A kártyázás segíti az agyvérzésből való felépülést

A kártyázás segíti az agyvérzésből való felépülést

Az olyan egyszerű kártyajátékok, mint például a "csapd le csacsi" szignifikánsan elősegítik az agyvérzést kapott betegek gyógyulását, derült ki kanadai kutatásokból. A motorikus képességek újraaktiválása sokkal gyorsabban történt azoknál, akik a rehabilitáció alatt különböző kártyajátékokat játszottak.

A kanadai kutatók szerint a motorikus képességek újraaktiválásában segítenek a különböző játékok: a jenga, a bingo, de akár a Wii játékok is kiválóan alkalmasak erre.

A tudósok azt is tesztelték, hogy vajon a virtuális vagy a hagyományos játékok jelentenek-e nagyobb segítséget.  A 141 beteg, akiken figyelemmel kísérték a felépülést, nem olyan rég szenvedték el az agyvérzést és volt némi koordinációs zavarunk. A  csoport egyik fele virtuális játékokat játszott, míg a másik felét hagyományos játékokkal rehabilitálták. Mindkét csoport ugyanolyan fejlődésen ment keresztül, nem sikerült különbséget kimutatni a fejlesztő lehetőségek között.

Dr. Gustavo Saposnik, az egyik kutató azt állapította meg, hogy tévesen gondoljuk azt, hogy a digitális technikák jobbak, mint az analógok, hiszen ebben a kísérletben is bebizonyosodott, hogy a régi, jól bevált módszerek is ugyanarra az eredményre vezethetnek.

Borítókép forrása a főoldalon: interurbanseniorliving.com

Hozzászólások