Miért olyan kellemetlen szagú az edzőruha?

Miért olyan kellemetlen szagú az edzőruha?

Bizonyos ruhadaraboknak erősebb a szaga, mint másoknak. Két egyetem a University of Alberta és a University of Ghent is vizsgálta a különböző anyagok szagát. Mindkét helyen arra jutottak, hogy a műszál sokkal büdösebb, mint a természetes anyagok, a pamut vagy a gyapjú. A különbségért azonban nem az izzadtság okolható, ugyanis a verejtéknek önmagában nincs szaga. A bőrünkön élő baktériumok okozzák azt, amik az olajos verejtékkel táplálkoznak. Ilyen verejték termelődik a hónaljban és a lágyéknál.

A kutatók elvégeztek egy kísérletet, ahol két csoport vett részt egy hajtós spinning órán. Az egyik csoport műszálas, a másik pamut pólót viselt. Az óra előtt és után is mintát vettek a résztvevők hónaljából és begyűjtötték a pólóikat. A University of Manchester két szakembere, Prof Andrew McBain és Dr Gavin Humphreys, megvizsgálta a mintákat és 300 különböző baktériumfajt találtak a hónaljból vett mintákban. A leggyakoribb törzsek a Staphylococcusok, melyek a normál testszagért felelősek, illetve a Corynebacterium mely a kellemetlen szagot okozza. Az is megfigyelhető, hogy a nőknél az előbbi, míg a férfiaknál az utóbbi a domináns.

Azonban mikor megvizsgálták a szöveteket nem találtak szignifikáns különbséget. Ráadásul hiába volt több Corynebacterium a bőrön, azok nem kerültek át a pólóra. Tehát nem maga a baktérium okozza a szagot a pólón. Viszont akkor kell lennie valaminek, amitől a műszál mégis büdösebb.

Dr Rachel McQueen a University of Alberta professzora tanulmányozta az anyagok viselkedését. Szerinte itt található ennek az oka, ugyanis a természetes és mesterséges anyagok másképp szívják fel a nedvességet. A természetes szálak, mint például a pamut, magukba szívják és a szálak között tartják a nedvességet, és az összes szagot okozó anyagot.  Így az nem jut el az orrunkig. A szintetikus anyagok azonban nem abszorbálják a nedvességet, hanem megmarad a felszínén, sőt még az olajat vonzzák. Azt az olajat, amivel a szagot okozó baktériumok táplálkoznak.

Az Univesity of Ghent kutatói egy érdekes felfedezést tettek, miközben a pamut, illetve a műszálas edzőruhákat vizsgálták. Egy különösen erős szagot okozó baktériumot, a Micrococcus-t találták, ami a pamuton és a bőrön nem, a műszálon azonban annál inkább szaporodnak.

A műszálas ruha helyett válasszuk a természetes anyagból készültet, mivel egyrészt a szaguk sem annyira erős, másrészt szárazon tartják a bőrt, így komfortosabban tudjuk élvezni a napi mozgásunkat.

Borítókép forrása: cotcot.hu

Hozzászólások