Kókuszkrém és kókusztej: pontosan mire is jók?

Kókuszkrém és kókusztej: pontosan mire is jók?

A kókusztej az érett kókuszdióból kivont krémes állagú folyadék, amit nem szabad összetéveszteni a kókuszvízzel. Utóbbi a friss kókusz belsejében található, átlátszó folyadék. A kókuszkrém tulajdonképpen maga is kókusztej, csak annak a zsírosabb, sűrűbb változata. 

A kókusztej egészségre gyakorolt hatásai

Koleszterinszint-csökkentő, javítja a szív egészségét

A kókusztej zsírsavainak fele laurinsav, ami egy közepes szénláncú zsírsav. A laurinsav jó felszívódási képessége miatt kiváló energiaforrás a szervezet számára, illetve emellett számos jótékony hatása van a szív- és érrendszerre is. A kókusztej a magas vérnyomás csökkentéséhez és az egészséges artériás- és vénás rendszer megőrzéséhez is hozzájárul, segít fenntartani a vérerek elasztikusságát és megakadályozza a plakkok kialakulását is. 

A laurinsav antivirális és antibakteriális hatással is rendelkezik, így segíthet elkerülni a különböző eredetű fertőzéseket is.

Izmok építése & az agy doppingszere

A közepes szénláncú zsírsavak javítják a szervezet energiafelhasználását könnyű felszívódásuk által, így hozzájárulnak a fizikai teljesítmény növeléséhez is. A kókusztejben ráadásul sok magnézium és kálium is van, amelyek kiváló elektrolitok, így a kókusztej az elektrolit egyensúly fenntartására és a kiszáradás és hasmenés ellen is kiválóan alkalmazható, ráadásul elősegíti a roncsolt szövetek regenerálódását és az új szövetek épülését is. 

A közepes szénláncú zsírsavakat az agy is kiválóan tudja hasznosítani anélkül, hogy bármilyen lebontási folyamaton kellene keresztülmenniük, így tanulás során is alkalmazhatjuk a kókusztejet, az agy természetes doppingszereként. 

Fogyás

A School of Dietetics and Human Nutrition tanulmányai szerint a kókusztej elősegítheti a fogyást is. A kókusztejben sok közepes zsírsav található, ráadásul az íze is édes, így a fogyókúra során kiválthatjuk vele a különböző rágcsálnivalókat, illetve mivel eltelíti a gyomrot, így sokáig nem is leszünk utána éhesek. Fontos azonban, hogy kalóriatartalmát szem előtt tartsuk és beleszámoljuk a napi kalóriabevitelünkbe! Az egészséges zsírsavak mellett a kókusztej sok ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek elősegítik a súlycsökkenést és hozzájárulnak a méregtelenítéshez. A kókusztejnek hidratáló hatása is van, emiatt segíthet elkerülni a székrekedést is, illetve az irritábilis bél szindróma kialakulásának esélyét is csökkenti. Elősegíti az emésztőszervek működését, a máj és vese működését is támogatja. A kókusztej segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában, így csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát és mivel csökkenti a vércukorszint ingadozását, közvetetten hozzájárul az elhízás megakadályozásához is.

A fogyókúra során az alma fogyasztása is kifejezetten ajánlott, mivel ez is eltelít, így hosszú ideig nem leszünk éhesek.

Elősegíti a hajnövekedést

Esszenciális zsírsavakat és E-vitamint is tartalmaz, melyek a haj növekedését is elősegítik. A kókusztej már régóta fontos szerepet játszik az indiai gyógyításban, az ajurvéda hagyományában.

Immunerősítő

A kókusztej erősíti az immunrendszert, mivel nagy mennyiségű cinket tartalmaz: így segít leküzdeni a megfázást és a köhögéses tüneteket. A cink létfontosságú szerepet játszik a prosztata egészségének előmozdításában is. Egy előzetes vizsgálat azt mutatta, hogy ez lelassítja a rákos sejtek tevékenységét is.

Vashiány ellen

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány a világon: a betegség következményeként a szervezet nem tud megfelelően építkezni, nem képez elég hemoglobint, nem képes a vörösvértestek oxigén szintjét megtartani, így anémia is kialakulhat. Egy csésze kókusztej a test vas igényének negyedét elégíti ki, tehát fogyasztása erősen ajánlott, főleg a nőknél, akik a ciklusuk során sok vért, ezáltal vasat vesztenek.

Antioxidáns, mérsékli a gyulladásos tüneteket

A kókusztejben rengeteg szelén található, ami fontos antioxidáns: szabályozza a szabad gyököket, és ezáltal segít az ízületi gyulladás, az arthritis tüneteinek enyhítésében is.

Egyéb

A kókusztej hiperlipidémiás kiegyensúlyozó tulajdonságokkal bír, valamint antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően javítja a gyomor- és a bélrendszer működését helyileg alkalmazva, valamint a kókusztej természetes gyógyír lehet a szájüregi- és egyéb fekélyekre is.

