Az E.coli fertőzés akár halálos is lehet

Az E.coli fertőzés akár halálos is lehet

Az E.coli baktérium a bélflóránk fontos tagja, hiszen ez a baktérium segít a szervezetnek a vitaminok felvételében. A bélrendszeren kívülre kerülve azonban súlyos fertőzést okoz.

Mi az E.coli fertőzés?

Az E. coli baktériumnak léteznek olyan törzsei is, amelyek komoly betegségeket, például bélgyulladást, húgyúti fertőzéseket és többek között agyhártyagyulladást is okozhatnak. Az eddigi legsúlyosabb fertőzés Angliában történt, mikor a mosatlan saláta miatt 150 ember került kórházba ételmérgezéssel két beteg pedig meghalt. Az esetet a baktérium legagresszívebb törzse okozta, aminek toxinja akut veselégtelenséget és súlyos vérszegénységet okoz.

Tünetei

A fertőzés lappangási ideje 3-4 nap, de 1-14 nap alatt mindenképp jelentkeznie kell a tüneteknek, amik mindenkinél másak: van, aki semmit nem észlel, van, aki gyomorrontásként éli meg a fertőzést, súlyosabb esetben a tünete lehet a láz, véres gennyes hasmenés, erős hasi fájdalmak, görcsök, hányinger, és a hányás. Csecsemőknél sápadtságot, étvágytalanságot és súlyvesztést lehet észrevenni.

Kezelése

A kezelés inkább csak a tünetekre korlátozódik a legfontosabb a kiszáradás megelőzése, az elveszített víz és ásványi sók pótlása. Abban az esetben ha a hasmenés nem csillapodik illetve egyéb szövődmények is kialakulnak, indokolt lehet az antibotikumos kezelés. Mindenképpen kórházi kezelésre van szükség akkor ha a tünetek hevesebbek, a beteg lázas, véres a széklete, hány. Ilyenkor nem kaphat antibiotikumot, hiszen az E.coli toxintermelő fajtája okozza a betegségét és az antibiotikum csak növelné a toxin mennyiségét. 

Kisebb gyermekeknél illetve akkor ha a tünetek súlyosbodnak azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis kórházi keretek között a víz és ásványi sók pótlása sokkal hatékonyabban, akár infúzió formájában is megoldható. Itt székletmintából megállapítják a baktérium pontos fajtáját, így biztosan a megfelelő kezelést kapja a beteg.

Megelőzése

Az alapvető higiéniai és kézmosási szabályok betartásával a fertőzés megelőzhető.  Kerüljük a fertőzött emberrekel való érintkezést. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, a húsokat jól süssük át, így biztosítható csak a baktériumok pusztulása. 

Borítókép forrása: morrishassonmd.com

Hozzászólások