Kókuszkrém és kókusztej: mennyei manna - Pontosan mire jó?

Kókuszkrém és kókusztej: mennyei manna - Pontosan mire jó?

A kókusztej érett kókuszdióból kivont krémes állagú folyadék, amit nem szabad összetéveszteni a kókuszvízzel, ami a friss kókusz belsejébe található folyadék. A kókuszkrém maga is tulajdonképpen kókusztej, csak annak zsírosabb, sűrűbb változata. A kókuszolajról és a kókuszzsírról már korábban írtunk, illetve górcső alá vettük a kókuszvíz egészségre gyakorolt pozitív hatásait is. Jelen cikkünkben a kókusztejet és a kókuszkrémet ismertetjük.

Amit a kókusztejről tudni lehet

tej
A kókusztej nemcsak finom, de egészséges is!
Forrás: Majasdiary.com

A kókusztej egészségre gyakorolt hatásai

A kókusztej zsírsavainak nagy része laurinsav, aminek számos jótékony hatása figyelhető meg, például a szív- és érrendszerre. A kókusz különösen nagy mennyiségben tartalmaz közepesen hosszú zsírsavakat,, amelyek jó hatással lehetnek a testsúlyproblémákra és a koleszterinszintet is visszaszoríthatják a normális tartományba. A kókusztej hiperlipidémiás kiegyensúlyozó tulajdonságokkal bír, valamint antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően javítja a gyomor- és a bélrendszer működését helyileg alkalmazva, valamint a kókusztej természetes gyógyír lehet a szájüregi fekélyekre is.  

Esszenciális zsírsavakat és E-vitamint is tartalmaz, melyek a haj növekedését is elősegítik. A kókusztej már régóta fontos szerepet játszik az indiai gyógyításban, az ajurvéda hagyományában. Ezt a természetes italt ajánlják a gyógyítók az elektrolit egyensúly fenntartására és a kiszáradás ellen is kiválóan alkalmazható. A kókusztej megerősíti az immunrendszert, mivel nagy mennyiségű cinket tartalmaz: így segít leküzdeni a megfázást és a köhögést. A cink létfontosságú szerepet játszik a prosztata egészségének előmozdításában is. Egy előzetes vizsgálat azt mutatta, hogy ez lelassítja a rákos sejtek tevékenységét is.

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány a világon: a betegség következményeként a szervezet nem tud megfelelően építkezni, nem képez elég hemoglobint, nem képes a vörösvértestek oxigén szintjét megtartani, így anémia is kialakulhat. Egy csésze kókusztej a test vas igényének negyedét elégíti ki, tehát fogyasztása erősen ajánlott, főleg a nőknél, akik a ciklusuk során ért, ezáltal vasat vesztenek. A kókuszolajban rengeteg szelén található, ami fontos antioxidáns: szabályozza a szabad gyököket, és ezáltal segít az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében is.

A kókusztej 100 ml-e 230 kalóriát tartalmaz, 68%-a víz, 24 %-a zsír, 6%-a szénhidrát és 2 százaléknyi fehérjét is találunk benne.

Beauty tippek kókusztejjel

Sminklemosó: keverj össze kókusztejet kókusz- vagy babaolajjal 1:2 arányban, és egy univerzális sminklemosót fogsz kapni, mely még a vízálló szempillaspirált is könnyedén eltávolítja!

smink
A kókusztej kiváló sminklemosó, ha keverünk hozzá egy kis kókuszolajat vagy babaolajat!
Forrás: mugeek.vidalondon.net
 

Korpásodás ellen: a száraz fejbőr eredménye a korpás fejbőr és haj. Amennyiben rendszeresen használsz kókusztejet, a fejbőr hámlása és a viszketés is elkerülhető.

Hajszerkezet helyreállítás: a nap és a levegőben található szennyeződések rontják a haj szerkezetét. A kókusztejben található tápanyagok azonban segíthetnek a helyreállításban.

Bőrproblémákra: a pikkelysömörre, ekcémára és a száraz bőrre is kiváló a kókusztej. Napégésre és bőrkiütésekre is jól alkalmazható a kókusztej nyugtató hatásának köszönhetően. Csökkenti a bőrpírt és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Nagy mennyiségű réz- és C-vitamin tartalmának köszönhetően lassítja a bőrben végbemenő öregedési folyamatokat, feszesíti, rugalmasabbá teszi az arcbőrt, és a ráncok kialakulását is gátolja.

Kókuszkrém: kókusztej, de mégsem

A kókuszkrémet magában a kókusztejben is megtaláljuk: a kókuszkrém nagyon hasonlít a kókusztejre, de sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Az eltérés tehát jórészt a sűrűségben, az állagban van. A kókuszkrém sűrűbb, zsírosabb, pasztaszerű, míg a kókusztej folyékonyabb. A kókuszkrémet úgy készítik, hogy a kókuszdió húsát átpréselik,  mintha hidegen sajtolt olajat készítenének. A kókuszkrémet sokszor használják főzéshez, leginkább a főzőtejszín helyettesítőjére.

Recept: Kókuszkrémet mi magunk is készíthetünk, ha 1 rész kókuszreszeléket, 1 rész vízben vagy tejben addig forralunk, amíg habos nem lesz, majd egy szitán addig nyomkodjuk, amíg annyi folyadékot kipréselünk belőle, amennyit csak lehetséges. Így kapjuk meg a kókusztejet, amit még hűteni és állni kell hagyni, mivel így a kókuszkrém kiül a kókusztej tetejére. A zsírtartalma 17-24 százalék között alakulhat, a kókuszdió minőségétől és a hozzáadott folyadéktól függően. A kókuszkrémet sok desszerthez és italhoz is felhasználhatjuk, például a Pina Coládához is.

koks
A kókuszkrém szó szerint krém állagú és főzőtejszín helyett használhatjuk például.
Forrás: prosourcecoconut.com

A bolti kókusztej tetején úszó, sűrűbb anyag is kókuszkrém! Egyébként dobozba zárva szintén megvásárolható a kókuszkrém egy cukrozott verziója, amelyet rendszerint édességekhez szoktak használni.

Borítókép forrása: prosourcecoconut.com

 

 

Hozzászólások