A kókusztej összetétele

kokusztej
Miért érdemes kókusztejet fogyasztani? 
Forrás: draxe.com/ munkahet.hu

1/4 csésze kókusztejben ezeket találjuk:

  • 138 kalória
  • 1,5 gramm fehérje
  • 2 gramm cukor
  • 14 gramm zsír
  • 0,55 mg mangán
  • 0,15 mg réz
  • 22 mg magnézium
  • 60 mg foszfor
  • 3,9 mg vas
  • 157 mg kálium

Beauty tippek kókusztejjel

smink
A kókusztej kiváló sminklemosó, ha keverünk hozzá egy kis kókuszolajat vagy babaolajat!
Forrás: mugeek.vidalondon.net

Sminklemosó: keverj össze kókusztejet kókusz- vagy babaolajjal 1:2 arányban, és egy univerzális sminklemosót fogsz kapni, mely még a vízálló szempillaspirált is könnyedén eltávolítja!

 

Korpásodás ellen: a száraz fejbőr eredménye a korpás fejbőr és haj. Amennyiben rendszeresen használsz kókusztejet, a fejbőr hámlása és a viszketés is elkerülhető.

Hajszerkezet helyreállítás: a nap és a levegőben található szennyeződések rontják a haj szerkezetét. A kókusztejben található tápanyagok azonban segíthetnek a helyreállításban.

Bőrproblémákra: a pikkelysömörre, ekcémára és a száraz bőrre is kiváló a kókusztej. Napégésre és bőrkiütésekre is jól alkalmazható a kókusztej nyugtató hatásának köszönhetően. Csökkenti a bőrpírt és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Nagy mennyiségű réz- és C-vitamin tartalmának köszönhetően lassítja a bőrben végbemenő öregedési folyamatokat, feszesíti, rugalmasabbá teszi az arcbőrt, és a ráncok kialakulását is gátolja.

A kókusztej mellékhatásai

A kókusztej jellemzően nem vált ki allergiás reakciókat, főleg a többi tejféléhez képest, mivel a tehéntejben található fehérjékre és tejcukorra sokan érzékenyek,  kókusztejjel egyszerűen kiválthatjuk ezt az alapanyagot az étrendünkben. A növényi tejekre, így a szójára és a mandulára is sokan érzékenyek, így az ételallergiások számára kifejezetten ajánlott a kókusztej alkalmazása. Azt azonban fontos figyelembe vennünk a kókusztej fogyasztása során, hogy viszonylag magas kalória- és zsírtartalma van, tehát lehet, hogy kevesebb is elég belőle, mint a hagyományos tejből, főleg abban az esetben, ha éppen fogyókúrázunk. A kókusztejjel vigyázniuk kell a vesebetegeknek is, mivel a kókusztej viszonylag nagy mennyiségű káliumot tartalmaz. 

Kókuszkrém vagy kókusztejszín

koks
A kókuszkrém szó szerint krém állagú és főzőtejszín helyett használhatjuk például.
Forrás: prosourcecoconut.com

A kókuszkrémet magában a kókusztejben is megtaláljuk: a kókuszkrém nagyon hasonlít a kókusztejre, de sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Az eltérés tehát jórészt a sűrűségben, az állagban van. A kókuszkrém sűrűbb, zsírosabb, pasztaszerű, míg a kókusztej folyékonyabb. A kókuszkrémet úgy készítik, hogy a kókuszdió húsát átpréselik,  mintha hidegen sajtolt olajat készítenének. A kókuszkrémet sokszor használják főzéshez, leginkább a főzőtejszín helyettesítőjére.

Recept: Kókuszkrémet mi magunk is készíthetünk, ha 1 rész kókuszreszeléket, 1 rész vízben vagy tejben addig forralunk, amíg habos nem lesz, majd egy szitán addig nyomkodjuk, amíg annyi folyadékot kipréselünk belőle, amennyit csak lehetséges. Így kapjuk meg a kókusztejet, amit még hűteni és állni kell hagyni, mivel így a kókuszkrém kiül a kókusztej tetejére. A zsírtartalma 17-24 százalék között alakulhat, a kókuszdió minőségétől és a hozzáadott folyadéktól függően. A kókuszkrémet sok desszerthez és italhoz is felhasználhatjuk, például a Pina Coládához is.

A bolti kókusztej tetején úszó, sűrűbb anyag is kókuszkrém! A kókuszkrém egyébként megvásárolható konzerv formájában, ez azonban egy cukrozott verzió, amelyet rendszerint édességekhez ajánlatos használni.

A kókuszolajról és a kókuszzsírról már korábban írtunk, illetve górcső alá vettük a kókuszvíz egészségre gyakorolt pozitív hatásait is. 

Borítókép forrása: prosourcecoconut.com

Források: 

https://draxe.com/coconut-milk-nutrition/

http://www.thekitchn.com/
whats-the-difference-coconut-m-75446

https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_cream

 

Hozzászólások