Minden, amit a B12-vitamin-hiányról tudni kell

Minden, amit a B12-vitamin-hiányról tudni kell

A B12-vitamin alapvető fontosságú az egészséges szervezet és az immunrendszer számára, ráadásul még a hangulatunkat is befolyásolja. Egyre több klinika ajánl egészséges pácienseinek is vitamininjekciót, de vajon tényleg szükségünk van rá?

 

Miért van szükségünk a B12-vitaminra?

A B12-vitamin szerepet játszik a vörösvérsejtek termelésében, karbantartja az idegrendszert, és közreműködik az étel energiává alakításában is. Szabályozza az immunrendszert, illetve a homocisztein nevű aminosav szintjét a vérben, melynek megemelkedett szintje különböző szívbetegségekkel hozható összefüggésbe. A legtöbb embernek, akik rendszeresen fogyasztanak tojást, halat, húst, tejet, illetve tejtermékeket nincs szükségük a B12-vitamin mesterséges pótlására. A vegetáriánusoknak azonban ajánlott a táplálékkiegészítők, illetve a vitaminnal dúsított ételek fogyasztása.

Mennyi a napi ajánlott bevitel?

Az ajánlott mennyiségre vonatkozóan nincs egységes nemzetközi megállapodás. Nagy-Britanniában 1.5 mikrogramm, az USA-ban 2.4 mikrogramm, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint 4 mikrogramm a B12-vitamin ajánlott napi beviteli értéke. A terhes és szoptató nők számára még ennél is többet javasolnak. Egy tanulmány szerint minden tizenkettedik 19 és 39 év közötti nő szenved B12-vitamin-hiányban.

B12-vitamint tartalmazó ételek
Ezek az ételek a B12-vitamin bőséges forrásai
Forrás: williamdavis.com

Mik a B12-vitamin-hiány tünetei?

A tünetek közé tartozik a fáradtság, gyengeség, fejfájás, sápadtság, étvágytalanság, fogyás, zsibbadás és a fájó, piros nyelv. Okozója lehet a vérszegénység, illetve az olyan gyomor és vékonybél problémák, mint például a Crohn-betegség. A kutatók egy olyan gént is azonosítottak, ami kapcsolatban áll a B12-vitamin-hiánnyal. Hosszú távú hiánya súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

Vajon engem is érint?

Egy tanulmány szerint a 65 év alattiak körében a brit népesség 11%-át érinti a B12-vitamin hiánya. A B12-vitamin szintjét a vérből állapítják meg, amikor is az orvosok a megnagyobbodott vörösvértesteket keresik. A szakemberek nem értenek egyet abban, hogy mennyire is jók és megbízhatóak ezek a vizsgálatok. Van olyan orvos, aki szerint sok esetben félrediagnosztizálják a pácienst és nem veszik észre a vitaminhiányos állapotot, amivel sokszor olyan tünetek lennének magyarázhatóak, mint a fejfájás, az alvási problémák, a különböző görcsök, a demencia és a depresszió.

Kinek van szüksége B12 injekcióra?

A B12-vitamin megfelelően pótolható tabletta formájában is, injekcióra igazán csak annak van szüksége, akinek felszívódási problémája van a gyomrában vagy a beleiben. Nekik hidroxokobalamint szoktak adni az orvosok, ami a B12-vitamin injekciózható formája. Hat alkalommal kapnak a betegek injekciót két héten át, majd ezt követően háromhavonta egyszer. Neurológiai tünetek esetében ennél sűrűbben is kaphatnának kezelést a páciensek, de ezt az orvosok sokszor figyelmen kívül hagyják.

Többen azért kampányolnak, hogy sűrűbben megkapják a szükséges injekciót, illetve az szélesebb körben elérhető legyen a betegek számára. A kezelés vége felé a betegek túl ritkán kapnak injekciót, ráadásul az 24 óra alatt szinte ki is ürül a szervezetből, így van olyan, aki inkább külföldről szerzi be az utánpótlást.

B12-vitamin-kúra egészségeseknek. Van értelme?

Egyre elterjedtebbé válnak az olyan klinikák, amik különböző vitaminkoktélos kezeléseket nyújtanak a pácienseknek. Ezek a koktélok a legtöbb esetben tartalmaznak B12-vitamint is, és olyan ígéretekkel reklámozzák őket, mint hogy gyógyítja a vérszegénységet, erősíti az immunrendszert, segít a fogyásban, megelőzi a betegségeket.

Nincs azonban közvetlen bizonyíték arra, hogy ezek a kúrák az egészséges embereken hatásosak lennének. Egy-egy ilyen injekció olyan mennyiségű B12-vitamint tartalmaz, amit a szervezet képtelen felvenni, ezért az a vizelettel nagyon hamar távozik. Elképzelhető, hogy azok az egészséges páciensek, akik a kúra után javulásról számoltak be, diagnosztizálatlan vitaminhiányban szenvedtek.

A klinikák tulajdonosai persze a maguk igazát védik, míg a független szakértők a placebohatást vélik felfedezni a javulások mögött. Mindenesetre azt ajánljuk, hogy amíg vízben oldódó vitaminokról van szó, addig nem lehet nagyon túladagolni magunkat, ám mindig figyeljünk oda arra, hogy tartsuk magunkat az előírt adagoláshoz.

Borítókép forrása: raymondfrancisauthor.com

Forrás: www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/feb/28/everything-need-to-know-about-vitamin-b12-deficiency-immune-system

Hozzászólások