Máriatövismag olaj: a máj védője!

Máriatövismag olaj: a máj védője!

Létezik egy több mint 2000 éve ismert növény, ami híres méregtelenítő hatásáról. A máriatövisről van szó, aminek májvédő hatását már az ókorban is felismerték. Pontosan mit is takar ez a májvédő hatás, illetve hogy a belőle készült olaj mi minden másra használható még, ezt mutatjuk be mostani cikkünkben.

 

Mitől olyan hatásos a máriatövismag olaj?

A máriatövis magja nagy mennyiségben tartalmaz egy szillimarin nevű antioxidánst, ami csökkenti a szabadgyökök felszabadulását illetve az oxidatív stresszt. Csökkenti a májban lévő toxinok mennyiségét, illetve pozitív hatással van a máj regenerációjára. Ezen kívül az olaj esszenciális zsírsavakban (omega-3, omega-6) gazdag valamint található még benne E-vitamin is.

máriatövis
A máriatövis a mediterrán területen öshonos, de hazánkban is termesztik.
Forrás: mercola.com

A máriatövismag olaj jótékony hatásai

Védi a májat és segít a méregtelenítésben

A máriatövismag olaj hatékony méregtelenítő. Segít a májsejtek újjáépítésében, illetve magában a méregtelenítés folyamatában is. Visszafordítja azokat a káros folyamatokat a májban, amik a folyamatos alkoholfogyasztás, a bevitt mérgek és nehézfémek hatására indulnak be.

A máj védelme nagyon fontos, ugyanis ez a szervünk végzi a test méregtelenítését. Mindennap, folyamatosan tisztítja a vérünket, ám ezen kívül még szerepet játszik bizonyos hormonok termelésében illetve szintjük szabályozásában is. Láthatjuk tehát, hogyha valakinek rosszak a májfunkciói, azok mennyi mindenre kihatással lehetnek.

A máriatövis többféle májbetegségre is elfogadott kezelési mód. Ilyen betegségek például: a zsírmáj, a sárgaság, a pikkelysömör, a hepatitis és az alkoholos máj.

Rákellenes hatással rendelkezik

A máriatövismagban található szilimarin a májvédő hatásán kívül, rákellenes hatásáról is ismert. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a DNS károsodást, illetve gátolja a rákos tumorok növekedését.

2007-ben a Minnesotai Egyetem bebizonyította, hogy a máriatövis májvédő és antikarcinogén hatással rendelkezik. Gátolja a rákos sejtek fejlődését a prosztata-, a mell-, a méhnyak és a bőrrák esetében.

Mintegy 50-70 százalékban van jelen a máriatövisben a szilibin nevezetű antioxidáns, ami a szilimarin egyik fajtája. Ez stimulálja a fehérjeszintézist, illetve megvédi az egészséges sejteket a mutációtól. Gátolja a méreganyagok lerakódását a szervezetben, segíti a sejtek megújulását, megvéd a szennyeződések és a méreganyagok által felszabadított szabadgyököktől.

 

Csökkenti a koleszterinszintet

A máriatövis jó hatással van a szív egészségére, csökkenti a koleszterinszintet, védi az artériákat az oxidatív stressztől. Ugyan még több vizsgálatra van szükség, de az eddigiekből úgy tűnik, hogy a szilimarin a hagyományos kezelésekkel kombinálva csökkenti az LDL („rossz koleszterin”) és a triglicerid szintet. Nagyon jól csökkenti a koleszterinszintet a zabpehely is, amit bátran fogyaszthattok a máriatövismagolajjal.

Segít a diabétesz kezelésében

Több kutatás is rávilágított arra, hogy a szilimarin a hagyományos kezelésekkel kombinálva szabályozni tudja a diabétesz tüneteit. A kutatók úgy találták, hogy az értékes antioxidánsoknak köszönhetően a máriatövis segít csökkenteni az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek vércukorszintjét.

Egy 2006-os amerikai kutatás úgy találta, hogy a szilimarint szedő cukorbetegek éhgyomri vércukor-, és inzulinszintje is javulást mutatott azokéval szemben, akik csak placebót kaptak. Ennek az lehet az oka, hogy a máj is szerepet játszik a hormonok vérben való felszabadításáért.

Javítja a bőr egészségét

Tanulmányok kimutatták, hogy a szilimarin hatékonyan gátolja az UV-fény általi oxidatív stressz kialakulását. Ez azért fontos, mert így az UV-fény által okozott bőrrák megelőzhetővé válik. A máriatövismag olaj így hatékonyan csökkenti a bőr károsodásait, illetve véd a bőrrák kialakulásától.

Öregedésgátló hatása van

A máriatövismag olajban lévő antioxidánsok, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavak védik a bőrt a gyulladásoktól és a szennyezőanyagoktól, kisimítják a ráncokat. Csökkentik a bőr öregedésének látható jeleit, illetve megakadályozzák azok kialakulását. Az antioxidánsok védik a szemet, az izmokat és az ízületeket.

A máriatövismag olaj mellékhatásai

Ismert mellékhatása nincs, szélsőséges esetben minimális hashajtó hatása lehet, ezért is érdemes betartani a napi fogyasztási mennyiséget. Mint sok hasonló anyag ez is allergén, de nem találkoztak még olyannal, aki allergiás lenne rá.

Források:
https://draxe.com/milk-thistle-benefits/
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/benefits-of-milk-thistle-seed/


Borítókép forrása:
aot.de

 

Hozzászólások