknál trapéz-, addig a nőknél téglalap alakú: terhesség esetén így nagyobb tágulásra van lehetőség.

 

Borítókép forrása: ruslekar.info

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/
articles/149465.php

https://draxe.com/how-to-get-rid-of-cellulite/

https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/
foods-fight-cellulite

Hozzászólások